سود و زیان ملیگرایی نفتی
آخرین تعطیلی رسمی هر سال در تقویم ایرانیان، به ۲۹ اسفند اختصاص دارد، روزی که از اسفند سال ۱۳۲۹ تا به حال، به نام روز «ملی شدن صنعت نفت ایران» ثبت شده است. اما منظور از ملی شدن صنعت نفت چیست؟
تصویب کنندگان این قانون در متن آن، چنین ملی شدن صنعت نفت را تعریف کرده اند:« بهنام سعادت ملت ایران و بهمنظور کمک به تأمین صلح جهانی، امضاکنندگان ذیل پیشنهاد مینماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثناء ملی اعلام شود یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری در دست دولت قرار گیرد»
اینکه این قانون چقدر توانسته به اهداف خود نزدیک شود و به تعبیری نفت را برای ایرانیان ملی کند، اکنون و همزمان با بحرانی شدن وضعیت انرژی در کشور به یک مسأله تبدیل شده است.
به همین بهانه در این نشست از سلسله نشستهای گفت و شنود گروه رسانهای «دنیای اقتصاد» با حضور موسی غنینژاد، اقتصاددان برجسته، این مساله با طرح این پرسش که «آیا نفت قبل از مصدق ملی نبود؟» بررسی شده است.
یاسر میرزایی، پژوهشگر و مدیر اجرایی صنعت نفت نیز در این نشست، با ارائه مستنداتی این ادعا را مطرح می کند که نفت پیش از این قانون ملی بود و با تصویب این قانون، نفت دولتی شد.
همچنین در این نشست به یک پرسش مهم دیگر هم پاسخ داده شد؛ اینکه « آیا با تصویب این قانون، درآمدهای حاصل از فروش نفت، حق مسلم مردم ایران شد؟». غنی نژاد بر این باور است که «اساسا در چنین موضوعی صحبت از حق مسلم مردم، یک نکته گمراه کننده است.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
مسکو : غربیها به ایران فشار میآورند که از پیمان منع اشاعه هستهای خارج شود
-
انصارالله: تحت فشار آمریکا یا درخواستهای ایران، دست از کار نمیکشیم
-
هشدار ایران به آمریکا/ هرگونه اقدام تجاوزکارانه پیامدهای وخیمی به دنبال دارد
-
امتیاز بزرگ ترامپ به پوتین؛ کِریمه برای همیشه بخشی از روسیه خواهد شد؟
-
فوری؛ ادعای خطرناک ترامپ علیه ایران
-
سومین ناو هواپیمابر آمریکا هدف کروزهای یمن قرار گرفت
-
بحران روغن در قنادیها / روغن خوراکی 3 میلیون شد
-
دلیل نوسانات قیمت طلا از زبان نایب رئیس سابق اتحادیه
-
هشدار مدودوف درباره وقوع یک جنگ تمام عیار