بزرگ‌ترین نشست مربوط به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان‌زایی در ریاض -‌‌پایخت عربستان سعودی‌- آغاز شد. یکی از کلیدی‌ترین اهداف این نشست، افزایش مقاومت جهانی در برابر خشکسالی اعلام شده است.

به نوشته عرب‌نیوز، این نشست موسوم به «کاپ 16» که از 2 تا 13 دسامبر (12 تا 23 آذر) برگزار می‌شود، در روزهای نخست خود شاهد اجلاس‌هایی با حضور مقامات عالی‌رتبه، گفت‌وگوی وزیران و اعلان‌هایی خواهد بود که هدف آن‌ها مقابله با چالش‌های فزاینده مربوط به تخریب زمین و خشکسالی است.

انتظار می‌رود امانوئل مکرون‌، رئیس‌جمهور فرانسه، به همراه آجای بانگا، رئیس بانک جهانی، در میان شرکت‌کنندگان این نشست باشند.

در روز افتتاحیه، عربستان با بهره‌بردن از ریاست بر این رویداد، طرح خود موسوم به «ابتکار ریاض برای مقاومت جهانی در برابر خشکسالی» را معرفی می‌کند که هدف آن سرعت بخشیدن به اقدامات بین‌المللی در این زمینه است.

به‌طور همزمان، نشست ابتکار سبز سعودی که از 2 تا 3 دسامبر برگزار می‌شود، صدها سیاست‌گذار، رهبر تجاری و متخصص از سراسر جهان را در یک غرفه اختصاصی در منطقه سبز COP16 گرد هم می‌آورد.

دومین مجمع بین‌المللی درباره فناوری‌های سبز نیز قرار است از 6 تا 8 دسامبر در منطقه سبز برگزار شود که شامل ده‌ها جلسه اختصاصی برای یافتن راه‌حل‌ها، نوآوری‌ها و درس‌هایی است که از پروژه‌های سبز جهانی به ارمغان آمده است. این مجمع همچنین تحقیقات علمی در رابطه با پروژه‌های بازیابی و احیای اکوسیستم‌ها را به نمایش خواهد گذاشت.

امینه محمد، قائم مقام دبیر کل سازمان ملل متحد، در این نشست خواستار اقدام فوری جهان شد، به‌ویژه در رابطه با تقویت همکاری‌های بین‌المللی در رابطه با مقابله با تخریب زمین، افزایش تلاش‌ها برای احیای اکوسیستم‌ها و اختصاص منابع مالی قابل توجه در این حوزه‌ها.

او گفت: «زمین ما را حفظ می‌کند و ما در حال نابودی آن هستیم. نباید از اقدام در این رابطه غفلت کرد.»

بیابا‌ن‌زایی

عبدالرحمن الفضلی، رئیس COP16 و وزیر محیط زیست عربستان، در سخنرانی خود بر تعهد این کشور در مبارزه با بیابان‌زایی تأکید کرد و افزود: «خاورمیانه از مناطقی است که بیش از همه تحت تأثیر تخریب زمین، خشکسالی و بیابان‌زایی قرار گرفته است. ما به‌دنبال مقابله با چالش‌های زیست‌محیطی با همراهی جامعه بین‌الملل هستیم.»

وزیر محیط زیست عربستان، چشم‌انداز 2030 این کشور -پروژه عظیم محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی، برای متنوع‌سازی اقتصاد این کشور و دور شدن از نفت‌- را به‌عنوان سنگ‌‌بنای عربستان در اولویت‌بخشی به محیط زیست اعلام کرد و گفت: «حفاظت از محیط‌زیست و منابع طبیعی برای دستیابی به توسعه پایدار و کیفت بالای زندگی، یک امر ضروری است.»

مدیر اجرایی سازمان ملل که بر مذاکرات جهانی در مورد این موضوع نظارت می‌کند و برای نخستین‌بار هزینه آن را محاسبه کرده است، به رویترز گفت: «معکوس کردن روند تخریب زمین و بیابان‌زایی نیازمند 2.6 تریلیون دلار سرمایه‌گذاری تا پایان دهه جاری میلادی است.»

دبیر اجرایی کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان‌زایی اعلام کرده است:‌ «خشکسالی‌های بیشتر و شدیدتر در نتیجه تغییرات اقلیمی و ترکیب آن با نیازهای غذایی جمعیت رو به افزایش کره زمین، به این معناست که جوامع در معرض خطر بزرگ‌تری از آسیب دیدن محیط زیست قرار دارند، مگر اینکه اقدام جدی در رابطه با‌ آن انجام شود.»

دبیرکل اجرایی این کنوانسیون همچنین اعلام کرد‌ بخش بزرگی از این سرمایه‌گذاری باید از سمت بخش خصوصی تأمین شود. او افزود: «عمده سرمایه‌گذاری‌ها برای احیای زمین‌های آسیب‌دیده در سراسر جهان از سوی دولت‌ها تأمین می‌شود که صحیح نیست، چراکه عامل اصلی تخریب زمین‌‌ها در سراسر جهان به تولید غذا مربوط می‌شود که در دستان بخش خصوصی است. بخش خصوصی در حال حاضر تنها 6 درصد از پول مورد نیاز برای احیای زمین‌های آسیب‌دیده را تأمین می‌کند.»

بیابان‌زایی 2

این مقام سازمان ملل در عین حال که مسئولیت‌ دولت‌ها در زمینه اجرای سیاست‌های استفاه صحیح از زمین‌ها را برجسته کرد، گفت: «چرا باید بخش خصوصی زمین‌ها را تخریب کند و بخش دولتی مسئولیت احیای را بر عهده داشته باشد؟»

جمعیت فزاینده در کره زمین به این معناست که جهان نیاز دارد در زمین‌های کشاورزی فعلی، دو برابر مواد غذایی بیشتری نسبت به زمان حاضر تولید کند و بنابراین، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی بسیار ضروری است.

برای رسیدن به 2.6 تریلیون دلار -‌که به تولید ناخالص داخلی سالانه فرانسه نزدیک می‌شود‌- جهان باید شکاف سالانه 278 میلیارد دلاری را پر کند، در حالیکه در سال 2022 میلادی تنها 66 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شده است.