به گزارش اکوایران، قدرت‌های اروپایی با حمایت ایالات متحده قصد دارند در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که از چهارشنبه آغاز می‌شود، ایران را به بهانه عدم همکاری مناسب با نهاد نظارتی هسته‌ای سازمان ملل، محکوم کنند.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، دیپلمات‌های غربی می‌گویند که تنش‌ها میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از فروپاشی توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که برای محدودکردن برنامه هسته‌ای تهران در ازای کاهش تحریم‌ها امضا شده بود، بارها شدت گرفته است. طی سال‌های اخیر، تهران همکاری خود با آژانس را کاهش داده و همزمان فعالیت‌های هسته‌ای خود را شدت بخشیده است. دستگاه‌های نظارتی کشور پایش برنامه هسته‌ای را غیرفعال کرده و به بازرسان سازمان ملل اجازه دسترسی نداده است.

طرحی که بریتانیا، فرانسه و آلمان با حمایت ایالات متحده برای تصویب یک قطعنامه جدید علیه ایران دارند، در شرایطی مطرح می‌شود که نگرانی‌ها از گسترش سریع برنامه هسته‌ای ایران و احتمال گذر این کشور از آستانه هسته‌ای افزایش یافته است.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران تنها کشور بدون سلاح هسته‌ای است که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند که تنها یک گام با سطح ۹۰ درصد برای عبور از آستانه هسته‌ای فاصله دارد.

ایران همواره هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد کرده است.

دیپلمات‌ها به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که قطعنامه جدید با هدف افزایش فشار دیپلماتیک بر ایران برای بازگشت به تعهدات خود و رفع نگرانی‌های طولانی‌مدت آژانس مطرح می‌شود. در ماه ژوئن نیز قطعنامه مشابهی توسط شورای حکام آژانس تصویب شد.

بر اساس پیش‌نویس محرمانه قطعنامه که خبرگزاری فرانسه به آن دست یافته، قدرت‌های غربی این بار خواستار انتشار «گزارشی جامع» از سوی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس شده‌اند. این گزارش به بررسی دقیق‌تر فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله «شرح کامل» همکاری تهران با آژانس در مورد ردیابی اورانیوم در سایت‌های اعلام‌نشده خواهد پرداخت.

این قطعنامه که قرار است سه‌شنبه ارائه گردد، پس از سفر هفته گذشته گروسی به تهران برای گفتگو با مسعود پزشکیان و دیگر مقامات بلندپایه ایران تنظیم می‌شود. در جریان این سفر، گروسی همچنین از تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم نطنز و فردو بازدید کرد.

کلسی دَوِنپورت، کارشناس انجمن کنترل تسلیحات به خبرگزاری فرانسه گفت: «بازدید گروسی از تهران خیلی کم‌اثر و خیلی دیر بود تا بتواند مانع از تصویب قطعنامه از سوی شورای حکام شود». او افزود که این بازدید «فرصتی از دست رفته برای پزشیکان بود تا نشان دهد که او در راستای کاهش تنش‌ها جدی است». او تصریح کرد: «برداشتن گام‌های عملی برای تقویت نظارت آژانس بر برنامه هسته‌ای ایران و پاسخگویی به سؤالات آژانس در مورد فعالیت‌های هسته‌ای اعلام‌نشده گذشته، می‌توانست گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای این کشور را کاهش دهد».

اوایل این هفته، ایران ابراز امیدواری کرد که گفتگوها درباره برنامه هسته‌ایش «دور از فشارهای سیاسی و ملاحظات» انجام بگیرد.

در جریان دیدار با گروسی، پزشکیان گفت که تهران آماده بوده تا «شبهات و ابهامات» درباره برنامه هسته‌ای خود را برطرف کند. بازدید گروسی یکی از آخرین فرصت‌ها برای دیپلماسی پیش از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید محسوب می‌شود. ترامپ در دولت اول خود سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران اعمال کرد.

این سیاست شامل لغو توافق هسته‌ای ایران بود که تحت ریاست‌جمهوری باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید. توافقی که میان ایالات متحده، چین، روسیه، فرانسه، آلمان و بریتانیا به دست آمد و به ایران در ازای محدودیت بر برنامه هسته‌ایش، کاهش تحریم‌ها را می‌داد.

تلاش‌ها برای احیای این توافق تاکنون ناکام مانده است.