به گزارش اکوایران، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: گمرکات شهیدرجایی، پرویزخان و باشماق به‌عنوان سه گمرک عمده مبدأ ترانزیت، بیشترین حجم کالاهای ترانزیتی را در ۹ ماهه سال جاری به خود اختصاص دادند.

عسگری افزود: در این مدت، ۴.۴ میلیون تن کالا از گمرک منطقه ویژه شهید رجایی، ۳.۸ میلیون تن از گمرک پرویزخان و ۲.۳ میلیون تن از گمرک باشماق ترانزیت شده است. در مجموع، ۱۰.۵ میلیون تن از کل ترانزیت خارجی از مسیر ایران، از این سه گمرک انجام شده است.

ظرفیت قابل توجه پذیرش بار در بنادر شمالی کشور 

علی عبدالعلی‌زاده، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های توسعه دریامحور، ظرفیت پذیرش بار در بندر انزلی را ۱۰ میلیون تن در سال و در بندر کاسپین را ۱۵ میلیون تن پیش‌بینی کرد و افزود که با ساخت حوضچه جدید در بندر کاسپین، این بندر قادر خواهد بود نزدیک به یک میلیون تن بار را پذیرش کند.

او به آینده‌ای روشن برای بندر کاسپین اشاره کرد و افزود که با اضافه شدن بندر امیرآباد، ایران قادر خواهد بود تا سال ۲۰۲۵، ۲۰ میلیون تن بار از روسیه را در خزر تحویل بگیرد و در بندرعباس برای مقصد بعدی بارگذاری کند. این پروژه‌ها به‌ویژه در راستای آغاز بهره‌برداری از کریدور شمال-جنوب بسیار مهم هستند.

عبدالعلی‌زاده تأکید کرد که این اقدام نه تنها برای کشور بسیار حیاتی است بلکه به ایجاد فرصت‌های جدید تجاری در جغرافیای ایران کمک می‌کند و در صورت بروز مشکلات در طول مسیر حمل و نقل ترکیبی، از جمله در بخش‌های راه‌آهن، بنادر و تخلیه بار، این مشکلات باید رفع شود.

اتصال بندر شهید بهشتی چابهار به راه آهن کشور 

او همچنین اشاره کرد که در پایان سال آینده، بندر شهید بهشتی چابهار به شبکه راه‌آهن کشور متصل خواهد شد و این فرصت را فراهم می‌آورد که ظرفیت بندر کاسپین تا ۱۰ میلیون تن افزایش یابد. نماینده ویژه رئیس‌جمهور افزود که این پروژه‌ها نه تنها درآمد ترانزیتی خوبی به همراه دارند بلکه مشاغل جدیدی را نیز ایجاد خواهند کرد.

عبدالعلی‌زاده در نهایت تأکید کرد که سیاست توسعه دریا محور، با تمرکز بر بخش خصوصی، در دولت‌های گذشته نیز دنبال شده و در حال حاضر در بندر انزلی شاهد سرمایه‌گذاری‌های چشمگیر بخش خصوصی هستیم که این امر موجب افزایش ظرفیت تخلیه و نگهداری در بندر انزلی شده است.