به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، و جنسن هوآنگ، مدیرعامل شرکت انویدیا، در روز جمعه (12 بهمن) در کاخ سفید دیدار کردند و درباره شرکت چینی دیپ‌سیک که عملکرد مدل هوش مصنوعی آن بر دنیای فناوری لرزه انداخته است، به گفت‌وگو پرداختند. یکی دیگر از محورهای این دیدار، محدودتر شدن صادرات تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی به چین بود.

به نوشته رویترز، ترامپ پس از این دیدار جزئیاتی اعلام نکرد، اما گفت: «نمی‌توانم بگویم که چه اتفاقی می‌افتد. ما جلسه‌ای داشتیم. جلسه خوبی بود.»

دیدار روز جمعه ترامپ و هوآنگ پس از آن انجام شد که دولت آمریکا در مسیر اعمال محدودیت‌های بیشتر بر صادرات تراشه در طول بهار امسال است تا اطمینان حاصل کند قدرت محاسباتی پیشرفته در حوزه هوش مصنوعی در خاک آمریکا و متحدانش باقی می‌ماند و در عین حال، دسترسی چین به تراشه‌ها نیز دشوارتر می‌شود.

یک نماینده انویدیا در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما از فرصت برای دیدار با رئیس‌جمهور ترامپ و بحث در مورد سیاست‌های حوزه نیمه‌رساناها و هوش مصنوعی قدردان هستیم. جنسن و رئیس‌جمهور درباره اهمیت تقویت فناوری آمریکا و رهبری هوش مصنوعی گفت‌وگو کردند.»

یک منبع آگاه از دیدار میان دونالد ترامپ و مدیرعامل انویدیا که پیشرفته‌ترین تراشه‌های هوش مصنوعی جهان را تولید می‌کند، اعلام کرد این دیدار پیش از آنکه دیپ‌سیک دنیای فناوری را به لرزه درآورد، ترتیب داده شده بود.

این منبع همچنین گفت: «رئیس‌جمهور آمریکا فکر می‌کند که ظهور این شرکت چینی به این معناست که شرکت‌های آمریکایی مجبور نیستند هزینه هنگفتی برای ایجاد یک جایگزین هوش مصنوعی با قیمت پایین صرف کنند.»

این دیدار در زمانی انجام شد که نگرانی‌های فزاینده‌ای وجود دارد که چین در حال کاهش فاصله خود با آمریکا در توسعه هوش مصنوعی است.

دیپ‌سیک که کمی بیش از یک سال از تأسیس آن می‌گذرد، حیرت سیلیکون‌ولی را برانگیخته است، آن هم پس از آنکه به انتشار مدل‌های موفق هوش مصنوعی اقدام کرد.

مدل‌های هوش مصنوعی این شرکت چینی نه‌تنها از نظر عملکرد قابل مقایسه با بهترین چت‌بات‌های هوش مصنوعی جهان هستند، بلکه به‌نظر می‌رسد هزینه ایجاد آن‌ها نیز بخش کوچکی از سرمایه‌هایی است که در سایر نقاط دنیا برای تولید بهترین مدل‌های هوش مصنوعی صرف می‌شود.

در اواخر ژانویه و به‌دنبال هیاهوی پیرامون نوآوری‌های دیپ‌سیک، سهام‌های فناوری در سطح جهان با افت همراه شدند و سرمایه‌گذاران این بحث را مطرح کردند که معرفی این مدل هوش مصنوعی چینی چه تبعاتی برای رقبای آمریکایی آن خواهد داشت.

دیپ‌سیک دقیقا چیست؟

دیپ‌سیک در سال 2023 توسط لیانگ ون‌فنگ تأسیس شد که رئیس صندوق سرمایه‌گذاری High-Flyer مبتنی بر هوش مصنوعی است. این شرکت مدل‌های هوش مصنوعی را توسعه می‌دهد که منبع باز هستند، به این معنا که جامعه توسعه‌دهندگان می‌توانند نرم‌افزار آن را بررسی کنند و آن را بهبود بخشند. اپلیکیشن این مدل هوش مصنوعی برای تلفن‌های همراه پس از انتشار در اوایل ژانویه به صدر دانلود‌های آیفون در آمریکا رسید.

مدل هوش مصنوعی دیپ‌سیک با قابلیت استدلال قبل از ارائه پاسخ به یک درخواست، خود را از سایر چت‌بات‌های هوش مصنوعی متمایز می‌کند. این شرکت ادعا می‌کند که نسخه R1 آن عملکردی برابر با آخرین نسخه شرکت اوپن اِی‌آی، سازنده چت جی‌پی‌تی، ارائه می‌دهد.

مدل R1 دیپ‌سیک چگونه با چت جی‌پی‌تی و هوش مصنوعی متا قابل مقایسه است؟

اگرچه جزئیات کاملی از سوی شرکت دیپ‌سیک ارائه نشده است، اما به‌نظر می‌رسد هزینه آموزش و توسعه مدل‌های این استارتاپ چینی تنها کسری از سرمایه صرف‌شده برای ایجاد بهترین محصولات اوپن‌ اِی‌آی و متا پلتفرمز بوده است. بهینه‌تر بودن مدل هوش مصنوعی دیپ‌سیک این سوال را مطرح کرده است که آیا نیازی به سرمایه‌‌های هنگفت برای خریداری تازه‌ترین و قدرتمندترین تراشه‌های هوش مصنوعی ساخته‌شده توسط شرکت‌هایی مانند انویدیا وجود دارد یا خیر.

مدل هوش مصنوعی قدرتمند چین همچنین توجهات به محدودیت‌هایی که آمریکا برای صادرات تراشه‌های پیشرفته به چین وضع کرده است را جلب می‌کند، آن هم با توجه به این موضوع که هدف واشنگتن از این محدودیت‌ها جلوگیری از پیشرفت‌ قابل توجه پکن در حوزه هوش مصنوعی بوده است؛ نقطه متضادی که به‌ نظر می‌رسد دیپ‌سیک به آن دست پیدا کرده است.