به گزارش اکوایران: براساس داده های مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران، میزان رواناب براساس استمرار بارش متوسط 20 سال اخیر یعنی 1400-1381، کاهش 5 درصدی بارش نسبت به بارش متوسط 20 سال اخیر و افزایش 5 درصدی بارش نسبت به بارش متوسط 20 سال اخیر مدلسازی شد و سپس میزان منابع آب تجدیدپذیر با توجه به این سناریوها تعیین شد.

 به این ترتیب و با توجه به سناریوهای جمعیت به هنگام سازی طرح جامع آب کشور، سرانه آب تجدیدپذیر در بهترین حالت به 940 مترمکعب و در بدترین حالت به 700 مترمکعب در سال میرسد که در شرایط تنش مطلق آبی است.

طبق گفته کارشناسان مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران، قطعا مقایسه سرانه در بسیاری از نقاط سرزمین از متوسط ملی کمتر خواهد بود. باتوجه به این سناریوها، بکارگیری راهکارهای متناسب با شرایط کمبود آب در کشور باید مورد توجه قرار گیرد.

باتوجه به سناریوهای پیش بینی شده، وقوع مقادیر سرانه کمتر از هزار متر مکعب بسیار محتمل بوده و این به معنی بحرانی تر شدن شرایط پیش روست.

منابع آب تجدیدپذیر

منبع: مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران

 

طبق اعلام مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، در چند دهه اخیر، منابع آب تجدیدپذیر کشور کاهش فاحشی داشته و درعوض در بخش مصارف، بجای تطبیق با شرایط موجود، مستمرا بر طبل ازدیاد مصارف اقتصادی کوبیده شده و متاسفانه رشد این مصارف همچنان ادامه دارد. در صورت ادامه این روند،علاوه بر امکان تامین نیازهای نسل فعلی، نسل‌های آینده نیز در تامین حداقل نیازهای خود، با چالش‌های غیرقابل حلی روبرو خواهد شد.

به عبارت دیگر با عدم چاره اندیشی در خصوص رفع مشکلات مدیریت آب و با توجه به دامنه اثرگذاری آن به سایر سامانه‌های اقتصادی و اجتماعی، باید منتظر مهاجرت وسیع مردم، بروز ناهنجاری‌های اجتماعی و سیاسی، تشدید تنش‌های داخلی و ظهور و گسترش تنش‌های بین‌المللی در ابعاد وسیعی در کشور باشیم.

پیش‌تر «اکوایران» درباهر کاهش 48 درصدی منابع آب در دسترس ایران و موضوع ریاضت آبی کشاورزان به عنوان یکی از راه های نجات کشور اشاره کرده بود.