به گزارش اکوایران، مدیران پولی بازارهای نوظهور می‌گویند هنوز برای فروش اوراق دولتی بدهکار لبنان زود است، حتی در شرایطی که ارزش آن در ماه‌های اخیر حدود سه برابر شده است، چراکه انتصاب رئیس‌جمهور جدید این کشور می‌تواند راه را برای جریان دلار، اصلاحات و بازسازی بدهی در کشور باز کند.

براساس گزارشی از بلومبرگ، اوراق دولتی لبنان روز جمعه بدون تغییر چشم‌گیر معامله شدند، این درحالی است که بیشترین افزایش ارزش را در میان اوراق کشورهای درحال توسعه ثبت کرده است و از حدود 6 سنت در ماه سپتامبر به بیش از 16 سنت در هر دلار رسیده‌اند. شرکت خدمات مالی دانسکه بانک، مدیریت سرمایه‌گذاری پیکتت و بنک آو امریکا اکنون قیمت 20 سنت را برای این اوراق در نظر دارند و می‌گویند چشم انداز فراتر از آن به موفقیت در اجرای اصلاحات در این کشور بستگی دارد.

اوراق لبنان در حالی در سال 2024 میان سرمایه گذاران بازارهای نوظهور محبوبیت پیدا کرد، که اوراق بدهی پرریسک را به دلیل بازدهی بالا و احتمال بازگشت کشور به شرایط پایدار خریداری می‌کردند. گرچه این کشور بدهی خود را از سال 2020 پرداخت نکرده است و در شرایط فلج اقتصادی به سر می‌برد، معاملات پرریسک درحال نتیجه دادن هستند.

آتش‌بس میان اسرائیل و حزب الله در ماه نوامبر و انتخابات ریاست جمهوری این کشور در روز پنج شنبه به معامله‌گران جرات داد تا در مسیری سرمایه‌گذاری کنند که در نهایت به بازسازی اوراق نکول شده منتهی می‌شود. به گفته مدیر ارشد پورتفوی بازارهای نوظهور در پیکتت، در صورتی که به سمت بازسازی حرکت کنیم، 20 سنت هدف بالقوه خواهد بود؛ بنابراین کسب سود پیش از این سطح می‌تواند محدود باشد. تا زمانی که آتش‌بس برقرار است و رئیس جمهور بتواند به سرعت نخست وزیری را منصوب کند، قیمت اوراق همچنان پتانسیل افزایشی دارد و سرمایه گذاران همچنان به تجدید ساختار بدهی‌ها نگاه می‌کنند.

اوراق_دلاری_لبنان_با_سررسید_نوامبر_2025

لبنان از سال 2019 با بحران اقتصادی مواجه بوده است، که ناشی از سال‌ها فساد و سوء مدیریت در این کشور است و آن را به سمت نکول 30 میلیارد دلاری اوراق بین‌المللی کشانده است. با عمیق‌تر شدن فقر و افزایش هزینه‌های جنگ سیاستمداران لبنان همچنان بر سر مسیر پیش‌رو دچار اختلاف بودند و همین موضوع سبب شد لبنان به مدت 26 ماه بدون رئیس جمهور بماند. آنها همچنان در اجرای اصلاحاتی که صندوق بین‌المللی پول خواستار آن بود ناکام ماندند و کشور را از بسته نجات اقتصادی 3 میلیون دلاری که سال 2022 توافق شده بود محروم کردند.

انتصاب ژوزف عون، فرمانده ارتش به عنوان رئیس جمهور اولین قدم در راه حل ماتریس پیچیده مشکلات لبنان است. او اکنون وظیفه انتخاب نخست وزیر، وزیر دارایی و رئیس بانک مرکزی را برعهده دارد تا بتواند سیاست لبنان را هدایت کند و در عین حال به سرمایه گذاران و وام دهندگان جهانی اطمینان خاطر دهد. به گفته مدیر پروتفوی در دانسکه بانک، این دستور کار دشوار شامل ایجاد یک دولت کارآمد، راه اندازی موسسات و توانمندسازی بانک مرکزی و بازسازی کشور است. مردم لبنان اکنون می‌توانند این امید را داشته باشند، درحالی که مدت‌ها از این احساس بی‌بهره بودند.

به عقیده سرمایه گذاران، شرایط فعلی بهترین شانس موفقیت در سال‌های اخیر است. عون حمایت ایالات متحده عربستان سعودی را دارد که می‌تواند به بازگرداندن لبنان به عرصه بین‌المللی کمک کند. سرمایه گذاران همچنین درحال بررسی هستند که آیا رهبری سیاسی جدید به معنای ضعیف شدن حزب الله است که قدرت سیاسی زیادی در لبنان دارد.

حفره چند میلیون دلاری

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای اصلاحات در لبنان از سیستم بانکداری این کشور ناشی می‌شود. در نتیجه چرخه پیچیده طرح‌های سپرده گذاری با بهره بالا، استقراض بیش از اندازه و نکول از سوی دولت، بانک مرکزی و وام دهندگان تجاری محلی با کسری حدود 80 میلیارد دلاری مواجه هستند. بانکداران بارها گفته‌اند که دولت باید این زیان را جبران کند و از آن خواسته‌اند تا دارایی‌های خود را برای بازپرداخت به سپرده گذاران بفروشد.