تعلیق یا تاخیر؛ کلید توافق ۲۰ساله با روسیه در دستان باقری؟
اکوایران: با وجود سؤالات و تردیدهای داخلی، دولت ایران توافق ۲۰ساله با روسیه را به عنوان بخشی از استراتژی کلان خود برای ایجاد اتحادهای جدید برای کاهش فشار سیاسی و تحریمهای اقتصادی غرب دنبال کرده است.
به گزارش اکوایران، پس از جنگ اوکراین و تحریمهای غرب علیه روسیه و ایران، مسکو و تهران به هم نزدیکتر شدهاند.
به نوشته المانیتور، کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو گفت که تهران در حال تلاش برای نهاییکردن توافق مشارکت بلندمدت با روسیه تا پایان سال ۲۰۲۴ است. به نقل از مصاحبهای که توسط خبرگزاری رسمی ایرنا منتشر شده، جلالی گفت که مقامات مختلف ایرانی در حال بررسی پیشنویس توافقنامه قبل از امضای نهایی آن هستند. این سخنان در پاسخ به سؤالاتی در ایران در مورد گزارشهای رسانههای روسیه مبنی بر اینکه توافق به دلیل تأخیر تهران در ابهام قرار گرفته، بیان شد. او افزود که گزارشهای اولیه روسیه از کلمه «تعلیق» استفاده نکرده و رسانهها را به «ترجمه عجولانه و انتشار اخبار جعلی» متهم کرد.
پیشتر در همان روز، خبرگزاری دولتی ریانووستی روسیه به نقل از ضمیر کابلوف، مقام ارشد وزارت خارجه این کشور گفت: «روند کار بر روی توافقنامه به دلیل مشکلاتی با طرف ایرانی به حالت تعلیق درآمده است». با این حال، کابلوف افزود: «کار توافقنامه تکمیل خواهد شد».
در اوایل سال ۲۰۲۲، توافقی اصولی در مورد مشارکت جامع ۲۰ساله بین ولادیمیر پوتین و ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور فقید جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت.
به گفته سفیر ایران، آقایان رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان به طور خستگیناپذیری این توافق را پیش برده و برای امضای آن «در اسرع وقت» تلاش کردند. جلالی تأکید کرد که کارهای فشردهای برای نهاییساختن متن طی دو سال گذشته انجام گرفته و «طبیعی» است که این روند در ایران «زمانبر» باشد، به طوری که سازمانهای ذیربط مختلفی پیشنویس نهایی ارائهشده توسط طرف روس را بررسی کنند. او از این سازمانها اسمی نبرد و اشارهای به این نکرد که آیا اختلاف داخلی باعث تأخیر شده یا خیر.
دیدار باقری کنی و لاوروف
رسانههای ایران همچنین گزارش دادند که علی باقری کنی، سرپرست وزارت خارجه ایران و همتای روس او، سرگئی لاوروف در حاشیه نشست روز دوشنبه وزرای گروه بریکس در شهر نیژنی نووگورود روسیه، در مورد مسیر پیش روی این توافقنامه گفتگو کردهاند.
لاوروف ضمن تأیید پایبندی روسیه به توافقنامه، خاطرنشان کرد که با وجود تکمیل پیشنویس، این توافق همچنان نیازمند تأیید رؤسای جمهور دو کشور است.
هنوز مشخص نیست که درگذشت رئیسی بر امضای قرارداد تأثیر گذاشته است یا خیر. در حال حاضر، ایران در دوره گذار ریاستجمهوری به سر میبرد و رئیسجمهور جدید پس از انتخابات ۲۸ ژوئن تعیین میشود.
از زمان اعلام اولیه این توافقنامه در سال ۲۰۲۲، این مشارکت با انتقادهای فزایندهای از سوی رسانههای مختلف ایران، مقامات سابق و کارشناسان مواجه شده است. این تردیدها عمدتاً از روشن نبودن جزئیات این توافق نشأت میگیرد. امتناع آشکار دولت ایران از انتشار جزئیات دقیق تعهدات تهران، مجال زیادی به گمانهزنیها داده است. از جمله بسیاری از نگرانیهای مطرحشده توسط مخالفان، مجموعهای از امتیازات تأیید نشده سرزمینی، انرژی و تجاری ایران در دریای خزر است.
این سؤالات همراه با بیاعتمادی تاریخی ناشی از دخالت امپراتوری روسیه در ایران در قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰، به بدبینی بیشتری دامن زده که از طریق این معامله، مسکو به دنبال «چپاول» منابع ایران و تبدیل این کشور به «مستعمره» خود است. با این حال، مقامات تهران استدلال میکنند که روابط با روسیه کاملاً بر اساس منافع متقابل است.
تهران در دوران ریاستجمهوری رئیسی به عنوان بخشی از استراتژی سیاست خارجی که به دنبال ایجاد اتحادهای منطقهای جدید برای مقابله با فشار غرب، به ویژه آمریکا است، فعالانه روابط خود را با مسکو تقویت کرده است. هر دو کشور با داشتن دشمنان مشترک و تحریمهای اقتصادی فلجکننده آنها، برای خنثیسازی این کارزار از طریق برنامههای اقتصادی مشترک، از جمله توافق سال گذشته برای حذف دلار آمریکا از تجارت دوجانبه خود، گام برداشتهاند.
جنگ روسیه در اوکراین و همکاریهای نظامی نیز دو طرف را به هم نزدیکتر کرده است. اگرچه غرب مدعی شده که مسکو از پهپادهای ایرانی علیه نیروهای کییف استفاده میکند، اما تهران قاطعانه این ادعا را مردود میداند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
قیمت جدید محصولات ایران خودرو رسما اعلام شد / توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودروها
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
چرا غرب از گروسی ناامید شد؟/ واکنش تهران به صدور قطعنامه احتمالی چه خواهد بود؟