به گزارش اکوایران، همزمان با بازگشت قریب‌الوقوع دونالد ترامپ به کاخ سفید، به نظر می‌رسد 2025 برای چین یک سال دشوار خواهد بود. با این حال، سیاست‌گذاران در پکن نگرانی‌های بسیار بزرگ‌تری از ترامپ و علاقه رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به تعرفه‌ها دارند.

به نوشته بلومبرگ، مقامات چین در تلاشند یک تغییر محسوس در روند اقتصادی این کشور به وجود آورند؛ یکی از این نگرانی‌ها ترغیب مصرف‌کنندگان چینی به افزایش هزینه‌کرد در جهت تحریک رشد اقتصادی است.

پس از آن فشار موجود برای خشنود نگه داشتن سرمایه‌گذاران، غلبه بر مقاومت در برخی نقاط جهان نسبت به خودروهای الکتریکی چینی و مقابله با یک جمعیت در حال کوچک شدن وجود دارد.

سوال میلیون دلاری این است که آیا ترامپ این بار یک رویکرد متفاوت نسبت به چین اتخاذ می‌کند یا خیر، آن هم در شرایطی که در دوره نخست ریاست‌جمهوری او روابط دو کشور به واسطه جنگ تجاری با آسیب همراه شد.

در حالیکه عقب‌نشینی رئیس‌جمهور منتخب آمریکا از تعرفه‌ها که یکی از وعده‌های اصلی او بوده است، بعید به نظر می‌رسد، ترامپ ممکن است به تعرفه‌هایی پایین‌تر از سطح 60 درصدی که چین را نسبت به آن تهدید کرده است، روی آورد؛ طبق پیش‌بینی بلومبرگ اکونومیکس، تعرفه‌های پایین‌تر می‌تواند بخشی از یک توافق تجاری بالقوه باشد که در آن چین به آمریکا امتیاز می‌دهد.

دولت ترامپ ممکن است تمایل بیشتری برای وارد شدن به مذاکرات تجاری با چین داشته باشد. تلاش ترامپ برای محدود کردن جریان فنتانیل به داخل آمریکا ممکن است باعث ترغیب دولت او برای دستیابی به یک توافق با چین شود؛ موضوعی که به‌طور بالقوه نیازمند تلاش بیشتر از سوی دولت چین برای سرکوب تولیدکنندگان فنتانیل است.

همچنین این امکان وجود دارد که ترامپ به شیوه‌های قدیمی خود روی آورد و این فشار را ایجاد کند که چین کالاهای آمریکایی بیشتری خریداری کند، از قبیل محصولات کشاورزی و انرژی. با این حال، این موضوع با توجه به دشواری‌های اقتصادی چین، قابل تضمین نیست.

اما برخلاف جنگ تجاری اول که در آن گاهی اوقات انجام اقدامات تلافی‌جویانه صرفا به‌شکل نمادین مطرح می‌شد، شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین، این بار از ابزارهای بیشتری برای مقابله به مثل برخوردار است و حتی تمایل بیشتری برای استفاده از آن‌ها دارد.

آمریکا چین

یکی از ابزارهای چین که به‌شکل بالقوه می‌تواند از نظر اقتصادی آسیب‌زا باشد، ممنوعیت صادرات فلزات و مواد معدنی کلیدی است که چین بر تولید آن‌ها سلطه دارد، از جمله مواد معدنی کمیاب. پس از آنکه دولت بایدن محدودیت‌های جدیدی بر صادرات تراشه‌های پیشرفته به چین اعمال کرد، پکن نشان داد که بیمی از قدم گذاشتن در این مسیر ندارد.

با این حال، در حالیکه ترامپ مقاماتی را در دولت خود منصوب کرده است که بسیاری از آن‌ها رویکردهای ضد چینی شدیدی دارندT مانند مارکو روبیو به‌عنوان وزیر خارجه. او همچنین افرادی نظیر ایلان ماسک را به دولت خود دعوت کرده که دوستدار تجارت هستند. ترامپ ممکن است غیرقابل پیش‌بینی باشد مانند تغییر اساسی رویکرد او در قبال ممنوعیت تیک‌تاک، بنابراین هر اتفاقی می‌تواند رخ دهد.

مصرف بیشتر یا رکود؟

چین احتمالا به کمک رونق صادرات به هدف رشد اقتصادی حدود 5 درصد خود در 2024 دست یافته است. با این حال، این مزیت قابل توجه ممکن است به‌دلیل وضع تعرفه از سوی آمریکا و اروپا، در 2025 به قدرت قبل نباشد.

بنابراین امیدهای چین برای تغییر محسوس در رشد اقتصادی ممکن است به‌میزان قابل توجهی به مصرف در داخل این کشور بستگی داشته باشد. با توجه به دستمزدهای راکد، بازار کار دچار چالش، ادامه روند تورم منفی و بحران مسکن طولانی‌مدت، دستیابی به رشد اقتصادی چشمگیر بسیار دشوار خواهد بود.

در عوض، دولت چین به‌عنوان بخشی از قوی‌ترین رویکرد حمایتی خود از رشد اقتصادی در یک دهه اخیر، احتمالا به تقویت هزینه‌کرد، افزایش هدف کسری بودجه و کاهش نرخ‌های بهره اقدام خواهد کرد. در حال حاضر نیز بخشی از کارکنان دولتی در چین با نخستین افزایش حقوق قابل توجه خود در چند سال اخیر روبه‌رو شده‌اند. اما به نظر می‌رسد شی به مقاومت در برابر کمک‌های نقدی مستقیم با توجه به تنفر حزب کمونیست حاکم از آنچه «رفاه‌گرایی» عنوان‌ کرده است، ادامه خواهد داد.

بازارهای سهام چین چه وضعیتی خواهند داشت؟

خبر خوب برای سرمایه‌گذاران در سال 2024 این بود که چین به روند کاهش ارزش سهام‌های این کشور طی سه سال متوالی پایان داد.

شاخص سی‌اس‌آی 300 چین در سال گذشته میلادی حدود 15 درصد رشد داشت که بخشی از آن به رشد مرتبط با سهام‌های هوش مصنوعی از قبیل شرکت «کامبریکن تکنولوژی» مربوط می‌شود. همچنین شاخصی از سهام‌های چینی فهرست‌شده در هنگ‌کنگ با جهش 26 درصدی همراه شد که بزرگ‌ترین رشد آن از سال 2009 بوده است.

خبر بد این است که این بازیابی به‌طور گسترده بر انتظارات مبنی بر بسته‌های محرک مالی عظیم از سوی دولت چین استوار شده است و مشخص نیست که پکن می‌خواهد این اقدام را انجام دهد یا خیر. نگرانی‌ها درباره نااطمینانی‌های اقتصادی باعث شده است سهام‌های چین بدترین شروع سال خود در نزدیک به یک دهه اخیر را ثبت کنند.

چشم‌انداز تیره چین همچنین در حال کاهش دادن ارزش یوآن است که به نظر می‌رسد یک سال آشفته را در پیش خواهد داشت. بانک‌های وال‌استریت پیش‌بینی می‌کنند که کاهش ارزش یوآن ادامه داشته باشد و در سال 2025، نرخ برابری آن در برابر هر دلار آمریکا به 7.5 برسد.

نگرانی‌های اقتصادی برای تمام دارایی‌ها یک خبر بد محسوب نمی‌شوند. اوراق قرضه دولتی چین توانستند در سال 2024 همتایان اصلی خود در جهان را شکست دهند و انتظار می‌رود به‌دلیل سیاست‌های انبساطی بیشتر از سوی چین برای مقابله با آهسته شدن رشد، در سال جاری میلادی نیز این روند مثبت را حفظ کنند.

شوک خودروهای برقی چین

خودروهای برقی چین در سال 2024 یک نمایش درخشان را به نمایش گذاشتند. شوک وارد شده به صنایع خودروسازی در سراسر جهان بسیار بزرگ بود و احتمالا تأثیرات آن برای سال‌ها ادامه خواهد داشت. ایالات متحده و اروپا با ایجاد موانع تعرفه‌ای به این شوک واکنش نشان دادند تا از خودروسازان خود محافظت کنند.

چالش ناشی از چین یکی از دلایلی بود که غول‌هایی مانند «هوندا» و «نیسان» به فکر ادغام افتادند.

شرکت بی‌وای‌دی چین که به‌عنوان رقیب اصلی تسلا برای تبدیل شدن به بزرگ‌ترین تولیدکننده خودروهای الکتریکی در جهان مطرح است، برای مقابله با رشد حمایت‌گرایی، بازارهای کلیدی مانند جنوب شرق آسیا، مجارستان و برزیل را هدف قرار داده است.

اقتصاد چین

با این حال، سال 2025 احتمالا رقابت شدیدتری در بزرگ‌ترین بازار خودروی جهان رخ خواهد داد که قبلا یک جنگ قیمتی بی‌امان را پشت سر گذاشته است؛ جنگی که در آن تولیدکنندگان بزرگ سهم بیشتری را به دست آورده و بازیگران کوچک‌تر کنار زده شده‌اند.

فشار جمعیت

از زمانی که چین در سال 2023 جایگاه خود به‌عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان را به هند واگذار کرد، تلاش کرده است اثرات ناشی از کاهش نیروی کار را بر اقتصاد خود کاهش دهد.

یکی از تغییرات بزرگ سال گذشته، افزایش سن بازنشستگی در چین برای نخستین‌بار از سال 1978 بود.

این تغییر طی 15 سال آینده اجرا خواهد شد و این کشور آسیایی را بیشتر با کشورهای توسعه‌یافته همسو می‌کند. مردان به جای 60 سال در 63 سالگی بازنشسته می‌شوند. سن بازنشستگی برای زنان در جایگاه کارگران عادی به جای 50 سال در 55 سالگی و برای مدیران به جای 55 سال در 58 سالگی خواهد بود.

در حالیکه این اقدام چندان محبوب نبود، مقامات چین احساس کردند برای جلوگیری از کاهش نیروی کار این اقدام ضروری است. از طرفی، تشویق‌های شی جین‌پینگ برای ترغیب زنان به داشتن فرزندان بیشتر، به دلایلی نتیجه مطلوب را نداشته است.

مقامات چینی نگران هستند که کشورشان در معرض خطر افتادن به «تله درآمد متوسط» باشد؛ وضعیتی که در آن یک کشور پیش از دستیابی به وضعیت درآمد بالا، پیر می‌شود.

آن‌ها در تلاش هستند تا شبکه امنیت اجتماعی را با گسترش پوشش بازنشستگی تقویت کنند. اما همان‌طور که ویدئوی «بلومبرگ اوریجینالز» نشان می‌دهد، جوانان تمایلی به مشارکت در این طرح‌ها ندارند.

این‌ها برخی از مسائلی هستند که چین در سال 2025 با آن‌ها دست‌و‌پنجه نرم خواهد کرد.