به گزارش اکوایران، ازبکستان در قانون بودجه سال ۲۰۲۵ خود، خودروهای باری ایرانی را از هزینه‌های حمل و نقل معاف کرده است. این تصمیم در راستای تقویت روابط تجاری دوجانبه و بر اساس توافق متقابل میان دو کشور اتخاذ شده است.

همچنین،‌ ازبکستان هزینه‌های ترانزیت سایر وسایل نقلیه باری خارجی را به روز کرده است. بر این اساس وسایل نقلیه از افغانستان با کمترین هزینه ۵۰ دلار مواجه خواهند بود، در حالی که برای دیگر کشورها، نرخ‌های عمومی ۴۰۰ دلار باقی مانده است.

علاوه بر این، ازبکستان ساختار هزینه‌های اضافی برای وسایل نقلیه باری با اضافه وزن که از قلمرو این کشور عبور می‌کنند، اعلام کرده است. این هزینه اضافی به هزینه‌های حمل و نقل استاندارد که از ۵۰ تا ۴۰۰ دلار متغیر است، افزوده خواهد شد.

چشم‌انداز تجارت یک میلیارد دلاری ایران و ازبکستان

یکی از نکات کلیدی در روابط ایران و ازبکستان، وجود کمیسیون مشترک اقتصادی است که مسئولیت آن در ایران بر عهده وزارت صمت و در ازبکستان بر عهده وزارت سرمایه‌گذاری، صنعت و تجارت است. در پانزدهمین اجلاس این کمیسیون که در خرداد ۱۴۰۱ برگزار شد، دو کشور توافق کردند ارزش تجارت دوجانبه را تا یک میلیارد دلار در سال ۱۴۰۴ افزایش دهند. همچنین، ایران و ازبکستان، به همراه عمان و ترکمنستان، عضو موافقت‌نامه عشق‌آباد در خصوص تأسیس دالان حمل‌ونقل بین‌المللی هستند.

توان ایران در تولید محصولات مختلف مانند دارو، مواد غذایی، مصالح ساختمانی و کشاورزی، و همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی، به علاوه تأسیس مرکز تجاری ایران در ازبکستان، از نقاط قوت روابط تجاری دو کشور به شمار می‌رود. با این حال، عدم استقرار رایزن بازرگانی و نبود بانک مستقل ایرانی در ازبکستان از جمله نقاط ضعف این رابطه محسوب می‌شود.

علاقه‌مندی و اراده سیاسی دو کشور برای افزایش مبادلات تجاری، به عنوان مهم‌ترین فرصت برای تقویت روابط تجاری، مطرح است. در عین حال، مشکلاتی چون شناخت ناکافی از بازار ایران توسط بازرگانان ازبک، و حضور رقبا در بازار ازبکستان، به عنوان تهدیدات اصلی شناخته می‌شوند.

علاوه بر این، مشکلات حمل‌ونقل ریلی، عدم اتصال مستقیم زمینی و عبور از ترکمنستان، کمبود پروازهای بین دو کشور و تعرفه‌های گمرکی، از جمله موانع عمده در توسعه روابط تجاری ایران و ازبکستان هستند.