از بازیگری محلی به تهدیدی جهانی علیه غرب و اسرائیل
حمله بیسابقه به قلب اسرائیل؛ چگونه انصارالله زنگ خطر را در غرب به صدا درآورد؟
اکوایران: حمله پهپادی روز جمعه به تلآویو بیانگر تقویت موضع انصار الله در مناقشات منطقهای و خصوصاً جنگ غزه است.
به گزارش اکوایران، حمله پهپادی انصار الله یمن به تلآویو نشان میدهد که چگونه این گروه با افزایش هماهنگی با سایر نیروهای مقاومت خاورمیانه و ارتقای زرادخانه خود، کارزار نظامی ششماهه آمریکا برای مهار آنها را با شکست مواجه کرد.
به نوشته والاستریت ژورنال، حمله پهپادی یمنیها به تلآویو موجب کشتهشدن یک نفر و جراحت چند فرد دیگر در نزدیکی دفتر سفارت آمریکا شد. جک لو، سفیر آمریکا در سرزمینهای اشغالی آن را «حمله پهپادی جسورانه حوثیها» نامید. ارتش اسرائیل گفت که باور دارد این پهپاد توسط حوثیها از یمن پرتاب شده است.
در حالی که اسرائیل مرتباً هدف راکت و پهپادهای حماس و حزبالله هدف قرار میگیرد، این اولین حمله پهپادی به مرکز تجاری اسرائیل از زمان آغاز جنگ غزه است.
همچنین به نظر میرسد این اولین باری است که حوثیها به تلآویو ضربه میزنند که باعث شده دامنه تهدیداتی که ارتش اسرائیل مجبور است همزمان در کنار کارزارش علیه فلسطینیان و حزبالله لبنان با آن مقابله کند، افزایش یابد.
اگرچه حمله موشکی دوربرد از یمن ممکن است به سختی تکرار شود، اما در زمانی که مقامات غربی نگران اهداف این گروه، توانایی آنها در ایجاد خسارت و ارتباطشان با محور مقاومت است، این حمله میتواند موضع حوثیها را تقویت کند.
از ماه نوامبر، این گروه مرتباً موشک، پهپاد و سایر پرتابهها را به سمت کشتیهای تجاری و کشتیهای جنگی در دریای سرخ شلیک کرده است. حملات یمنیها باعث غرقشدن دو کشتی و جلوگیری از عبور کشتیها از یکی از پررفتوآمدترین آبراههای جهان شده که آسیا را از طریق کانال سوئز مصر به اروپا و فراتر از آن متصل میکند.
در سالهای اخیر، حوثیها حملاتی را نیز به امارات متحده عربی و عربستان سعودی انجام دادهاند که نشاندهنده گسترش چتر فعالیت این گروه در منطقه است.
اندرو تابلر، مدیر سابق بخش خاورمیانه در شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: «حوثیها از پایگاهی ضعیف شروع کردند، اما اهداف منطقهای و حتی جهانی داشتند». او خاطرنشان کرد حمله پهپادی به تلآویو از این نظر دستاورد قابل توجهی برای این گروه به شمار میرود، زیرا آنها همچنان به هدف قرار دادن دشمنان خود ادامه میدهند.
ارتش اسرائیل پهپاد را سرنگون نکرد و آژیر حمله هوایی قبل از انفجار به صدا در نیامد. ارتش اسرائیل اعلام کرد که پهپاد از سمت دریای مدیترانه به سمت هدف خود نزدیک شد. اگرچه سیستم دفاعی آن را شناسایی کرد، اما به دلیل خطای انسانی رهگیری نشد.
حوثیها میگویند از پهپاد جدیدی به نام «یافا» استفاده کردهاند که قادر به دورزدن سیستمهای رهگیری و رادارها است. ارتش اسرائیل ادعا میکند که این پهپاد نسخهای از مدل بالثابت صماد-۳ ساخت ایران است که به احتمال زیاد برای عبور از برد استاندارد خود (حدود ۹۰۰ کیلومتر) ارتقا یافته است. پیش از این، حوثیها از پهپادهای دوربرد مشابهی علیه عربستان سعودی و امارات متحده عربی استفاده کرده بودند.
به نظر میرسد پهپاد مذکور نسبت به مدل استاندارد صماد-۳ از موتور بزرگتری ساخته شده باشد که به گفته تیمور خان، رئیس عملیات خلیج فارس در مؤسسه «تحقیقات تسلیحاتی درگیری»، به طیکردن حدود ۱۲۵۰ مایل از یمن کمک کرده است. تغییرات برای افزایش برد پهپادها معمولاً نیازمند سوخت بیشتر و مواد منفجره کمتر است و به همین دلیل، تأثیر آن کاهش مییابد.
خان گفت که به احتمال زیاد، پرتاب از خاک یمن نیاز به حرکت پهپاد در دریای سرخ داشته، جایی که نیروی دریایی ایالات متحده رهبری عملیاتی بینالمللی برای رهگیری حملات حوثیها به کشتیهای تجاری را برعهده دارد. این پرنده به سمت شبهجزیره سینای مصر و سپس به سمت دریای مدیترانه حرکت کرد و سپس به سمت شرق و سواحل سرزمینهای اشغالی تغییر جهت داد.
روز جمعه، والاستریت ژورنال گزارش داد که فرمانده ارشد آمریکا در خاورمیانه اخیراً در نامهای طبقهبندیشده به لوید آستین، وزیر دفاع این کشور هشدار داده که عملیات نظامی در منطقه جهت جلوگیری از حملات حوثیها با شکست مواجه شده و رویکرد سختتری مورد نیاز است. یک مقام آمریکایی گفت که پس از حمله پهپادی به تلآویو، آمریکا با اسرائیل در تماس بوده تا در مورد جزئیات حادثه اطلاعات بیشتری کسب کند. سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: «ما این حمله که به نظر میرسد کار حوثیها باشد را محکوم میکنیم».
حمله روز جمعه نشاندهنده پیشرفت زرادخانه حوثیها از زمان آغاز جنگ علیه عربستان سعودی و متحدانش در سال ۲۰۱۵ است. محمد البشا، تحلیلگر ارشد یمن در گروه تحقیقاتی ناوانتی میگوید این پیشرفت از پهپادهای شناسایی ساده به پهپادهای رزمی پیشرفته صورت گرفته است. او توضیح داد: «پیشرفت پهپادهای بدون سلاح به پهپادهای دوربرد حامل مواد منفجره و اکنون احتمالا پنهانکار، نشاندهنده تغییری قابلتوجه در پویایی جنگ هوایی منطقه است».
بر اساس ویدیوهای آنلاین، پهپادی که پیش از سحرگاه جمعه به آپارتمانی در تلآویو برخورد کرد، در ارتفاع پایین به سمت هدف خود پرواز میکرد و سروصدای زیادی به راه انداخت. ارتفاع کم و سرعت پایین آن ممکن است در شناسایینشدن آن به عنوان یک تهدید توسط ارتش اسرائیل نقش داشته باشد.
علیرغم تهدیدهای مکرر، حوثیها نتوانسته بودند ضربه مهلکی به سرزمینهای اشغالی وارد کنند. در اواخر اکتبر، این گروه در پاسخ به حملات هوایی اسرائیل به غزه، تعدادی موشک کروز پرتاب کرد، اما توسط یک ناو جنگی آمریکا در دریای سرخ سرنگون شد.
یکی از مقامات حوثی و یک مقاما امنیتی غربی گفت که گروه یمنی دریافت با حمله مستقیم به اسرائیل نمیتوانند تاثیرگذار باشند؛ بنابراین در اوایل نوامبر تصمیم گرفت در عوض، کشتیهای مرتبط با اسرائیل که از دریای سرخ عبور میکنند را هدف قرار دهد.
از آن زمان، این گروه با دهها فروند پهپاد و موشک به کشتیهایی که از دریای سرخ و تنگه بابالمندب میگذرند، حمله کرده است. در واکنش، ایالات متحده و متحدانش ناوهای جنگی را در منطقه مستقر کرده تا پرتابههای یمنی را سرنگون ساخته، انبارهای تسلیحاتی حوثیها در شرق یمن را هدف قرار دهند و کشتیهایی که تسلیحات به این گروه میرسانند را توقیف کنند.
این تلاش نتوانسته مانع از توسعه بیشتر توانایی تهاجمی حوثیها شود. ماه گذشته و برای اولینبار، این گروه با استفاده موفقیتآمیز از یک شهپاد، خدمه یک کشتی یونانی حامل زغال سنگ را مجبور به ترک شناور کرد.
آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در گزارش این ماه خود اعلام کرد که در بیش از صد حمله حوثیها طی دهه گذشته، از تسلیحات تأمینشده از خارج یمن استفاده شده است. این آژانس همچنین گفت که ایالات متحده دستکم ۲۰ محموله سلاح که برای این گروه مقرر شده بود را توقیف کرده است.
مقامات امنیتی غربی و مقامات حوثی میگویند که کشتیهای حامل تسلیحات راههای جدیدی برای دورزدن گشتزنیهای آمریکا در دریای سرخ، از جمله از طریق کشور جیبوتی در شرق آفریقا، پیدا کردهاند.
یک مقام دفاعی که از عملکرد آمریکا در قبال حوثیها دفاع میکند، گفت که ایالات متحده و شرکای آن «بخش قابل توجهی از توانایی حوثیها» از جمله صدها موشک و پرتابگر، صدها پهپاد تهاجمی، دهها انبار نگهداری سلاح و تجهیزات، تعدادی از اهداف فرماندهی و کنترل، پدافند هوایی، رادارها و چندین فروند بالگرد را نابود کردهاند.
با ارتقاء جایگاه حوثیها در جهان عرب، آنها از یک گروه محلی به تهدیدی بینالمللی علیه منافع غرب و اسرائیل تبدیل شدهاند. بر اساس بیانیههای این گروه، سایر اعضای محور مقاومت نیز هماهنگی بیشتری را با آن آغاز کردهاند.
طی هفتههای اخیر، حوثیها و گروههای مقاومت عراق اعلام کردهاند که در سلسله حملات پهپادی و موشکی علیه بنادر و کشتیهای اسرائیلی با هم همکاری داشتهاند. روز جمعه، ارتش اسرائیل اعلام کرد که پهپاد دیگری را در همان حوالی و خارج از سرزمینهای اشغالی رهگیری کرده و در حال بررسی ارتباط بین هر دو حادثه است.
به گفته اسرائیلیها، گروههای یمنی و عراقی از زمان حمله اسرائیل به غزه همکاری نزدیکی داشتهاند. حوثیها قطعات پهپادهای چینی را از طریق عراق دریافت کردهاند و عراقیها نیز مربیانی را به یمن اعزام داشتهاند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
خبرهایی از آتشبس در منطقه / چالشهای پیش روی بازار سرمایه
-
پیشروی ارتش کرملین در شرق؛ شهر کلیدی اوکراین سقوط کرد
-
تهدید این 5 کشور برای تجارت ایران
-
رکوردزنی تقاضای جهانی طلا؛ خرید فلز زرد به 100 میلیارد دلار رسید
-
همه سناریوهای روی میز/ تهران به حمله اسرائیل پاسخ خواهد داد؟
-
سناریوهای اصلاح قیمت سوخت/ کیهان: پیوستن به FATF به نفع اسراییل است
-
رییس کل بانک مرکزی در سمت خود ابقا شد/ فرزین از دولت سیزدهم به چهاردهم رسید
-
پیامی که به تلآویو ارسال شد؛ ترامپ نیامده با بیبی به مشکل میخورد؟
-
الجزیره؛ پنتاگون پاسخ ایران به حمله اسرائیل را محتمل میداند