به گزارش اکوایران،‌ جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفت‌وگو با ایلنا، آخرین وضعیت ترانزیت کالا از مسیر عراق را تشریح کرد و گفت: عراق 2 سال پیش به کنوانسیون تیر پیوست و پس از آن اقدامات لازم برای پیاده‌سازی مقررات ترانزیتی را با همکاری ایران انجام داد. در حال حاضر ترانزیت کالا از 7 مرز عراق آغاز شده که سه مرز آن با ایران مشترک است. سنجابی همچنین درباره احتمال برقراری مسیر ترانزیتی از ایران به کویت از طریق عراق گفت که با گسترش این رویه، امکان ایجاد این مسیر در آینده وجود دارد.

تقویت صادرات ایران در پی ناآرامی‌های سوریه

سنجابی در خصوص آخرین وضعیت ترانزیت کالا از ایران به سوریه از مسیر عراق توضیح داد که سوریه و عراق سه مرز مشترک دارند، یکی از این مرزها در اشتراک با اقلیم کردستان است که مرز رسمی نیست، اما بیشتر کالاهای ایرانی که به سوریه ارسال می‌شود، از این مرز غیررسمی به منطقه کرد سوریه منتقل می‌شود.

او افزود که با توجه به افزایش قیمت نهاده‌های انرژی و نیاز به تأمین معیشت مردم، ممکن است در کوتاه‌مدت شاهد افزایش صادرات کالاهای ایرانی از عراق به سوریه باشیم؛ به عبارت دیگر، ادامه ناآرامی‌ها در سوریه می‌تواند باعث افزایش صادرات کالا از ایران به عراق شود تا در نهایت این کالاها به سوریه منتقل شود.

پیامدهای عضویت عراق در WTO برای ایران

دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در مورد پیامدهای عضویت عراق در سازمان تجارت جهانی برای تجارت ایران با این کشور گفت: عراق درخواست خود را برای عضویت در سازمان تجارت جهانی ارائه و مجموعه قوانین لازم را اجرا کرده‌ است، نظام اقتصادی عراق نیز مبتنی بر اقتصادی آزاد است و با توجه به عضویت عراق در اتحادیه عرب و همچنین در شورای همکاری خلیج فارس عراقی‌ها به یقین در جریان پیوستن به سازمان تجارت جهانی قرار دارند و دیر یا زود این عضویت را به دست خواهند آورد. 

او اضافه کرد: وقتی مقررات تجارت آزاد در عراق برقرار می‌شود، این کشور باید بخشی از ممنوعیت‌های غیرتعرفه‌ای را براساس دستورکار نظام تجارت بین‌الملل حذف کند؛ با این اتفاق تجارت رقابتی می‌شود و این سهم بازار کالاهای ایرانی را در عراق تهدید می‌کند.

از سوی دیگر، از آنجا که در تجارت با عراق امتیازاتی برای ایران وجود دارد که برای هیچ یک از کشورهای همسایه عراق وجود ندارد مانند تعدد مرزها، فرهنگ مشترک مصرف و تعاملات قومی، انرژی ارزان و نیروی کار ارزان و پایین بودن ارزش پولی ملی در ایران، حذف محدودیت‌های غیرتعرفه‌ای منجر به این می‌شود که تجارت ایران در المان‌های مبتنی بر مزایای رقابتی با عراق تقویت شود. 

دسترسی به بازاری بیش از ۴۵۰ میلیون به واسطه عراق

سنجابی درباره انتقال واحدهای تولیدی و صنعتی ایران به عراق گفت: عراق قانون سرمایه‌گذاری مناسبی به نام "قانون شماره ۱۳" دارد که در سال ۲۰۰۶ تصویب و در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ اصلاحات مهمی به آن افزوده شده است. این قانون به عنوان یک قانون قابل اعتماد شناخته می‌شود. همچنین، عراق با کشورهای عضو اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس موافقت‌نامه‌های تجارت آزاد و سایر پیمان‌های تجاری را امضاء کرده است.

او افزود: به شرط تضمین امنیت سرمایه در عراق و تأمین انرژی برای صاحبان کسب و کارهای ایرانی، امکان انتقال بخش نهایی تولید به عراق وجود دارد. این امکان به شرکت‌های ایرانی اجازه می‌دهد که کالاهای نهایی را با برند عراقی به کشورهای شریک تجاری عراق صادر کرده و از سیاست‌های حمایتی این کشور بهره‌مند شوند. این سیاست می‌تواند دسترسی به بازاری بزرگ‌تر از ۴۵۰ میلیون نفر را فراهم کند.

سنجابی هشدار داد که انتقال کامل واحدهای صنعتی ایرانی به عراق سیاستی مبتنی بر خام‌فروشی است که ارزش افزوده کشور را به عراق منتقل می‌کند و از دیدگاه منافع ملی، چنین سیاستی درست نیست.

رشد چشمگیر صادرات کالا از ایران به عراق

در شهریور ماه سال جاری گودرزی، نماینده سازمان توسعه تجارت، با اشاره به روند رشد تجارت ایران با عراق از سال ۲۰۰۳، در مطلبی به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان اعلام کرده بود که صادرات ایران به عراق از ۸۰۰ میلیون دلار به ۱۲ میلیارد دلار افزایش یافته و عراق ۲۱ درصد از صادرات ایران به کشورهای همسایه را به خود اختصاص داده است.

همچنین، گودرزی از افزایش صادرات کالاهایی نظیر گاز طبیعی، فولاد، لوازم خانگی، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی به عراق خبر داد و افزود که تراز تجاری ایران و عراق به‌ویژه در واردات از عراق، وضعیت خوبی ندارد.

جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق، نیز هدف‌گذاری برای سرمایه‌گذاری بین دو کشور را ۲۰ میلیارد دلار اعلام کرد و بر لزوم واردات ارز از عراق تأکید کرد. او پیشنهاد داد که به جای دلار، از ارزهای دیگر مانند یورو و دینار برای تسویه مطالبات استفاده شود.