به گزارش اکوایران، جدیدترین گزارش مرکز آمار از تورم مناطق شهری و روستایی حاکی از آن است که روستانشینان در ماه گذشته تورمی بالاتر از 3 درصد را تجربه کرده‌اند. این‌ها درحالی است که در نقاط شهری تورم پایین‌تر از 3 درصد برآورد شده است. علت این امر در تورم مواد خوراکی نهفته است. به عبارتی در دی‌ماه در نقاط روستایی تورم خوراکی‌ها بیشتر از نقاط شهری افزایش داشته و چون روستانشینان در سبد خود اهمیت بیشتری به اقلام خوراکی می‌دهند از همین‌رو تورم کلی بالاتری را نیز تجربه کرده‌اند.

بررسی ها نشان می دهد تورم ماهانه مناطق روستایی در فروردین 1402 حدود 4.4 درصد به ثبت رسیده است. بر این اساس تورم ماهانه 3.1 درصدی مناطق روستایی در دی ماه امسال بالاترین تورم به ثبت رسیده در 21 ماه گذشته به حساب می‌آید. در فرویردین ماه امسال نیز تورم مناطق روستایی در حدود 3 درصد بوده است.

031105

نقش اقلام خوراکی و غیرخوراکی در سبد خانوار شهری و روستایی

اگر سبد هر خانوار ساکن در کشور را به دو گروه خوراکی و غیرخوراکی تقسیم کنیم برای خانوارهای ساکن در روستا، اهمیت مواد خوراکی نسبت به مناطق شهری بالاتر است. چرا که معمولا خانوارهای روستایی درآمد پایین‌تری در مقایسه با خانوار شهری دارند بنابراین بیشتر درآمد خود را به اقلام خوراکی اختصاص می‌دهند. از طرف دیگر سبد خانوارهای شهری به علت وضعیت بهتر درآمدی این خانوارها نسبت به مناطق روستایی، اهمیت بالاتری به اقلام غیرخوراکی و خدمات می‌دهند.

البته باید به این نکته نیز اشاره داشت که در کل شهرنشینان مخارج بالاتری نسبت به روستانشینان به اقلام خوراکی و غیرخوراکی اختصاص می‌دهند اما سهم خوراکی‌ها در سبد خانوارهای شهری کمتر از خانوارهای روستایی است. در نتیجه خانوارهای روستایی اهمیت بالاتری برای اقلام خوراکی قائل هستند. از همین‌رو وقتی قیمت اقلام خوراکی افزایش پیدا کند، فشار تورمی به مناطق روستایی بالاتر از مناطق شهری خواهد بود. در مقابل وقتی قیمت اقلام غیرخوراکی و خدمات افزایش یابد ، خانوارهای شهری فشار بیشتری را متحمل می‌شوند.

وضعیت تورم ماهانه در روستا و شهر

براساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از تورم دی 1403 ، تورم ماهانه مناطق روستایی از 2 درصد در آذر ماه به 3.1 درصد در ماه گذشته افزایش یافته است. همچنین تورم اقلام خوراکی در این مدت در مناطق روستایی صعودی بوده و با  1.8 واحد درصد افزایش به 3.5 درصد رسیده است. تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی و خدمات در روستا نیز در دی نسبت به آذر روندی افزایشی را تجربه کرده است و 2.9 درصد برآورد شده است. این‌درحالی است که تورم ماهانه این اقلام در آذر معادل 2.2 درصد بوده است.

روند تورم ماهانه مناطق شهری نیز به مانند مناطق روستایی صعودی بوده است. به طوری که در ماه گذشته تورم ماهانه مناطق شهری با 0.9 واحد درصد افزایش نسبت به آذرماه به 2.9 درصد رسیده است. تورم اقلام غیر خوراکی و خدمات نیز در این مناطق افزایشی بوده و از 2.1 درصد در آذر به 2.7 درصد در دی‌ماه سال جاری رسیده است. همچنین تورم اقلام خوراکی نیز در این مدت در مناطق شهری صعودی بوده و با 1.2 واحد درصد افزایش  به 3.1 درصد رسیده است. همانطور که مشاهده می‌شود در دی‌ماه امسال تورم خوراکی‌ها در روستا افزایش بیشتری را نسبت به مناطق شهری داشته که موجب شده تا فشار تورمی بالاتری به روستانشینان وارد شود.