نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۱۲ دی ۱۴۰۳؛
مقاومت نرخ بهره بین بانکی در نقطه اوج؛ رکورد تاریخی ثابت ماند
اکوایران: جدیدترین آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد نرخ بهره بین بانکی این هفته نیز در رکورد تاریخی خود ثابت مانده است. این موضوع میتواند حاکی از کسری نقدینگی بانکها و سیاستهای بانک مرکزی برای مهار رشد نقدینگی باشد.
به گزارش اکوایران، طبق جدیدترین آمارهای بانک مرکزی در هفته منتهی به ۱۲ دی، نرخ بهره بازار بین بانکی بر رکورد تاریخی خود پافشاری کرده و در ۲۳.۹۴ درصد ثابت مانده است. تحلیلگران اقتصادی معتقدند نرخ بهره بین بانکی منعکسکننده وضعیت نقدینگی بانکها است و اگر این نرخ افزایش یابد، نشان دهنده کاهش نقدینگی شبکه بانکی است. همچنین، کارشناسان بر این باورند که این افزایش تاریخی نرخ بهره میتواند ناشی از سیاست انقباضی بانک مرکزی باشد. از سوی دیگر، از آنجایی که نرخ بهره بازار بین بانکی بسیار به نرخ اعتبارگیری قاعدهمند نزدیک شده، ممکن است بانکها برای دریافت اعتبار به بازار شبانه سوق پیدا کنند.
نرخ بهره بین بانکی در قله ثابت ماند
بانکها مانند اشخاص از بانکهای دیگر استقراض میکنند و اصل اعتبار دریافت شده را به همراه سود آن به بانک مورد نظر بازپرداخت میکنند. زمانی که بانکی مازاد منابع داشته باشد، به بانکی که دچار کسری شده، وام میدهد. این تبادل منابع مالی در بستر بازار شبانه یا بازار بین بانکی اتفاق میافتد.
طبق ساز و کارهای ایجاد شده توسط بانک مرکزی، در حال حاضر نرخ بهره بین بانکی در حدود ۲۳ الی ۲۴ درصد در حال تغییر است. زمانی که سیاستگذار پولی بخش بیشتری از تقاضای بانکها به منابع مالی را تامین کند، فشار تقاضا نیز در بازار بین بانکی کاهش یافته و نرخ بهره تعادلی کاهش مییابد. با توجه به سیر صعودی نرخ بهره بین بانکی در هفتههای گذشته، احتمالا اعتبارگیری از بانک مرکزی در بازار باز پاسخگوی نیاز مالی بانکها نبوده و تقاضا در بازار بین بانکی افزایش یافته است.
در هفتههای گذشته نرخ بهره بین بانکی بالاترین ارقام خود را تجربه کرده و نرخ سود در هفته گذشته به بیشترین مقدار خود در ۲۳.۹۴ رسید. از زمانی که بانک مرکزی دادههای مرتبط با این شاخص را منتشر کرده – یعنی از اواخر سال ۹۹ تا کنون- این رقم بیسابقه بوده و رکوردی تاریخی در این دوره محسوب میشود. نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به ۱۲ دی نیز در قله تاریخی خود ثابت مانده است.
دلیل صعود نرخ بهره بین بانکی چیست؟
تعدادی از متخصصین بر این باورند که افزایش قابل توجه نرخ بهره در دو حالت اتفاق میافتد: ۱) اگر عرضه نقدینگی پایین باشد یا ۲) تقاضای آن بسیار بالا باشد. هر دو حالت گویای آن است که بانکها با کمبود نقدینگی روبرو بودهاند و نقدینگی موجود کفاف نیاز مالی آنها را نداده است.
همچنین، کارشناسان معتقدند یکی از دلایل اصلی افزایش نرخ بهره بین بانکی، اجرای سیاست انقباضی بانک مرکزی است که برای مهار رشد نقدینگی و تورم پیشی گرفته است. با توجه به افزایش نرخ رشد نقدینگی در چند ماه اخیر، بانک مرکزی در تلاش است تا با افزایش نرخ بهره بین بانکی، از افزایش پول در اقتصاد جلوگیری کند.
زیرا با افزایش نرخ بهره بین بانکی، هزینه تامین نقدینگی برای بانکها افزایش مییابد و مجبور به افزایش نرخ بهره تسهیلات بانکی هستند. همین اتفاق باعث میشود تمایل مردم برای دریافت وام کاهش یابد و تقاضای کل در اقتصاد نیز به دنبال آن کم شود.
با توجه به اینکه نرخ بهره بازار بین بانکی و قاعدهمند بسیار به یکدیگر نزدیک شده، ممکن است بانکها برای دریافت اعتبار به بازار شبانه مراجعه کنند. زیرا بازار شبانه نسبت به بازار بین بانکی ریسک پایینتر و شفافیت بیشتری دارد و تحت نظارت مستقیم و دقیق نهاهای قانونی میباشد. به همین دلیل، ممکن است از فشار تقاضا در بازار بین بانکی کاسته شده و نرخ بهره بین بانکی کاهش یابد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ترافیک این بزرگراه پر تردد نصف میشود؛ 170کیلومتر مسیر تهرانیها کوتاه شد
-
چگونه رم ناگهان به میدان نبرد جنگ در سایه تهران و واشنگتن مبدل شد؟/ ملونی خطر خشم ترامپ را به جان میخرد؟
-
سخنان جنجالی نماینده مجلس: حمیدرسایی عضو جبهه پایداری نیست/ ظریف را عددی حساب نمیکنیم
-
حمله دوباره به همتی/ نماینده مجلس: 100 همت وام ازدواج تامین نشود، وزیر اقتصاد به مجلس میآید
-
شوک به سامانه فروش خودروهای وارداتی / متقاضیان خودروهای خارجی حسابی ناامید شدند
-
شاخص سازان به میدان آمدند / صعود 56 هزار واحدی شاخص کل بورس
-
چرا یارانه 25 میلیون نفر حذف شد؟
-
درخواست جو بایدن از حماس/ توافق فوری امکانپذیر شد؟
-
رکوردشکنی شاخص کل