چرخش موشکی بزرگ در اوکراین؛ چرا بایدن در برابر خواسته کلیدی زلنسکی کوتاه آمد؟
اکوایران: جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، در واکنش به ورود کرۀ شمالی به جنگ، مخالفتش با استفاده از موشکهای ایالات متحده توسط اوکراین علیه اهدافی در اعماق روسیه را تغییر داده است، تغییر سیاستی که به گفتۀ منابع آشنا با مسئله، پس از انتخاب دونالد ترامپ در 5 نوامبر ضروریتر بود.
به گزارش اکوایران، جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، در واکنش به ورود کرۀ شمالی به جنگ، مخالفتش با استفاده از موشکهای ایالات متحده توسط اوکراین علیه اهدافی در اعماق روسیه را تغییر داده است، تغییر سیاستی که به گفتۀ منابع آشنا با مسئله، پس از انتخاب دونالد ترامپ در 5 نوامبر ضروریتر بود.
به نوشتۀ مایک استون، حمیرا پاموک، مت اسپتالنیک در رویترز، ماهها بود که بایدن در برابر درخواست رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، برای کاهش محدودیتهای استفاده از موشکهای سامانۀ موشکی تاکتیکی ارتش ایالات متحده که به اعماق روسیه میرسند مقاومت کرده بود چرا که نگران کشیده شدن پای ناتو به جنگ با یک قدرت هستهای بود.
یک مسئول ارشد ایالات متحده و دو منبع دیگر آشنا با موضوع به رویترز گفتند اما تصمیم مسکو برای اعزام سربازان اهل کرۀ شمالی به منطقۀ کورسک روسیه نشان دهندۀ تنشزایی بزرگی بود که نیازمند پاسخی بود.
دو منابع آشنا با موضوع گفتند انتخاب ترامپ -که شدیداً به حمایت ایالات متحده از اوکراین مشکوک است- فشار مضاعفی بر دولت آورد تا قوانینش برای استفاده از سلاحها را تسهیل کند و اقداماتی برای تقویت اوکراینی انجام دهد که از عقبنشینیهای پی در پی در میدان جنگ رنج میبرد.
یکی از منابع گفت این تصمیم میتواند بخشهایی از برنامۀ بایدن را برای تقویت موضع اوکراین و «مقاوم در برابر ترامپ» کردن آن باشد.
ترامپ بارها از کمکهای نظامی ایالات متحده به اوکراین انتقاد کرده است و همین مسئله باعث افزایش نگرانیها نسبت به تعلیق عرضۀ سلاح شده است.
ممکن است برای کاستن از محدودیتها در زمینۀ سلاحهای ساخت ایالات متحده چنان دیر شده باشد که دیگر تغییری در روند درگیری به وجود نیاورند اما میتوانند به اوکراین کمک کنند از پایگاه خود در کورسک دفاع کند.
کاخ سفید به درخواست ما برای نظر دادن پاسخی فوری نداد.
یکی از سخنگوهای وزارت امور خارجه حاضر نشد بگوید آیا بایدن اجازۀ حملات در جاهای عمیقتر خاک روسیه را هم داده است یا خیر اما گفت روسیه با اعزام نظامیان اهل کرۀ شمالی تنشها را افزایش داده است.
مسکو وعده داده است به چیزی که از نظرش افزایش تنش از جانب غرب است واکنش نشان دهد. یکی از مقامات اهل ایالات متحده روز پنجشنبه گفت که شاید روسیه طی حمله به شهر دنیپرو اوکراین یک موشک بالیستیک میانبرد شلیک کرده است که شاید هشداری به ناتو باشد.
تقویت دست کییف
یک منبع آشنا با گفتوگوهای مربوط به کاستن از محدودیتها گفت در تماس 12 نوامبر بین وزیر دفاع ایالات متحده، لوید آستین، و وزیر دفاع اوکراین، رستم عمرف، این ساده شدن شرایط ایالات متحده به اوکراین منتقل شد.
یک مسئول ارشد ایالات متحده گفت یک روز بعد، وزیر امور خارجه، آنتونی بلینکن، طی سفرش به بروکسل دبیرکل ناتو، مارک روت، و مسئولان اروپایی و همتای اوکراینیاش، آندری سیبیها، را از این تصمیم آگاه کرد.
در روز سه شنبه، اوکراین نخستین حملۀ دوربرد را تحت این سیاست جدید انجام داد و اعلام کرد موشکهای سامانۀ موشکی تاکتیکی ارتش ایالات متحده به انباری تسلیحاتی در حدود 110 کیلومتری در عمق خاک روسیه انجام شلیک شدهاند.
کاستن از محدودیتهای سلاح ظاهراً در را برای متحدان ایالات متحده باز کرده است تا اجازه بدهند از سلاحهایشان به شیوههای جدیدی استفاده شود. در روز چهارشنبه، اوکراین یک موشک کروز بریتیش استورم شادو بریتانیایی به روسیه شلیک کرد.
از زمان انتخابات، دولت بایدن کارهای دیگری برای حمایت از کییف انجام داده است و استفاده از مینهای ضدنفر برای کم کردن سرعت پیشروی روسیه در شرق روسیه را تأیید کرده است و به پیمانکاران دفاعی ایالات متحده اجازه داده است تا در اوکراین کار کنند و سلاحهای آمریکایی را تعمیر کنند و به اوکراینیها اجازه دهند بخش بیشتری از این تجهیزات را فعال نگه دارند.
ماهها، مسئولان اوکراینی از آمریکاییها میخواستند به آنها اجازه بدهد از راکتهای با برد 300 کیلومتری برای اهدافی در اعماق قملرو روسیه استفاده کنند و ادعا میکردند ناتوانیشان در هدف قرار دادن پایگاههای هوایی میزبان هواپیماهای جنگی حاضر در حمله به اوکراین مانع بزرگی برای آنهاست.
اما دولت بایدن چراغ سبز نمیداد.
مسئولان آمریکایی مشکوک بودند که آیا میارزد به اوکراین اجازه دهند از سلاحهایی مثل موشکهای سامانۀ موشکی تاکتیکی ارتش استفاده کنند و ادعا کردند که مسکو بخشی از اهداف بمبارانش را از محدوده خارج کرده است و اوکراین راکتهای داخلی و پهپادهای انتحاری ساخته که میتوانند به درون قلمرو روسیه برسند.
نگران بودند که چنین حرکتی باعث افزایش خطر جنگ بین ناتو و روسیه شود، امکانی که کارشناسان و قانونگذاران ایالات متحده آن را کم دانستهاند.
تصمیم روسیه برای اعزام هزاران نظامی اهل کرۀ شمالی برای پیوستن به جنگ، طرز تفکر دولت را تغییر داد.
ایالات متحده در اواخر اکتبر اذعان کرد که شواهد حضور نظامیان اهل کرۀ شمالی در روسیه را برای اعزام احتمالی به درگیری اوکراین دیدهاند.
جان کربی، سخنگوی کاخ سفید، به گزارشگران گفت در اوایل تا اواسط اکتبر، سربازان کرۀ شمالی پس از سوار شدن به کشتیهایی در منطقۀ ونسان کرۀ شمالی در شهر بندری ولادیوستوک پهلو گرفتند و به محلهای آموزش نظامی برده شدند.
هفتۀ بعد، بلینکن گفت 8،000 نیروی کرۀ شمالی در کورسک هستند، جایی که از ماه اوت به بعد نیروهای اوکراینی را کنترل کردهاند.
یک مسئول ارشد ایالات متحدۀ آشنا با تفکر دولت گفت قرار بود کاستن از محدودیتهای ایالات متحده دربارۀ موشکها پیامی را به کرۀ شمالی و روسیه بفرستد و بگوید این تغییر غیرقابل پذیرش است و مانع تلاشهایشان برای بیرون راندن اوکراینیها از کورسک شود.
این مسئول اذعان کرد که کاستن از این محدودیتها ممکن است باعث افزایش تنشها شود -اما اشاره کرد که تا کنون، روسیه مرتکب عملی علیه کشوری جز اوکراین نشده است.
و یکی از دستیاران حاضر در کنگره گفت به باور آنان این سیاست جدید فقط در منطقۀ کورسک قابل اجراست.
او گفت «اوکراین فقط اجازه داد برای خنثی کردن تلاش روسیه و کرۀ شمالی برای بیرون راندن اوکراین از قلمرو روسیه به جاهایی عمیقتر در خاک روسیه شلیک کنند.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
قیمت جدید محصولات ایران خودرو رسما اعلام شد / توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودروها
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
هشدار اکونومیست درباره درباره ورود «ماسک» به سیاست: خطر ظهور الیگارشی فاسد در آمریکا
-
پاسخ قاطع ایران به قطعنامه شورای حکام/ راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
بازار سهام این هفته مثبت خواهد بود؟
-
نبرد غولها در میانه بازی بزرگ؛ چگونه پوتین و بن سلمان جهان را به لرزه درآوردند؟
-
ایران وارد فاز مهاجرت عام شده است