فرید زکریا؛ لحظه خطرناک پس از جنگ سرد
اکوایران: یک تحلیلگر ارشد روابط بینالمللی معتقد است فارغ از تنشهای اخیر در خاورمیانه، نظم اروپا نیز تحت فشار مشابهی قرار دارد. حمله روسیه به اوکراین حملهای سنتی است که در جریانش مسکو به اهرمهای نظامی سنتی متوسل شده است.
به گزارش اکوایران، فرید زکریا، تحلیلگر ارشد روابط بینالملل با انتشار یادداشتی در واشنگتن پست نوشت: «در میانه افزایش تنشها در خاورمیانه، این گزاره را به خاطر داشته باشید که این جغرافیا تنها یکی از سه جغرافیا در جهان است که رویزیونیستها (بازیگران تجدیدنظر طلب) در تلاش برای برهم زدن نظم بینالمللی هستند. در اروپا، جنگ همچنان ادامه دارد و در آسیا، شاهد پویایی جدید خطرناکی هستیم.»
به نوشته اقتصادنیوز، این تحلیلگر ارشد روابط بینالملل در ادامه مدعی شد، «در مجموع، شاهد خطرناکترین فعل و انفعالهای بینالمللی از زمان پایان جنگ سرد تا به امروز هستیم.»
سه قاره روی بمب ساعتی
زکریا در ادامه یادداشت خود آورد، «در خاورمیانه، تنشهای کنونی ریشه در کشمکش متحدان آمریکا، اسرائیل و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس با ایران دارد. ایران در قامت یکی از قدرتهای منطقه، با توسل به اعضای مقاومت و گروههای مستقر در عراق و سوریه تلاش داشته تا قدرت و نفوذش را افزایش دهد.» به باور زکریا، «پیش از حمله حماس در 7 اکتبر، اعضای مقاومت جریان ثابتی از حملات کوچک را علیه اسرائیل و گاهی پادشاهیهای خلیج فارس هدایت و اجرایی کردند. با این حال با حمله اسرائیل به غزه، تاثیر فشار مقاومت واقعی بود و موجب شد تا اعراب رویکرد محتاطانهای داشته باشند. تا ژوئن، حدود 70 درصد از تردد کشتیها از منطقه دریای سرخ منحرف شد. بسیاری از خطوط هوایی پروازهای خود به اسرائیل را متوقف کردهاند. در باب امارات، شرکت هواپیمایی مستقر در دبی، اخیرا پروازهای خود به ایران و عراق را لغو کرد. در چنین شرایطی حمله تازه یمن به تاسیسات نفتی عربستان باعث افزایش سرسام آور قیمت نفت خواهد شد.
آسیا؛ نقطه داغ تنشها
«از زمان نشست ناموفق سال 2019 میان دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی سیاست جنگ طلبیاش را به شکلی برجسته اجرایی کرد. کیم در سال 2021 از گسترش و نوسازی زرادخانه هستهای خود خبر داد. منینگ اشاره میکند که در ژانویه، کیم جونگ اون پایان هدف 70 ساله برای کشورش - اتحاد مجدد با کره جنوبی - را اعلام کرد که محدودیتهایی را برای اقدامات نظامی احتمالی کره شمالی تعریف میکرد. وقتی کیم کره جنوبی را به عنوان «دشمن اصلی» معرفی کرد، دستور تخریب بنای یادبود اتحاد مجدد ساخته شده توسط پدرش را صادر و آژانسهایی را که برای اتحاد مجدد برنامهریزی کرده بودند تعطیل کرد. به باور این دیپلمات چنین رویکردی ممکن است نشان دهنده تمایل برای به جان خریدن خطر جنگ باشد. در آسیا و در پهنایی گستردهتر، چین فشارهایی را اعمال میکند؛ به بیانی دیگر این بازیگر با توسل به اهرمهای اقتصادی نه نظامی برای رقابت یا حتی جایگزینی آمریکا به عنوان قدرت مسلط خیز برداشته است. البته تنشها اطراف تایوان بیشتر است، اما در چندین نقطه داغ از فیلیپین تا دریای چین جنوبی نیز شاهد بحران هستیم. اگر همه تحولات به اندازه کافی نگران کننده نیست، نشانههای جدی وجود دارد که «محور» قدرتهای تجدیدنظرطلب در حال هماهنگی و کمک به یکدیگر هستند.»
آمریکا در محاصره حلقه تجدید نظرطلبان
اکونومیست با انتشار یادداشتی نوشت: «چهارگانه چین، ایران، کره شمالی و روسیه به طور فعال در حال مبادله تسلیحات، تدارکات و مهمتر از همه، دانش فنی هستند. تهران و پیونگ یانگ پهپادهایشان را در اختیار مسکو قرار دادهاند (ادعایی) در حالی که مسکو اطلاعاتی را در مورد نحوه مسدود کردن پهپادها و غیرفعال کردن سیستمهای جی پی اس با تهران به اشتراک میگذارد. این بازیگر تسلیحات نظامی توقیف شده غربی را به تهران میفرستد (ادعایی) تا بتواند کیتها را تجزیه و تحلیل کند. دولت ایالات متحده تخمین زده که 90 درصد واردات میکروالکترونیک روسیه و 70 درصد ماشینابزار آن از چین وارد میشود، که بیشتر این موارد دارای کاربرد دوگانه هستند، به این معنی که میتوان از آن برای ساخت سلاح استفاده کرد.»
زکریا در انتهای یادداشت خود نوشت: «آخرین باری که ایالات متحده با اتحادی از قدرتهای متخاصم روبرو شد - در طول جنگ سرد - عملاً در جهان کمونیست اختلاف ایجاد کرد و روابط خوبی با کشورهایی مانند یوگسلاوی و رومانی حفظ کرد و مهمتر از همه، چین را از اتحاد جماهیر شوروی جدا کرد. اما در واشنگتن که امروز دنیا را سیاه و سفید میبیند، نمی دانم که آیا مهارت دیپلماتیک و تیزبینی برای دنبال کردن استراتژی پیچیدهای وجود دارد یا نه.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
قیمت جدید محصولات ایران خودرو رسما اعلام شد / توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودروها
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
هشدار اکونومیست درباره درباره ورود «ماسک» به سیاست: خطر ظهور الیگارشی فاسد در آمریکا
-
نبرد غولها در میانه بازی بزرگ؛ چگونه پوتین و بن سلمان جهان را به لرزه درآوردند؟
-
پاسخ قاطع ایران به قطعنامه شورای حکام/ راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته
-
ایران وارد فاز مهاجرت عام شده است
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
معاون سازمان انرژی اتمی: ایران ظرفیت غنی سازی را به شکل قابل ملاحظهای افزایش میدهد/ مجموعهای از سانتریفیوژهای پیشرفته را بکار میگیریم
-
بازار سهام این هفته مثبت خواهد بود؟