به گزارش اکوایران،‌ اکبر فتحی،‌ معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، به هم ریختگی فعلی بازار روغن خوراکی را ناشی از جو روانی دانست و گفت: روغن مورد نیاز کشور تامین است و کمبودی در این زمینه نداریم.

به گزارش ایرنا، فتحی در گفتگوی رادیویی درباره وضعیت بازار روغن خوراکی و نگرانی مردم از این بازار و همچنین ادعای برخی مبنی برتعطیلی ۳۵ کارخانه روغن کشی افزود: مادامی که ما نتوانیم بخش عمده روغن خوراکی مورد نیاز خود را در داخل کشور تامین کنیم به دلایل مسائل خارجی و داخلی این مشکلات پیش می آید.

دبیر ستاد هماهنگی امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه طی سال های گذشته روغن مازاد بر نیاز داخلی داشتیم که مصرف شده است، اظهارداشت: اکنون مسائل پیش آمده در بازار روغن جو روانی دارد زیرا همان میزان روغن و مواد اولیه وارد شده و باید کفاف نیاز داخلی را بدهد.

فتحی تصریح کرد: ویترین مغازه ها و فروشگاه ها و انبارهای بخش های دولتی و خصوصی نشان می‌دهد که کمبودی در بازار روغن وجود ندارد.

۲ رویداد علت بهم ریختگی بازار روغن شد

معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: اخیرا ۲ رویداد منجر به بهم ریختگی بازار روغن شده است که یکی واگذاری سهام یکی از کارخانجات توسط یک سرمایه گذار خارجی بود که این سهام به سرمایه گذار داخلی واگذار شده است اما آنچه که در فضای مجازی مطرح شد، این بود که یک کشور سرمایه خود را از ایران خارج کرده است که این موضوع از لحاظ روانی تاثیرگذار است.

فتحی رویداد دوم را افزایش قیمت جهانی روغن خام و همزمانی آن با تعیین سهم و سقف ارزی کالاهای اساسی در داخل کشور دانست و اظهارداشت: همزمانی این مورد با یکدیگر تاثیر بر قیمت روغن گذاشت که همین امر باعث شده مردم تصور کنند که کشور با کمبود روغن خوراکی روبرو شده است.

او با بیان اینکه بازار روغن روند طبیعی خود را طی می کند، افزود: به زودی آرامش به بازا رروغن باز می گردد.

داستان خروج سرمایه‌گذار خارجی چه بود؟

معاون وزارت جهاد کشاورزی در حالی از جو روانی به عنوان عامل نوسانات بازار روغن یاد می کند که دی ماه سال جاری بود هلدینگ صافولا متعلق به عربستان سعودی، -که بیش از ۵۰ درصد سهم در بازار خوراکی ایران داشت،- به‌طور ناگهانی تصمیم به خارج کردن سرمایه خود را از کشور گرفت؛ تصمیمی که قیمت روغن نباتی را با شوک همراه کرد و حدود 15 درصد افزایش داشت. 

این شرکت اکنون با انتشار بیانیه‌ای درباره «خروج به‌موقع از بازارهای غیراصلی» اعلام کرده که سهم خود را به یک شرکت دیگر واگذار کرده است.

با این اقدام، شرکت‌های زیرمجموعه صافولا، با ارزشی بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار، به گروه مدلل واگذار شدند. این جابه‌جایی ممکن است انحصار بازار روغن را بیش از پیش تقویت کند.

به گزارش اکوایران، صافولا، اگرچه در سال ۱۳۹۴ تصمیم به ترک بازار ایران نگرفت، اما به‌تدریج حضور خود را کاهش داد. خروج ناگهانی این شرکت از بازار ایران به‌عنوان یک تصمیم سیاسی تعبیر می‌شود. هرچند در بیانیه منتشرشده، تنها به «تمرکز بر بازارهای با پتانسیل بالاتر» اشاره شده است، اما تحلیلگران معتقدند روی کار آمدن دونالد ترامپ و تقویت روابط اقتصادی عربستان با ایالات متحده، از دلایل اصلی این تصمیم بوده است.

صافولا، با سهمی بین ۳۵ تا ۶۰ درصد از بازار روغن خوراکی ایران، یکی از تأمین‌کنندگان کلیدی مواد اولیه برای کارخانه‌های داخلی بود. خروج غیرمنتظره این سرمایه‌گذار می‌تواند بازار خوراکی ایران را با بحران مواجه کرده و قیمت‌ها را به‌طور چشمگیری افزایش دهد.