سردرد، خستگی، عصبانیت، اختلالات خواب، حالت تهوع و تپش قلب از شایع‌ترین عوارض به دلیل آلودگی صوتی هستند که می‌توانند بر سلامت روان ما تأثیر منفی داشته باشند. در کنار این مشکلات، بیماری‌هایی نظیر بیماری‌های قلب و عروق و افزایش فشارخون از جدی‌ترین مشکلات شایع جسمی به دلیل آلودگی‌های صوتی هستند.

درواقع اثرات مخرب آلودگی صوتی کمتر از آلودگی هوا و تنفس نیست، بنابراین ایجاد محیطی آرام در منزل برای داشتن سلامت جسم و روان ضروری به نظر می‌رسد. راهکارهای مختلفی برای کاهش آلودگی صوتی در خانه وجود دارد که استفاده از عایق صوتی الاستومری یکی از بهترین و مؤثرترین آن‌ها است. با ما همراه باشید تا دربارهٔ راهکارهای کاهش آلودگی صوتی منازل بیشتر بدانید.

تغییر دکوراسیون منزل

در اولین اقدام و به منظور کاهش آلودگی های صوتی، می‌توانید چیدمان لوازم منزل را تغییر دهید. برای ساکت کردن سر و صداهای بیرون و جلوگیری از ورود صدا به داخل اتاق، بر روی دیوارهایی که مشترک هستند و یا به سمت خیابان قرار دارند، تمرکز کنید. به منظور عایق‌بندی می‌توانید قفسه‌های کتاب و یا کمد را به آن دیوارها تکیه دهید. به‌علاوه می‌توانید این دیوارها را با تابلوهای نقاشی و یا پرده پوشش دهید.

توصیه می‌شود که از پرده‌های ضخیم به‌عنوان عایق صدا ساختمانی و پنجره‌های سمت خیابان استفاده کنید. همچنین استفاده از کاغذ دیواری‌های عایق صدا نیز می‌تواند راهکار مناسبی باشد، چراکه این کاغذ دیواری‌ها برخلاف کاغذ دیواری‌های معمولی، از مواد فومی ضخیم‌تری ساخته شده‌اند.

یکی دیگر از راهکارهای اساسی برای کاهش سر و صدا در ساختمان‌های بزرگ، این است که فضا را تقسیم کنید. با استفاده از دیوارهای کاذب این کار را انجام دهید تا مانعی برای فرکانس‌های صدا ایجاد کنید. حتی می‌توانید روی دیوار، قفسه ایجاد کنید تا به شکل مؤثرتری از ورود سر و صدا به ساختمان جلوگیری کنید. عایق کردن دیوارها کار دیگری است که به جهت عایق صوتی ساختمان می‌توانید انجام دهید.

روکش کردن دیوارها با چوب، نه تنها سر و صدا را کاهش می‌دهد، بلکه المانی زیبا به فضای منزل می‌دهد. حتی می‌توانید این کار را برای سقف نیز انجام دهید. اگر تمایل دارید که سقف سفید باشد، می‌توانید چوب را رنگ بزنید. انجام این راه حل‌های ساده و کم خرج تأثیر زیادی بر کاهش صدا دارد.

استفاده از در و پنجره‌های دوجداره

یکی دیگر از راهکارهای مهم و اساسی به منظور کاهش آلودگی صوتی ساختمان، استفاده از در و پنجره‌های دوجداره به‌عنوان عایق صوتی و حرارتی است. اگر بخواهیم به شکل ساده‌تری توضیح دهیم، شیشه‌های دوجداره متشکل از دو لایه شیشه هستند که لایهٔ بین آن‌ها هوا یا گاز است. این لایهٔ گاز بین دو شیشه، سبب عایق شدن پنجره ازنظر سر و صدا و هم‌چنین گرما می‌شود. این موضوع در رابطه با درب‌های عایق نیز صادق است.

اگر از پنجره‌های دوجداره استفاده می‌کنید اما تغییر خاصی در کاهش آلودگی صوتی حس نکرده‌اید، بهتر است که از یک کارشناس کمک بگیرید، چراکه ممکن است پنجرهٔ دوجداره نیاز به تعمیر و یا بررسی داشته باشد. کارشناسان با اجرای چند روش ساده و کم‌هزینه، می‌توانند عملکرد پنجره‌های دوجداره را به شکل مؤثری افزایش دهند.

علاوه‌بر استفاده از در و پنجره‌های دوجداره، می‌توانید از درزگیر نیز به‌عنوان عایق صدا ساختمان نیز استفاده کنید. برای انجام این کار می‌توانید از نوارهای درزگیر در فاصلهٔ بین در و پنجره با چهارچوب استفاده کنید. استفاده از درزگیر باعث می‌شود که هیچ گونه صدا و حرارتی به ساختمان وارد نشود. انجام این کار با این‌که کم هزینه است، اما نتیجهٔ بسیار خوبی دارد.

استفاده از عایق الاستومری

عایق‌های الاستومری یکی از بهترین انواع عایق صوتی ساختمان هستند که از مواد سلول بسته و انعطاف‌پذیر تشکیل شده‌اند. این عایق‌های صوتی مناسب‌ترین گزینه به جهت جایگزینی عایق‌های سنتی هستند. این عایق‌ها دوستدار محیط زیست بوده و در ساخت آن‌ها از مواد غیرسمی استفاده شده‌است، بنابراین هیچ گونه خطری برای انسان و هم‌چنین محیط زیست ندارند.

این عایق‌ها علاوه‌ بر اینکه می‌توانند به‌عنوان راهکاری برای کاهش آلودگی صوتی عمل کنند، عایقی برای اتلاف انرژی نیز هستند. از دیگر مزایای استفاده از این عایق‌ها می‌توان به دوام و طول عمر آن‌ها اشاره کرد. نصب بسیار آسان این عایق‌ها از دیگر ویژگی‌های مثبت خرید آن‌هاست، چراکه هزینه‌های جانبی شما را به شدت کاهش می‌دهد. عایق های شانه تخم مرغی یکی از معروف‌ترین این عایق ها است.

استفاده از کف‌پوش مناسب را فراموش نکنید!

همان‌طور که اشاره شد، آلودگی صوتی در دراز مدت می‌تواند تأثیرات منفی روی سلامت جسم و روان داشته باشد. راهکارهای جالبی به منظور کاهش آلودگی صوتی با استفاده از کف‌پوش‌ها وجود دارد. اولین گزینه استفاده از پارکت لمینت است. لمینت‌ها از لایه‌های به‌هم‌فشرده در دمای بالا و تحت فشار تولید می‌شوند که در انواع طرح‌ها در دسترس هستند.

دو نوع پارکت فوم‌دار و بدون فوم وجود دارد که بسته به نوع آن‌ها می‌توانید از آن‌ها برای کاهش سر و صدای ساختمان استفاده کنید. از دیگر مواردی که می‌تواند به‌عنوان عایق صدا ساختمان عمل کند، می‌توان به سرامیک‌های عایق صدا اشاره کرد.

برای حذف سر و صداهای راه رفتن و دویدن می‌توان از عایق‌های آکوستیک و هم‌چنین نصب کف‌پوش موکتی بر روی سرامیک‌های قدیمی استفاده کرد. استفاده از موکت‌های ضخیم به‌صورت سرتاسری نیز راهکار مناسب دیگر برای کاهش سر و صداهای راه رفتن است. موکت رول و موکت تایل از بهترین نمونه‌های عایق صوتی موجود در بازار هستند که موکت‌های رول انتخاب مناسب‌تری برای کف‌پوش منازل هستند.

فرش‌ها نیز گزینه‌های دیگری برای کاهش صدا هستند که می‌توانند فضای خانه را نیز دلپذیرتر کنند. فرش‌ها به دلیل ساختار آکوستیک نرمی که دارند، می‌توانند با به دام انداختن امواج صوت در الیافشان، اکو را جذب کنند و ارتعاشاتی که به ساختمان منتقل می‌شود را کاهش دهند.

فضای سبز راهکار مؤثر دیگر برای کاهش آلودگی صوتی

استفاده از فضای سبز در اطراف ساختمان یکی دیگر از راهکارهای کاهش آلودگی صوتی در منازل است. اگر فضای کافی در جلو ساختمان و یا حیاط خود دارید، می‌توانید درخت بکارید. در مقالات علمی متعددی، تاثیر مثبت فضای سبز به‌عنوان عایق صوتی ساختمان عنوان شده‌است. درواقع توجه به درخت‌کاری در فضا و معابر ورودی ساختمان، می‌تواند تا حجم زیادی از آلودگی صوتی کم کند، چراکه امواج صدا در بین شاخ و برگ درختان محبوس شده و قدرت آن کم می‌شود.

به‌علاوه انجام این کار می‌تواند نقش مهمی در افزایش روحیه نیز داشته باشد. توصیه می‌شود از گلدان در فضای داخلی ساختمان خود نیز استفاده کنید. نقاطی از ساختمان که فضای بازتری دارد را شناسایی کرده و در همان مکان‌ها گلدان قرار دهید. با انجام این کار هم به کاهش صدا کمک کرده‌اید و هم این‌که فضای داخلی خانه را شاداب خواهید کرد.

سخن پایانی

آلودگی صوتی یکی از عواملی است که در درازمدت تأثیر بدی بر سلامت روان دارد. از طرفی خانه محلی برای استراحت و آرامش است و اگر آرامش و آسایش آن به هم بخورد، تأثیر زیادی بر اخلاق و رفتار بد فرد دارد، به همین منظور و برای حفظ سلامت و آرامش روان توصیه می‌شود که از روش‌های کم‌هزینه و کاربردی برای کاهش سر و صدا استفاده کنید.

یکی از بهترین روش‌های عایق کاری صوتی ساختمان، استفاده از عایق الاستومری، درزگیر درب و پنجره، کف‌پوش‌های عایق صدا و هم‌چنین استفاده از دیوار پوش است. به نظر شما بهترین روش برای کاهش آلودگی صوتی منزل چیست؟