به گزارش اکوایران، در زمستان سال‌های اخیر، مشابه افزایش مصرف برق در تابستان، با رکوردهای جدید مصرف گاز روبه‌رو بوده‌ایم. با توجه به شرایط تورمی کشور و نیاز روزافزون به تولیدات بیشتر، تلاش هایی در جهت رفع قطعی انرژی صنایع انجام شد. با این حال در سال جاری نیز سهمیه بندی برق صنایع و به خصوص شهرک‌های صنعتی اعلام شد و تولیدات این مجموعه ها دستخوش تغییرات بود. با شروع فصل پاییز و ایجاد یک فرصت برای بازگشت به توان حداکثری صنایع، این بار نوبت به گاز رسید. گازی که برای صنایع جهان در زمستان یک چالش اساسی به حساب می آید. تمام کشور های جهان در طول سال سعی در مدیریت و ذخیره گاز برای فصول سرما دارند زیرا نه تنها قیمت این حامل انرژی در فصول سرد افزایش می یابد، بلکه کمبود آن می تواند ضربه های سنگینی به تولیدات صنایع و اقتصاد کشور ها وارد کند. رئیس انجمن کارفرمایان صنعت پتروشیمی اعلام کرده است که در سال گذشته فقط 680 میلیون دلار عدم نفع از قطعی گاز داشته‌ایم.

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: از ۱۰ روز گذشته تا کنون میزان مصرف بخش خانگی و تجاری  ۱.۵برابر افزایش یافته است. طبیعتا این میزان کسری باید از جای دیگری جبران شود چراکه تولید دیگری وجود ندارد لذا باید با اعمال محدودیت راهی برای تامین سوخت کشور لحاظ کرد. اکنون مقداری از این کمبود را طریق مدیریت تامین گاز صنعت سیمان جبران می‌کنیم، به‌گونه‌ای که سوخت دوم که مازوت است را به این بخش تحویل داده‌ایم تا تولید متوقف نشود، مقدار دیگر را از طریق مدیریت میزان مصرف گاز نیروگاه‌ها کنترل می‌کنیم. اگر بازهم نیاز شود، مقداری را از طریق ذخیره خطوط لوله تامین می‌کنیم و در صورت نیاز بیشتر، باید روی مصارف واحدهای صنعتی مدیریت داشته باشیم. در صورت عدم کاهش مصرف گاز خانگی و تجاری احتمال قطع گاز صنایع و اعمال محدودیت بیشتر برای نیروگاه‌های کشور وجود دارد.

الویت قطعی گاز با صنعت فولاد و پتروشیمی

جولایی با بیان اینکه درحال حاضر اعمال محدودیت برای صنایع فولاد و پتروشیمی در اولویت است و به غیر از این دو مواردی نیز وجود دارد که پس از هماهنگی با وزارت صمت اگر لازم باشد اعمال خواهیم کرد، گفت: میزان اعمال محدودیت بستگی به افزایش مصرف خانگی و تجاری دارد، پیش‌بینی ها نیز حکایت از این دارد که طی یک هفته آینده هوا سردتر  شود در قبال این سرد شدن اگر مصرف افزایشی باشد شروع محدودیت‌ها استارت می‌خورد. دو سوم نیاز نیروگاه‌ها از طریق گاز و یک سوم از طریق سوخت مایع تامین می‌شود، باتوجه به ذخایری که داریم میزان سوخت مایع را برای نیروگاه‌ها کنترل می‌کنیم. شرکت ملی گاز تاکیدی ندارد که حتما نیروگاه ها از مازوت استفاده کنند، وزارت نیرو باید حسب نیاز خود تصمیم بگیرد، ما فقط محدودیت گاز اعمال می‌کنیم و هیچ محدودیتی در شرایط فعلی برای تخصیص گازوییل وجود ندارد. برای مازوت هم ما نگرانی نداریم خودشان باید تصمیم بگیرند که می‌خواهند از مازوت استفاده کنند و یا خیر، ممکن است وزارت نیرو به سوخت دیگری به جز  گاز که وزارت نفت اختصاص می‌دهد نیاز نداشته باشد و نیروگاه را تعطیل کند اگر لازم داشته باشد نیز باید از فراورده مصرف کند.

حل یک بحران و ایجاد بحرانی دیگر

جایگزینی فرآورده ها به جای گاز طبیعی به خودی خود باعث افزایش آلودگی های زیست محیطی می شود. در حالی که آلودگی در کلان شهر ها روزانه جان هم وطن هایمان را به خطر می اندازد. از سمت دیگر در صورت کاهش و توقف تولیدات صنایع، عرضه محصولات تولیدی آن ها کاهش خواهد یافت و می تواند دیگر صنایع را با مشکل مواجه کند و باعث افزایش قیمت و تورم محصولاتی شود که مواد اولیه آن ها از این صنایع تأمین می شود.

با تمام این تفاسیر کشوری که سعی داشت تا با اتکا به کاهش صادرات گاز روسیه و بحران گاز اروپا در مذاکرات احیای برجام امتیاز بگیرد، در این روز ها درگیر افزایش نرخ فروش گاز خانگی و تجاری است تا اندکی از قطعی گاز صنایع بکاهد. در روزهای اخیر تصویری غیر رسمی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می داد 10 پتروشیمی فعال کشور در ماه آتی با محدودیت های گازی مواجه اند. شرکت پتروشیمی پردیس در روز 16 آذر ماه اعلام کرده است که با توجه به محدودیت های گازی این مجموعه تا اطلاع ثانوی تولیدات فاز یک با 80 ظرفیت و فاز 2 و 3 با 85 ظرفیت صورت می گیرد. پتروشیمی خراسان نیز در اطلاعیه روز 15 آذر ماه اعلام کرده است که این مجموعه تولیدات خود را به 70 درصد کاهش داده است که نشأت گرفته از محدودیت‌های گازی است. شرکت فولاد سبزوار نیز در اطلاعیه خود خبری از توقف خط تولید این مجموعه به دلیل قطعی گاز داده است. این در حالی است که با صحبت‌های مسؤلین احتمال افزایش این قطعی ها در ماه آتی وجود دارد.