به گزارش اکوایران، برخلاف پیش بینی های سازمان هواشناسی، بسیاری از مناطق ایران پاییز را برای اولین بار تجربه نکردند. برهمین اساس بارشی که باید سدها را پر می‌کرد؛ پر نکرد. براساس آخرین اطلاعات شرکت مدیریت منابع آب ایران، سدهای ایران هم اکنون ۲۰ میلیارد متر مکعب آب در خود ذخیره کردند. این شاخص در سال متوسط ۵ سال گذشته ۲۲ میلیارد متر مکعب بود. در این بین 85 درصد ظرفیت مخازن سدهای تهران خالی است و تنها ۲۷۷ میلیون مترمکعب ذخیره آب در تهران وجود دارد. داده‌های موجود نشان میدهد، وضعیت سدهای شرق تهران از سال قبل وخیم‌تر و البته وضعیت سدهای غرب تهران از زمان مشابه سال قبل، کمی بهتر است.

البته وخامت وضعیت آبی به همین جا ختم نمی شود. مسئله مهمتر  اینکه ظاهرا امسال زمستانی نداریم. این خبر را روز گذشته رئیس سازمان هواشناسی در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد. سحر تاجبخش گفت: «بر اساس داده‌ها و اطلاعات هواشناسی، سیگنال خاصی برای زمستان پیش‌بینی نمی‌شود.»

به گفته او  بر اساس همین داده‌ها بارش‌های نرمال و در برخی نقاط مایل به کم‌بارشی انتظار می‌رود. تاجبخش می افزاید: اگر بارش‌های فرانرمال نیز داشته باشیم، کم‌بارشی‌های آذرماه و سال‌های گذشته جبران نمی‌شود و همچنان مسئله مدیریت منابع آبی از اهمیت بالایی برخوردار است، همچنین مسئله نداشتن ذخیره برفی نیز بسیار نگران‌کننده است و در مجموع با توجه به 4 سال خشکسالی پیاپی، وضعیت مناسبی پیشِ‌رو نیست.

رئیس سازمان هواشناسی در مورد پیش‌بینی اشتباه سازمان هواشناسی و فعالیت ال‌نینو در کشور، اظهار کرد: پیش‌بینی‌های هواشناسی مبتنی‌بر روش‌های ریاضی است همان‌طور که از نام آن نیز مشخص است این پیش‌بینی‌ها بر اساس شواهدی که رصد می‌شوند در نظر گرفته و اطلاع‌رسانی می‌شوند.

طبق اظهارات او از اردیبهشت ماه امسال مدل‌های هواشناسی پاییز و زمستان نشان می‌داد که در خاورمیانه، ایران و به‌ویژه مناطق غربی کشور، احتمال بارش وجود داشته است و تا شهریور هم این شواهد وجود داشت. بر این اساس احتمال افزایش بارش‌ها در پاییز و زمستان امسال مطابق بر این پیش‌بینی‌ها بود.

​تاجبخش با اشاره به این‌که افزایش دما باعث شد الگوهای جوی رصدشده کشور با پیش‌بینی‌های اردیبهشت ماه امسال مطابقت نداشته باشد، اضافه کرد: طی مهرماه امسال بارش‌ها 12 میلی‌متر از میانگین بارش‌ها در دوره بلندمدت بیشتر بود که در آبان‌ماه به حد نرمال رسید، اما در آذرماه شرایط بدی در بارش‌ها داشتیم.

او ادامه داد: امسال گرم‌ترین پاییز را در رکورد خود ثبت کردیم و شاید در آمار دمای زمستانی نیز همین نتایج را داشته باشیم.

تاجبخش همچنین با اشاره به اینکه در عرض‌های میانی احتمال 60 تا 70 درصد بارش مناسب وجود دارد، گفت: اساساً نمی‌توانیم اقدامات خود را بر اساس پیش‌بینی‌ها انجام دهیم و باید سناریوهای مختلفی در حوزه‌های مختلف نظیر آب، کشاورزی و محیط زیست تعریف شود تا متناسب با شرایط برنامه موردنظر در زمینه‌های مختلف اجرا شود.

وضعیت تجهیزات هواشناسی

رئیس سازمان هواشناسی درباره تجهیزات موردنیاز برای پیش‌بینی آب‌وهوا با ابراز این‌که در کشورهای توسعه‌یافته متوسط فاصله ایستگاه‌های هواشناسی 20 کیلومتر و در ایران 100 کیلومتر است، گفت: در برنامه داریم شبکه دیده‌بانی قوی‌تری داشته باشیم که امیدواریم در بودجه سال آینده این مورد در دستور کار قرار گیرد. اگر سالانه یک‌هزار میلیارد تومان اعتبارات سازمان هواشناسی تأمین شود می‌توانیم طی 5 سال به داده‌های قابل‌توجهی در ایجاد شبکه دیده‌بانی و پیش‌بینی هواشناسی دست یابیم.

چرا ترکیه باران می‌بارد؟

تاجبخش درباره پربارشی برخی کشورهای همسایه در مقایسه با کشورمان نیز گفت:‌ یکی از اصلی‌ترین عوامل در شکل‌گیری شرایط ناپایدار جوی، توپوگرافی، پستی و بلندی‌های سطح زمین و میزان رطوبت است که می‌تواند منجر به بارندگی شود اما اگر رطوبت وجود نداشته باشد وزش باد و خیزش گردوغبار روی می‌دهد. ترکیه عرض‌های بالاتر از ایران و دو منبع رطوبتی قابل توجه دارد که الگوی جو آن را با کشورمان متفاوت کرده است. به گفته او  متوسط بارش سالانه ایران 230 و ترکیه 500 میلی‌متر است.

مقصر وزارت بهداشت است؟

تاجبخش  درباره چگونگی پیش‌بینی آلودگی هوا اعلام کرد: بر اساس بندی از قانون هوای پاک، ما مکلف هستیم که شرایط پایداری جو را 96 ساعت قبل از وقوع به وزارت بهداشت اعلام کنیم که این قانون نیز برای آلودگی‌های ناشی از سوخت فسیلی است، در این خصوص پیش‌بینی و اعلام هوای پایدار چندان دشوار نیست. اطلاعات موردنیاز وزارت بهداشت به آنها انتقال داده می‌شود و پس از آن وزارت بهداشت باید با برگزاری کمیته اضطرار برای آلودگی هوایی که پیشِ‌روست، تصمیماتی اتخاذ کند، اما تا بخشی که مربوط به سازمان هواشناسی است، وظایف به‌خوبی انجام می‌شود.