به گزارش اکوایران؛ لایحه دوفوریتی واردات خودرو کارکرده به دولت ارسال شده و با موافقت هیئت عالی نظارت بر سیاست‌های کلی نظام، اجرایی شدن این لایحه به دست دولت محول شده است. این سیاست‌گذاری که تا حدی به رقابتی شدن بازار انحصاری خودرو کمک می‌کند؛ در حالی به فاز اجرایی نزدیک می‌شود که خودروسازان داخلی نتوانستند از فرصت 5 ساله اخیر که واردات خودرو نزدیک به صفر بوده است استفاده کنند. برخی از خودروسازان نیز که در این مدت سهم فروش خودرو‌های وارداتی را در بازار تصاحب کردند؛ حال باید خود را برای رقیبی کارکرده اما کارکشته آماده کنند.

شرکت بهمن دیزل که یکی از خودروسازان بزرگ کشور به شمار می‌رود. این مجموعه در سال 1401 سهم 17 درصدی از بازار فروش کامیون و کامیونت کشور را به خود اختصاص داده و بعد از ایران خودرو دیزل، دومین شرکت در این زمینه بوده است. بهمن دیزل پس از اوج گرفتن تعداد واردات خودرو در سال 1393، با کاهش سهم بازار فروش خود مواجه شد و حتی در سال 99 به کمترین سهم خود یعنی 8 درصد رسید. با این حال اثر ممنوعیت واردات خودرو باعث شد تا این مجموعه در دو سال گذشته به روند صعودی سهم فروش در بازار برسد. سهمی که با واردات خودرو کارکرده با چالش‌های جدیدی روبرو است.

کاهش حاشیه سود رویایی بهمن دیزل

بهمن دیزل درابتدای دهه 90 حاشیه سود ناخالص 35 درصدی داشت و سود خالص خود را با حاشیه 20 درصدی خلق کرده است. این شرکت از سال 1397 با رشد قابل توجه حاشیه سود همراه شد که می‌توان بخشی از آن را ناشی از ممنوعیت واردات خودرو دانست. خدیزل در سال 1399 به حاشیه سود ناخالص 63 درصدی و حاشیه سود خالص 46 درصدی دست پیدا کرد در حالی که حاشیه سود خالص غول‌های خودروساز جهانی کمتر از 10 درصد بوده است.

تورم دوساله اخیر و رشد هزینه‌های تولید باعث شد تا در دوساله گذشته سود خالص بهمن دیزل با حاشیه منطقی‌تری همراه شود. خدیزل سال 1401 را با حاشیه سود ناخالص 40 درصدی و حاشیه سود خالص 21 درصدی پشت سر گذاشته است. این مجموعه در فصول سال گذشته نیز بیشترین حاشیه سود را در زمستان تجربه کرد و در این چهار فصل به صورت پله‌کانی افزایش درآمد داشته و در زمستان بیش از چهار برابر بهار فروش کرده است.

photo_۲۰۲۳-۰۷-۰۸_۱۳-۵۱-۳۷

این شرکت در سال 1400 توانسته بود 2 هزار و 769میلیارد تومان درآمد عملیاتی ثبت کند که در سال 1401 به 9 هزار و 166میلیارد تومان افزایش یافت. بالاترین میزان فروش سال گذشته نیز به بهمن ماه با هزار و 544 میلیارد تومان تعلق گرفت. خدیزل در فروردین ماه امسال چهار برابر فروردین سال قبل فروش داشت و در خرداد ماه با 2 هزار و 64 میلیارد تومان درآمد، رکورد فروش قابل توجهی را به ثبت رسانده است.

بلایی که تورم بر سر فعالان بورس تهران آورد! 

نکته مهم درخصوص تغییرات قیمتی سهام خدیزل در این چند هفته، همزمانی ثبت افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها با خبر افزایش سرمایه امسال از محل سود انباشته است. از سوی دیگر حاشیه سود بالای این مجموعه به نسبت خاور، خکاوه و خزامیا را می‌توان ناشی از فروش محصولات خدیزل در بورس کالا دانست.

photo_۲۰۲۳-۰۷-۰۸_۱۳-۵۱-۳۹