به گزارش اکوایران؛ در حال حاضر، حجم تجارت ایران و سیرالئون به رغم ظرفیت‌های تجاری و اقتصادی بالا، هنوز در سطح قابل قبولی قرار ندارد.  به نظر می‌رسد، یکی از دلایل این وضعیت، عدم آگاهی کافی تجار دو کشور از ظرفیت‌ها و فرصت‌های تجاری یکدیگر است. به همین دلیل، به‌روزرسانی اطلاعات تجاری و افزایش شناخت متقابل از برنامه‌های اقتصادی دو طرف از نگاه رئیس اتاق بازرگانی ایران ضروری است.

داده‌ تجار سیرالئون

براساس داده‌های تریدینگ، تراز تجاری در سیرالئون به‌طور متوسط از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۴ به مقدار ۴۰.۶۰- میلیون دلار آمریکا بوده است، که در دسامبر ۲۰۱۲ به بالاترین حد خود یعنی ۸۱.۸۳ میلیون دلار آمریکا و در نوامبر ۲۰۱۱ به کمترین میزان یعنی ۲۶۷.۶۴- میلیون دلار آمریکا رسید. 

 حجم صادرات از سیرالئون به‌طور متوسط از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۴ به میزان ۴۱٫۹۱ میلیون دلار آمریکا بوده است، که در آوریل ۲۰۲۴ به بالاترین میزان خود یعنی ۲۰۷٫۵۳ میلیون دلار آمریکا و در فوریه ۱۹۹۹ به پایین‌ترین رکورد یعنی ۰٫۰۲ میلیون دلار آمریکا رسید.

اما حجم واردات سیرالئون به طور متوسط ۸۲.۵۱ میلیون دلار آمریکا از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۴ بوده است، که در نوامبر ۲۰۱۱ به بالاترین سطح خود یعنی ۲۸۹.۴۴ میلیون دلار آمریکا و در ژانویه ۱۹۹۹ به پایین‌ترین سطح خود یعنی ۰.۸۳ میلیون دلار آمریکا رسید. براساس داده‌های موجود  واردات اصلی سیرا لئون شامل ماشین آلات و تجهیزات حمل و نقل (50 درصد از کل واردات)، سوخت (20 درصد) و مواد غذایی است. مشارکت‌کنندگان اصلی واردات سیرا لئونگینه، ساحل عاج، چین و آفریقای جنوبی هستند. 

سیرالئون به عنوان کشوری با منابع طبیعی غنی مانند معادن طلا، منگنز، کبالت و روی شناخته می‌شود. ایران می‌تواند از تخصص و دانش فنی خود در زمینه استخراج معادن و بهره‌برداری از آن‌ها در سیرالئون بهره‌برداری کند. این زمینه می‌تواند نقطه شروع مناسبی برای همکاری‌های بلندمدت باشد. علاوه بر این، سیرالئون به دلیل منابع طبیعی و معادن خود می‌تواند به تأمین مواد خام مورد نیاز صنایع ایران مانند سنگ‌آهن و چوب خام کمک کند.

آنچه ایران  می‌تواند به سیرالئون بدهد

حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران در نشستی با سلامو کروما، سفیر جدید سیرالئون میگوید:  ایران در زمینه‌هایی نظیر ساخت پالایشگاه‌های نفتی، نیروگاه‌ها، صنایع خودروسازی، تولید مصالح ساختمانی، کاشی و سرامیک، دارو، تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی و خدمات فنی و مهندسی توانمندی‌های بالایی دارد. این توانمندی‌ها می‌تواند به عنوان مبنای همکاری‌های تجاری و تهاتر کالاها و خدمات بین دو کشور قرار گیرد. به‌ویژه در زمینه‌های زیرساختی مانند احداث نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها و ساخت خودرو، همکاری‌های گسترده‌ای می‌تواند شکل بگیرد.

در مقابل از نگاه سلامو کروما، سیرالئون با بارش‌های فراوان، زمین‌های وسیع و جمعیت جوان، به شدت نیاز به ارتقاء سیستم کشاورزی خود دارد. با توجه به اولویت دولت سیرالئون در توسعه کشاورزی مکانیزه و مدرن، ایران می‌تواند در این زمینه با تأمین تجهیزات کشاورزی پیشرفته و تبادل دانش فنی در این حوزه همکاری‌های مثمر ثمری داشته باشد. توسعه کشت فراسرزمینی، به ویژه در تولید برنج، می‌تواند یک فرصت بزرگ برای همکاری دو کشور از ایران باشد. 

حمل ونقل فشل 

براساس آنچه در اتاق ایران مطرح شد،  سیرالئون از کمبود شبکه حمل‌ونقل مناسب رنج می‌برد. این مشکل می‌تواند فرصتی برای همکاری در زمینه تأمین زیرساخت‌ها، ساخت جاده‌ها و پل‌ها و تأمین انرژی باشد. در این زمینه، ایران به عنوان کشوری با تجربه در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی، بادی و آبی می‌تواند همکاری‌های زیادی را با سیرالئون در زمینه تأمین انرژی و زیرساخت‌ها آغاز کند.

گردشگری و سلامت

یکی دیگر از زمینه‌های همکاری دو کشور، گردشگری سلامت است. ایران دارای توانمندی‌های بالا در زمینه خدمات پزشکی و درمانی است و سیرالئون می‌تواند از این تجربیات در حوزه درمان و بهداشت بهره‌برداری کند. این همکاری‌ها می‌تواند شامل تبادل اطلاعات پزشکی، آموزش کادر درمانی و حتی درمان بیماران سیرالئون در ایران باشد.

راه‌اندازی پرواز مستقیم

راه‌اندازی پرواز مستقیم بین دو کشور می‌تواند به توسعه گردشگری، تجارت و تعاملات فرهنگی کمک کند. این اقدام می‌تواند دسترسی به فرصت‌های تجاری را تسهیل کرده و به‌ویژه در زمینه گردشگری و خدمات درمانی، فرصت‌های جدیدی ایجاد کند.