رمزگشایی از سفر عراقچی به پکن در آستانه بازگشت ترامپ
اکوایران: به نوشته روزنامه سوث چاینا مورنینگ پست، کمتر از یک ماه مانده به بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، پکن وعده داده است که در زمینه «منافع اصلی مشترک» همکاریهای بیشتری با تهران، که تحت تحریمها قرار دارد، داشته باشد.
به گزارش اکوایران، به نوشته روزنامه سوث چاینا مورنینگ پست، کمتر از یک ماه مانده به بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، پکن وعده داده است که در زمینه «منافع اصلی مشترک» همکاریهای بیشتری با تهران، که تحت تحریمها قرار دارد، داشته باشد.
در مذاکراتی که روز شنبه میان وزیر امور خارجه چین، وانگ یی، و همتای ایرانیاش عباس عراقچی در پایتخت چین برگزار شد، وانگ همچنین بر تعهد پکن به مشارکت تهران در چارچوبهای چندجانبه به رهبری چین، از جمله سازمان همکاری شانگهای (SCO) و بریکس تأکید کرد.
وزارت خارجه چین به نقل از وانگ گفت: «دو طرف باید به حمایت از یکدیگر در مسائل مربوط به منافع اصلی مشترک ادامه دهند، همکاریهای عملی را به طور پایدار پیش ببرند و همکاری در حوزه چندجانبه را بهبود بخشند.»
او افزود: «ما باید در چارچوب سازمان همکاری شانگهای (SCO) هماهنگی و همکاری نزدیکی داشته باشیم ... و بریکس را تقویت کنیم تا منافع مشترک جنوب جهانی را بهتر حفظ کنیم.» وی به گروهی از اقتصادهای نوظهور شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی اشاره داشت.
در این دیدار همچنین درباره درگیریهای غزه و لبنان، جایی که نیروهای متحد تهران، حماس و حزبالله، نقش اصلی دارند، گفتوگو شد.
وزارت امور خارجه چین اعلام کرد: «هر دو طرف توافق کردند که راهحل مسئله فلسطین نیازمند احترام به حقوق مشروع مردم فلسطین و بازگرداندن این حقوق و پایان دادن به اشغال [غزه] است. آتشبس فوری، خروج کامل نیروها و ارائه کمکهای انسانی اضطراری ضروری هستند. توافق آتشبس در لبنان نیز باید بهطور مؤثر و کارآمد اجرا شود.»
عراقچی و وانگ همچنین توافق کردند که دو کشور برای مقابله با تروریسم و ترویج آشتی در سوریه همکاری کنند، کشوری که تا این ماه تحت حاکمیت حکومت بشار اسد، متحد تهران قرار داشت.
بهدنبال توافق صلح سال گذشته که با میانجیگری پکن میان این دو قدرت منطقهای حاصل شد، وانگ همچنین از ایران خواست که ارتباط خود با عربستان سعودی را حفظ کند.
تداوم قوی روابط
سفر دو روزه وزیر امور خارجه ایران بازتابدهنده تداوم روابط قوی میان دو کشور است. چین اکنون شریان حیاتی اقتصادی ایران است و بهعنوان بزرگترین شریک تجاری و خریدار نفت تهران شناخته میشود و گزارشها حاکی از آن است که برای دور زدن تحریمها این محمولهها را از طریق کشورهای ثالث وارد میکند.
پکن همچنین به ایران تحریمزده کمک کرد تا از انزوای کامل بینالمللی اجتناب کند و تهران را به مشارکت در گروه بریکس و سازمان همکاری شانگهای (SCO) تشویق کرد. این مشارکت استراتژیک به گفته عراقچی «یکی از اولویتهای سیاست خارجی ایران» است.
علاوه بر این، عراقچی گفت پکن یک شریک «ضروری» در گفتوگوهای مربوط به آینده هستهای تهران خواهد بود، اشارهای غیرمستقیم به ترامپ که در دوره اول ریاستجمهوریاش آمریکا را از توافق هستهای با ایران خارج کرد.
روزنامه تهران تایمز روز جمعه به نقل از او گزارش داد: «گفتوگوهای هستهای ما در سال آینده با پویاییهای جدیدی روبهرو خواهند شد که افزایش تعامل با چین را ضروری میکند.»
در ماه سپتامبر، زمانی که ترس از جنگی همهجانبه بین اسرائیل و حزبالله افزایش یافت، وانگ به مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، گفت: «چین همواره شریک قابلاعتمادی برای ایران بوده و مانند همیشه از ایران حمایت خواهد کرد.»
یک ماه بعد، در حاشیه نشست گروه بریکس در روسیه، شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، نیز حمایت خود را از پزشکیان اعلام کرد.شی گفت: «صرفنظر از تغییرات در وضعیت بینالمللی و منطقهای، چین بدون تزلزل همکاریهای خود را با ایران توسعه خواهد داد».
این حمایت ممکن است زمانی که ترامپ در ژانویه به قدرت برسد، اهمیت بیشتری پیدا کند.
انتخابهای کابینه ترامپ برای امور خاورمیانه بهشدت سختگیرانه است و شامل ماساد بولوس بهعنوان مشاور خاورمیانه، استیو ویتکوف بهعنوان فرستاده ویژه به منطقه و مایک هاکبی بهعنوان سفیر آمریکا در اسرائیل میشود.
این انتخابها نشان میدهد که دولت آینده قصد دارد انزوای اقتصادی و ژئوپلیتیکی ایران را افزایش دهد، موضعی که زمانی مشخص شد که بولوس به مجله خبری فرانسوی لو پوآن گفت که ترامپ بار دیگر به دنبال اجرای کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران خواهد بود.
استراتژی فشار حداکثری در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ اعمال شد و شامل مجموعهای از تحریمها علیه ایران بود.
ایران همچنین در داخل خاورمیانه تحت فشار است، و ضرباتی به تعدادی از نیروهای متحد آن، از جمله حماس و حزبالله وارد شده است، و اسد در سوریه نیز سقوط کرده است.
عراقچی به تهران تایمز گفت که در طول این وقایع، چین و ایران «به طور مداوم مشاورههای نزدیکی» در مورد تمامی مسائل منطقهای و بینالمللی داشتهاند.
او گفت که چین و ایران «هدف دارند که برای چالشهای پیش رو، از جمله موارد مرتبط با منطقه، تحولات جهانی و شورای امنیت سازمان ملل، استراتژیسازی و آمادهسازی کنند.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شرط مذاکره مستقیم با آمریکا از زبان سخنگوی وزارت خارجه
-
پاتک موقت ایران به ترکیه؛ جزییات تازه از تامین سوخت کامیونداران گرفتار در مرز
-
حمله زودهنگام مجلس به دولت؛ رکوردی که به نام مسعود پزشکیان ثبت شد/ ترینهای استیضاح بعد از انقلاب
-
موافقت ترامپ با توقف استرداد شهروند ایران از ایتالیا
-
شبح ترامپ و پشت پرده یک هشدار؛ چرا 2025 سال سرنوشتساز برای ایران هستهای است؟
-
قطعی درگاه های صرافی رمز ارز 260 ساعته شد/ سکوت بانک مرکزی ادامه دارد
-
دو روز مهم در بازار طلا و ارز
-
زنگ خطر کاهش رشد جمعیت به صدا در آمد؛ خودروسازان متهم جدید
-
بازگشت داعش با شمایلی جدید؟/ پشت پرده ادعای جنجالی روزنامه آمریکایی