امیر کرمانی، اقتصاددان: تحریم‌ها یکی از مؤثرترین ابزارهای فشار علیه اقتصاد ایران بوده‌اند و مطالعات مختلف نیز این موضوع را تأیید می‌کنند. برای مثال، برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهند اگر تحریم‌ها وجود نداشت، اندازه اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۰ می‌توانست حدود ۵۰ درصد بزرگ‌تر باشد. همچنین برآوردهایی وجود دارد که نشان می‌دهد طبقه متوسط ایران نیز در نبود تحریم‌ها می‌توانست حدود ۳۰ درصد بزرگ‌تر شود.

برای درک بهتر اثر تحریم‌ها، می‌توان اقتصاد ایران و ترکیه را با هم مقایسه کرد. پیش از انقلاب و جنگ ایران و عراق، اقتصاد دو کشور—چه از نظر تولید ناخالص داخلی و چه سرانه درآمد—تقریباً در یک سطح حرکت می‌کردند.

پس از جنگ، اقتصاد ایران به حدود یک‌سوم اقتصاد ترکیه رسید، اما در فاصله ۱۲ تا ۱۳ سال بعد دوباره خود را به ترکیه نزدیک کرد و تا سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ نیز دو اقتصاد تقریباً هم‌مسیر بودند.

اما با بازگشت و تشدید تحریم‌ها، مسیر دو کشور از هم جدا شد؛ به‌طوری که امروز اقتصاد ایران کمتر از نصف اقتصاد ترکیه برآورد می‌شود. این مقایسه، تصویری روشن از اثر بلندمدت تحریم‌ها بر اقتصاد ایران ارائه می‌دهد