به گزارش اکوایران؛ پس از حمله به سفارت عربستان سعودی در ایران در سال 1394، روابط دیپلماتیک و تجاری دو کشور به شدت تیره شد و به دنبال این حادثه، از سال 1395 سفر حجاج ایرانی به عربستان سعودی متوقف شد. این وضعیت تا سال جاری ادامه داشت تا اینکه با توافقات صورت گرفته در سال گذشته، مجددا امکان سفر حجاج ایرانی به عربستان سعودی فراهم شد، شروعی که رشد مناسبات تجاری میان دو کشور را به همراه داشت و با توجه به داده‌های سازمان توسعه و تجارت در بازه زمانی مورد بررسی تجارت ایران با عربستان از ۲۰۰ هزار دلار به ۲۳ میلیون دلار رسید. در خصوص دلیل این جهش مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران به «اکوایران» می‌گوید: یکی از دلایل رشد قابل توجه تجارت ایران به عربستان در سال‌ جاری، از سرگیری سفر حجاج ایرانی بوده است. حجاج ایرانی معمولا کالاهایی مانند خشکبار و فرش برای بازیابی باز خود می‌برند که این امر به رشد صادرات ایران را به همراه داشته است

عبدالامیر ربیهاوی بر این نکته تأکید می‌کند که در حال حاضر، تجارت بین ایران و عربستان عمدتا به صورت سنتی و از طریق حمل کالا توسط مسافران انجام می‌شود و هنوز کانال‌های رسمی گمرکی برای تبادلات تجاری گسترده فعال نشده است. براساس اعلام مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران، در بازه زمانی مورد بررسی، جریان تجاری میان ایران و عربستان سعودی به صورت یک‌طرفه و از ایران به عربستان بوده است و این کشور هیچ کالایی به ایران صادر نکرده است.

 ربیهاوی در خصوص اینکه چه زمان مناسبات تجاری ایران و عربستان شکل رسمی به خود خواهد گرفت به این نکته اشاره می‌کند که در این زمینه باید کمیته تجاری میان دو کشور فعال شود تا از طریق کمیسیون مشترک شاهد فعال شدن مناسبات تجاری به صورت گمرکی باشیم.

روند تجارت ایران با غرب آسیا

به گزارش سازمان توسعه و تجارت مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران،  تراز تجاری ایران با کشورهای غرب آسیا در ۹ ماهه سال جاری مثبت بوده است به طوری که رشد صادرات به این کشورها حدود ۳۱ درصد بود و در مقابل رشد واردات حدود ۲۱ درصد بود.

مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به آمار تجاری ایران در ۹ ماه ۱۴۰۳ با کشورهای غرب آسیا به این نکته اشاره کرد که در این  مدت تجارت ایران با عراق ۳۵ درصد، امارات ۱۱ درصد، ترکیه ۵۹ درصد، کویت ۳۱ درصد، سوریه ۲۱ درصد، قطر ۱۴ درصد، اردن ۵۰۸ درصد، عمان ۱۵ درصد، لبنان ۳۰ درصد، عربستان ۹۷۹۵ درصد رشد را تجربه کردند.

وی افزود: آمار تجارت ایران با عربستان، لبنان و بحرین نیز روند صعودی به خود گرفته است، تجارت ایران با عربستان از ۲۰۰ هزار دلار به ۲۳ میلیون دلار با لبنان از ۱۸ میلیون دلار به ۲۳ میلیون دلار و با بحرین از ۷ میلیون دلار به ۱۱ میلیون دلار ارتقا پیدا کرد.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه ممنوعیت‌های وارداتی عراق از ایران  فصلی است، تصریح کرد: مسئولان عراقی هر چند وقت یکبار با هدف حمایت از تولید داخلی یا تعرفه‌ها را افزایش و یا ممنوعیت‌های وارداتی وضع می‌کنند به عنوان مثال در زمینه محصولات کشاورزی و تولید محصولات صنعتی از قانون حمایت از تولید داخلی استفاده می‌کنند، اما با این وجود تجارت ایران با عراق در ۹ ماهه امسال، رشد ۳۵ درصدی داشت تجارت ما با این کشور در ۹ ماهه سال گذشته حدود  ۶ میلیارد و ۹۷۲ میلیون دلار بود این در حالی است که در ۹ ماهه امسال حجم تجارت ما به حدود ۹ میلیارد و ۴۱۳ میلیون دلار رسید به بیان دیگر تجارت ما در ۹ ماهه امسال برابر با کل تجارت سال گذشته بوده است.

مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران در گفت و گو با «اکوایران»، دلایل رشد تجارت با عراق را نتیجه عوامل متعددی از جمله افزایش قیمت کالاهای صادراتی در سطح جهانی، ثبات نسبی نرخ ارز در ایران و کاهش موانع تجاری دانست. به گفته ربیهاوی عراق یکی از بازارهای مهم ایران محسوب می‌شود که پذیرای کالای ایرانی است که این امر می‌تواند زمینه رشد تجارت با این کشور با به همراه داشته باشد.

ربیهاوی ادامه داد: حجم تجارت ایران با ترکیه نیز در سال گذشته حدود ۳ میلیارد ۲۷۱میلیون دلار بود اما در ۹ ماهه امسال این عدد به حدود ۵ میلیارد و ۲۰۳ میلیون دلار رسیده است و تغییرات ارزشی آن نزدیک به ۲ میلیارد دلار بود که این رشد بسیار قابل توجه است.