به گزارش اکوایران، بیشینه تقاضای مصرف برق کشور در هفته چهل و هشتم سال جاری، در روز سه‌شنبه ۲۳ بهمن‌ماه، به ۴۷ هزار و ۱۳۶ مگاوات رسید.

به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که ۴۴ هزار و ۲۰۷ مگاوات بود، رشد ۶.۶۳ درصدی را نشان می‌دهد.

بر همین اساس، مصرف انرژی برق در این روز به ۹۹۴ هزار و ۶۶۱ مگاوات‌ساعت رسید که نسبت به سال قبل ۶.۶۴ درصد افزایش یافته است. همچنین میزان رشد تقاضای انرژی برق از ابتدای سال تاکنون، ۴.۹۳ درصد گزارش شده است.

طبق این گزارش، میانگین دمای وزنی کشور در این روز ۳.۶۸ درجه سانتی‌گراد بوده که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته، کاهش ۸.۵۸ درجه‌ای را نشان می‌دهد.

پژوهشی درباره بحران انرژی در ایران

به گزارش ایرنا، اندیشکده تدبیر انرژی در این خصوص پژوهشی انجام داده است.

در این پژوهش آمده: ایران با وجود داشتن دومین منابع گازی جهان، به دلیل مصرف نادرست، ۳.۳ برابر میانگین جهانی گاز مصرف می‌کند. یکی از مهم‌ترین چالش‌های کشور، ناترازی انرژی است که منجر به مشکلاتی در تأمین برق شده است.

وضعیت مصرف و تولید برق

اندیشکده تدبیر انرژی تاکید کرد: به بیشترین میزان مصرف برق در روزهای اخیر به دلیل افزایش مصرف گاز خانگی، سبب کاهش تأمین سوخت نیروگاه‌ها شده است. نیروگاه‌ها از سه نوع سوخت گاز، گازوئیل و مازوت استفاده می‌کنند، اما در اولویت قرار دادن مصرف گاز در بخش خانگی، تأمین سوخت برای نیروگاه‌ها را کاهش داده است.

با وجود اینکه ظرفیت نامی نیروگاه‌ها ۹۲ هزار و ۸۴۲ مگاوات است، کمبود گاز سبب کاهش تولید شده و در زمان اوج مصرف، برق‌رسانی با چالش مواجه شده است.

یارانه انرژی و تأثیر آن بر بحران

در ادامه این پژوهش آمده است: یارانه انرژی ایران در سال گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بوده است و هزینه یارانه برق سالانه ۲۲۰۳ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

این یارانه منجر به مصرف بی‌رویه، افزایش تورم و کاهش منابع مالی برای توسعه زیرساخت‌های انرژی شده است.

نتایج پژوهش درباره مصرف گاز و برق

۸۶۰ میلیون مترمکعب گاز روزانه در شبکه گازرسانی تزریق می‌شود که ۸۰ درصد آن در بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک مصرف می‌شود.

اگر در بخش خانگی تنها یک درجه سانتی‌گراد دما کاهش یابد، ۶ درصد در مصرف گاز صرفه‌جویی می‌شود. رشد سالانه مصرف برق در ایران در ۲۰ سال اخیر ۵ درصد بوده و پیش‌بینی می‌شود که مصرف برق تا سال ۱۴۲۲، بین ۲.۲ تا ۲.۶ برابر افزایش یابد.

این پژوهش نشان می‌دهد که ریشه بحران انرژی ایران تنها در تولید نیست، بلکه در بخش تقاضا و سیاست‌های قیمت‌گذاری نادرست نیز نهفته است. توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، اصلاح یارانه‌ها و مدیریت مصرف انرژی، از مهم‌ترین راهکارهای پیشنهادی برای حل این بحران هستند.