ترامپ تندروترین گزینه را برای وزارت خارجه برگزیده است؟
اکوایران: برخی منابع روز دوشنبه گزارش دادند که انتظار میرود دونالد ترامپ، سناتور آمریکایی مارکو روبیو را به عنوان وزیر امور خارجه خود منصوب کند. این اقدام به احتمال زیاد روبیو، سیاستمدار متولد فلوریدا، را به اولین لاتینتبار در این سمت دیپلماتیک عالی آمریکا تبدیل خواهد کرد.
به گزارش اکوایران، برخی منابع روز دوشنبه گزارش دادند که انتظار میرود دونالد ترامپ، سناتور آمریکایی مارکو روبیو را به عنوان وزیر امور خارجه خود منصوب کند. این اقدام به احتمال زیاد روبیو، سیاستمدار متولد فلوریدا، را به اولین لاتینتبار در این سمت دیپلماتیک عالی آمریکا تبدیل خواهد کرد.
روبیو، شاید تندروترین گزینه در فهرست کوتاه ترامپ برای وزارت امور خارجه بود و در سالهای گذشته از سیاست خارجی قدرتمندانهای در برابر دشمنان ژئوپلیتیکی آمریکا، از جمله چین، جمهوری اسلامی ایران و کوبا حمایت کرده است.
به گزارش رویترز، در سالهای اخیر، روبیو برخی از مواضع خود را نرمتر کرده تا به دیدگاههای ترامپ نزدیکتر شود. رئیسجمهور منتخب آمریکا، رؤسای جمهور قبلی این کشور را به دلیل وارد کردن آمریکا به جنگهای پرهزینه و بیهوده متهم کرده و به دنبال سیاست خارجی با مداخله کمتر است.
با اینکه ترامپ که به تغییرات ناگهانی شهرت دارد ممکن است در لحظات آخر نظر خود را تغییر دهد، اما طبق گفته منابعی که خواستند نامشان فاش نشود، به نظر میرسد که تا روز دوشنبه تصمیم خود را گرفته است. نمایندگان ترامپ و روبیو به درخواستها برای اظهار نظر فوراً پاسخ ندادند.
دولت جدید با دنیایی روبرو خواهد شد که نسبت به زمانی که ترامپ در سال ۲۰۱۷ به قدرت رسید، با جنگهایی که در اوکراین و خاورمیانه جریان دارند و چین که به طور فزایندهای با دشمنان آمریکا، روسیه و ایران، همکاری میکند، بیثباتتر و خطرناکتر شده است. بحران اوکراین یکی از مسائل مهم در دستور کار روبیو خواهد بود.
روبیو، ۵۳ ساله، در مصاحبههای اخیر گفته است که اوکراین باید به جای تمرکز بر بازپسگیری تمام سرزمینهایی که روسیه در دهه گذشته تصرف کرده است، به دنبال راهحل مذاکره با روسیه باشد. او همچنین یکی از ۱۵ سناتور جمهوریخواهی بود که به بسته ۹۵ میلیارد دلاری کمک نظامی برای اوکراین که در ماه آوریل تصویب شد، رأی مخالف داد.
در حالی که روبیو گزینهای کاملاً انزواطلب نیست، انتخاب احتمالی او به هر حال نشاندهنده تغییر کلی در دیدگاههای سیاست خارجی جمهوریخواهان تحت رهبری ترامپ است.
زمانی جمهوریخواهان طرفداران مداخله نظامی و سیاست خارجی قدرتمندانه بودند، اما اکنون بیشتر متحدان ترامپ خواستار احتیاط بیشتر شدهاند، بهویژه در اروپا که بسیاری از جمهوریخواهان از اینکه متحدان آمریکا سهم عادلانهای در دفاع نمیپردازند، انتقاد دارند.
روبیو در مصاحبهای با انبیسی در ماه سپتامبر گفت: «من طرفدار روسیه نیستم اما متأسفانه واقعیت این است که نحوه پایان جنگ اوکراین با یک توافق مذاکرهشده خواهد بود.»
انتخاب روبیو از نظر داخلی و بینالمللی نیز حائز اهمیت است.
دونالد ترامپ در انتخابات ۵ نوامبر، با شکست دادن کامالا هریس، معاون رئیسجمهور دموکرات، بخشی از پیروزی خود را مدیون جلب حمایت گسترده لاتینتبارها بود. این گروه که پیشتر بیشتر به دموکراتها رای میدادند، اکنون به لحاظ سیاسی به قشر متنوعتری تبدیل شدهاند و به طور فزایندهای به جمهوریخواهان رای میدهند.
با انتخاب مارکو روبیو برای یک نقش کلیدی در سیاستگذاری، ترامپ ممکن است موفق شود دستاوردهای انتخاباتی خود را در میان لاتینتبارها تثبیت کند و نشان دهد که برای آنها نیز جایگاهی در بالاترین سطوح دولتش وجود دارد.
اگر تایید شود، روبیو احتمالاً اهمیت بیشتری به آمریکای لاتین نسبت به هر وزیر خارجه پیشین آمریکا خواهد داد. مائوریسیو کلاور-کارون، یکی از همپیمانان روبیو و رئیس سابق بانک توسعه بینآمریکایی که همچنین در شورای امنیت ملی دولت اول ترامپ در امور آمریکای لاتین مشغول بود، گفت: «این دورهای تاریخی است که آمریکای لاتین بیش از هر زمانی در دوران ریاست جمهوری ایالات متحده مرکز توجه قرار خواهد گرفت. بههیچوجه نمیتوان به گونه دیگری آن را بیان کرد.»
موضعگیریهای سخت در برابر چین و کوبا
روبیو یکی از سه گزینه نهایی ترامپ برای معاونت ریاستجمهوری بود. ترامپ در نهایت سناتور JD ونس از اوهایو را انتخاب کرد، چهرهای تندرو که به مواضع انزواطلبانه در سیاست خارجی شهرت دارد.
برخی از حامیان ترامپ نسبت به تصمیم او برای انتخاب روبیو ممکن است تردید داشته باشند، چرا که روبیو تا همین اواخر از مواضع قدرتمندانهای در سیاست خارجی حمایت میکرد که با دیدگاههای ترامپ در تضاد بود.
در دوران ریاست جمهوری ترامپ از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، روبیو بهعنوان یکی از حامیان لایحهای بود که خروج از پیمان ناتو را برای ترامپ دشوارتر میکرد و خواستار تایید دوسوم سنا برای خروج بود.
ترامپ سالهاست علیه کشورهای عضو ناتو که در رسیدن به اهداف مالی مورد توافق کوتاهی میکنند، اعتراض کرده و در جریان مبارزات انتخاباتی هشدار داده بود که نه تنها از دفاع از کشورهایی که بودجه خود را تامین نمیکنند امتناع خواهد کرد، بلکه به روسیه اجازه خواهد داد که «هر کاری دلش میخواهد با آنها انجام دهد.»
روبیو یکی از برجستهترین چهرههای ضد چین در سنای آمریکا است و در سال ۲۰۲۰ به دلیل موضع خود درباره هنگکنگ، که به دنبال اعتراضات دموکراسیخواهانه بود، توسط پکن تحریم شد.
روبیو در سال ۲۰۱۹ از وزارت خزانهداری آمریکا خواست تا بررسی امنیت ملی درباره خرید اپلیکیشن محبوب چینی تیکتاک را آغاز کند و این امر منجر به تحقیقات و دستورات قانونی برای قطع مالکیت این اپلیکیشن شد.
روبیو، که پدربزرگش در سال ۱۹۶۲ از کوبا گریخت، از مخالفان سرسخت عادیسازی روابط با دولت کوبا است؛ موضعی که ترامپ نیز با آن موافق است. روبیو، که ریاست زیرکمیته مجلس نمایندگان در امور آمریکای لاتین را بر عهده دارد، همچنین منتقد جدی و مداوم دولت نیکلاس مادورو در ونزوئلا است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ آغاز دوباره مذاکرات هستهای ایران و غرب از روز جمعه در ژنو
-
دستور کار جدید کاخ سفید؛ ترامپ راه پوتین را از تهران جدا میکند؟
-
پیامدهای پاسخ فوری تهران به قطعنامه آژانس
-
معافیت مالیات دیگری برای کارگران
-
اضافه شدن یک آیتم جدید به قبوض برق
-
چالش نابهنگام کرملین؛ بنسلمان رویاهای پوتین را بر باد میدهد؟
-
پیش بینی بورس فردا 5 آذر ماه 1403/ شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران کمی بالاتر از سقف اردیبهشت ماه
-
ایران، ارشتبد و سپهبد ندارد؟
-
بازار مسکن همچنان بی خریدار؛ این فروشندگان تخفیف های طلایی می دهند