تورم ۸ ماهه کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۳؛
کالایی که در 1403 بیشتر از همه گران شد
بررسیها نشان میدهد میان گروه های اصلی گروه «آموزش» در ۸ ماهه سال جاری بیشترین افزایش قیمت را تجربه کرده است.
به گزارش اکوایران، شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای ایرانی در آبان ماه ۲۷۹.۵ بوده، این در حالیست که همین شاخص در ابتدای سال جاری ۲۳۰.۲ بوده است. در واقع، تورم ۸ ماهه امسال برابر با ۲۱.۴ درصد بوده است. به عبارت دیگر، سطح عمومی قیمتها طی ۸ ماه امسال ۲۱.۴ درصد افزایش یافته است.
اکوایران: روند تورم ماهانه و نقطه به نقطه در آبان امسال همچنان صعودی بوده و میتواند خطری برای هدفگذاری تورم زیر 30 درصد در پایان سال جاری باشد. همچنین ارقام تورم خوراکی و غیرخوراکی نیز حاکی از فشار تورمی بیشتر به مناطق روستایی است.
گروه «آموزش» با تورم ۸ ماهه بیش از ۳۲ درصدی، بیشترین رشد قیمت را در این مدت داشته است. دلیل اصلی آن میتواند بازگشایی مدارس و شروع سال تحصیلی جدید باشد. کمترین رشد شاخص قیمت متعلق به گروه «ارتباطات» با ۱۱.۸ درصد بوده است.
سرعت رشد قیمتها در ۸ ماهه سال ۱۴۰۳
شاخص قیمت مصرفکننده یا CPI یکی از شاخصهای مهم اقتصادی است که سطح عمومی قیمتها را در طول زمان نشان میدهد. این شاخص بر اساس سبد کالا و خدمات مصرفی که یک خانوار مشخص میشود. از دلایل اهمیت شاخص قیمت مصرفکننده این است که قدرت خرید مردم در طول زمان نشان میدهد. همچنین، از تغییرات آن تورم به دست میآید. به عبارتی دیگر، اگر عدد این شاخص افزایش یابد، نشاندهنده تورم و اگر کاهش یابد نشاندهنده کاهش قیمتها است.
بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، شاخص قیمت مصرف کننده در آبان ماه به ۲۷۹.۵ رسیده که نسبت به ابتدای سال، ۲۱.۴ درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر، مردم برای یک سبد یکسان از کالا و خدمات مصرفی در آبان ماه بیش از ۲۱ درصد بیشتر از ابتدای فروردین ماه هزینه کردهاند. سبد مصرفی خانوارها از دو گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» تشکیل شده است. تورم هشت ماهه گروه خوراکیها ۱۹.۸ درصد و گروه غیر خوراکی ۲۲.۲ درصد بوده است.
چه گروههایی بیشترین و کمترین رشد قیمت را در ۸ ماه داشتهاند؟
از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان آبان ماه، گروه «آموزش» بیشترین افزایش قیمت را با ۳۲.۲ درصد داشته است. اصلیترین دلیل آن میتواند به شروع سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس بازگردد. در بررسی تورم هفت ماهه ابتدای سال تا پایان مهر ماه نیز بیشترین تورم متعلق به گروه «آموزش» بوده است. در حالیکه، در ماههای گذشته آموزش کمترین تورم را داشته است.
اکو ایران: در هفت ماه ابتدایی امسال هزینه سبد مصرفی خانوار ایرانی به طور متوسط بالغ بر 18 درصد افزایش یافته است، در همین بازه زمانی تورم گروههای «آموزش» و «ارتباطات» رکورددار بودهاند.
پس از گروه «آموزش»، گروه «کالا و خدمات متفرقه» با تورم ۸ ماهه ۲۷.۲ درصدی در جایگاه بعدی قرار دارد. پس از آن، گروه « مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها» قرار دارد که در هشت ماهه سال جاری شاخص قیمت آن ۲۴.۲ درصد رشد داشته است.
اکوایران: بررسیها نشان میدهد در ماه گذشته به مانند مهر تورم ماهانه آموزش در میان گروههای اصلی بالاترین میزان را داشته است. مسکن، آب، برق و گاز نیز بالاترین تورم نقطه به نقطه در میان گروههای اصلی را در آبان سال جاری ثبت کرده است.
کمترین رشد قیمت متعلق به گروه «ارتباطات» با تورم هشت ماهه ۱۱.۸ بوده و پس از آن گروه «دخانیات» قرار دارد که با اختلاف فاحشی تورم ۱۶.۴ درصدی را به ثبت رسانده است. پس از این دو، گروه «پوشاک و کفش» قرار دارد که شاخص قیمت آن از ابتدای سال تا پایان آبان ماه ۱۷.۲ درصد رشد کرده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
طوفان فکری ترامپزده در ژنو؛ تهران از مذاکرات با تروئیکا چه میخواهد؟
-
ورود شورشیان سوری به حلب و پاسخ سخت دولت اسد در ادلب/ ترکیه خواستار توقف حملات شد
-
وام ۴۰ تا ۲۰۰ میلیونی فرزندآوری/ فرصت ۳۰ روزه برای تکمیل مدارک
-
ایران و اروپا میتوانند پیش از بازگشت ترامپ بنبست هستهای را بشکنند؟
-
پیش بینی بورس هفته / بازار سرمایه در انتظار کاهش تنشهای سیاسی
-
طنین فشار حداکثری ترامپ تا بینالنهرین/ پایان بازی همزمان بغداد در زمین تهران و واشنگتن؟
-
بازی باخت-باخت ریاض؛ پشتپرده چرخش بنسلمان علیه کمپین ضدایرانی ترامپ
-
حذف ارز ترجیحی دارو در سال آینده / تجربه تلخ دارویار تکرار می شود؟
-
شورشیان سوری به قلب حلب رسیدند/ وعده ۷۲ ساعته پوتین به اسد