صادرات پرنوسان ایران به پاکستان؛ سقوط صادرات با 5 محصول
اکوایران: واکاوی دادههای گمرک ایران نشان از صادرات پرنوسان 6 سال اخیر ایران و پاکستان میدهد. صادراتی که بخش عمدهای از اُفت آن در این مقطع ناشی از تشدید تحریمهای ایران و قوانین و مقررات سختگیرانه داخلی بوده است. در مقابل رشدش در گرو 5 محصول خاص است که اگر دچار چالش شود، سقوط صادرات را رقم میزند.
به گزارش اکوایران، مرور روابط تجاری ایران و پاکستان در سالهای 1395 تا 1400 نشان از صادرات پرنوسان ایران به پاکستان میدهد. در سال 1395 براساس گزارش معاونت کسب و کار اتاق ایران در سال 1395 حجم صادرات ایران به پاکستان 795 میلیون و 5 هزار دلار بود. این رقم در سال 1396 و 1397 شاهد رشد قابل توجهی شد به طوری که در سال 1397 حجم صادرات ایران 1 میلیارد و 244 میلیون و 800 هزار دلار برآورد شد. در سال 1398 یعنی یک سال بعد از خروج ترامپ از برجام و تشدید تحریمهای ایران صادرات تهران به اسلام آباد نزولی شد. علی بهشتیان، معاون سابق گمرک ایران به اکوایران گفت: از سال 97 به بعد با برقراری سیاست رفع تعهدات ارزی دیگر هر خود اظهاری در آمار گمرک منجر به تغییر آمار نمیشد. پیشتر با خوداظهاری صادرکنندگان آمار اعلام میشد. از آن سال به بعد براساس رفع تعهدات ارزی این اتفاق میافتاد. در این بین فعالان اقتصادی اعلام میکنند، در سالهای آغازین اجرای سیاست رفع تعهدات ارزی به دلیل مقررات سختگیرانه داخلی، روند صادرات و به تبع رفع تعهدات کُند شد. اما با اصلاح این مقررات درحال حاضر شرایط بهتر شده است. با این تفاسیر در سال 1398 میزان صادرات ثبتی ایران به پاکستان یک میلیارد و30 میلیون دلار بود. روند نزولی صادرات اما در سال 1399 ادامه یافت و این رقم به حدود یک میلیارد رسید. اما در سال 1400 مجددا صادرات غیرنفتی ایران رشد کرد و به 10 بالاترین سطح خود در 5 سال مورد بررسی رسید.
در سال گذشته میزان صادرات ایران به پاکستان به رقم 1 میلیارد و 243 میلیون و 500 هزار دلار رسید. این رقم طبق دادههای گمرک ایران در 8 ماهه نخست سال جاری 851 میلیون و 546 هزار دلار است که نسبت به 8 ماهه سال گذشته 11 درصد رشد کرده است. این رقم سال قبل 767 میلیون و 71 هزار دلار بوده است.
تحلیلگران معاونت کسب و کار اتاق ایران، در جریان بررسی صادرات 5 سال منتهی 1400 ایران به پاکستان اعلام میکنند. در این مقطع بیشتر کالاهایی که ایران به پاکستان صادر کرده را در 7 کد میتوان دید.
به نقل اتاق ایران، کد اول (27) سوختهای معدنی، روغنهای معدنی و محصولات حاصل از تقطیـر آنها؛ مواد قیری و مومهای معدنی است. اما کد (72) دوم چدن، آهن و فولاد است. براساس کدهای گمرکی کد (08) میوههای خـوراکی؛ پوسـت مرکبـات یـا پوسـت خربـزه و همانند نیز جز محصولاتی هستند که بیشترین حجم، صادرات را به خود اختصاص دادند. بعد از آنها کد (07) سبزیجات، نباتات، ریشه و غدههای زیرخاکی خوراکی است. این بررسی نشان میدهد، کد (09) قهوه، چای، ماته و ادویه نیز در این گروه قرار دارند. درجریان صادرات به پاکستان کد (41) پوسـت خـام غیر از پوستهای نرم و چرم نیز جایگاه خوبی دارند. در نهایت کد(89) کشتیها، قایقها و شناورها هستند که آمار صادرات ایران به پاکستان را افزایش میدهند.
دادههای موجود نشان میدهد، هرچند تعداد کالاهای صادراتی ایران به پاکستان هزار و 100 قلم است. اما بیشترین نقش را در صادرات 5 گروه تعرفهای «سایر گازهای نفتی و هیدرو کربورهای گازی شکل میایع شده»، «قیر نفت»، « شیر خشک صنعتی از گاو که میزان مواد چرب آن بیشتر از 5.1 درصد وزنی نباشد»، «گوجه فرنگی زراعی تازه یا سرد کرده» و «پستهها با پوست تازه یا خشک» دارند. این 5 قلم 39.6 درصد آمار صادرات را تشکیل میدهد. در واقع هر گونه چالشی در صادرات این 5 قلم منجر به سقوط صادرات میشود. دادههای موجود نشان میدهد، در این بین 20 قلم اول شکل زیر 64.7 درصد صادرات را به خود اختصاص میدهد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم