به گزارش اکوایران، آذر ماه سال جاری بود که ایران خودرو با انتشار نامه‌ای خبر از در دستورکار قرار گرفتن تجدید ارزیابی دارایی‌های این شرکت منتشر کرد. در این نامه آمده بود که در راستای مصوبه ‌هیات‌مدیره این شرکت، برنامه‌ریزی‌های لازم جهت انجام فرآیند تجدید ارزیابی دارایی‌ها در سرفصل‌های زمین ، ساختمان ، ماشین آلات و سرمایه‌گذاری‌ها آغاز شده است. 

البته باید اشاره کرد که بحث صدور مجوز افزایش سرمایه ایران خودرو و سایپا از محل تجدید دارایی در دولت سیزدهم مطرح شده بود؛ اما با توجه به درگذشت ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری فقید و روی کار آمدن مسعود پزشکیان، این کار به تعویق افتاد. 

خبر مرتبط
برنامه ایران خودرو برای افزایش سرمایه/ نمادهای خودرویی جان می‌گیرد؟

شرکت ایران خودرو با انتشار اطلاعیه‌ای در سامانه کدال، از برنامه خود برای افزایش سرمایه از راه تجدید ارزیابی خبر داد.

اکنون اما بر اساس اعلام معاون اقتصادی ایران خودرو، نتایج نهایی فرآیند تجدید ارزیابی دارایی‌ها تا پایان سال جاری مشخص شده و با مشخص شدن ارزش گروه، این موضوع به عنوان مبنایی برای تصمیم‌گیری در خصوص واگذاری افزایش سرمایه و برنامه‌های آتی واگذاری سهام مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

زیان انباشته 128 همتی ایران خودرو

شرکت با توجه به زیان انباشته فعلی که به حدود 128 هزار میلیارد تومان می‌رسد و برای خروج از محدودیت‌های ماده 141 قانون تجارت، نیازمند سرمایه‌ای معادل حداقل دو برابر زیان انباشته است. لذا سرمایه مورد نیاز برای خروج از این محدودیت، حدود 240 هزار میلیارد تومان خواهد بود و کارشناسان رسمی هم اکنون برای انجام این مهم در شرکت مستقر هستند.

حسین تقدسی، معاون اقتصادی گروه ایران خودرو، در خصوص واگذاری سهام تو‌دلی این شرکت و برنامه ریزی برای خروج از زیان با تجدید ارزیابی دارایی به بورس 24 گفت: به موجب ماده 28 دستورالعمل حاکمیت شرکتی، شرکت ایران‌خودرو موظف است سهام متعلق به شرکت‌های فرعی خود (سهام تودلی) را تا تاریخ 18 دی ماه 1403 واگذار کند.

او ادامه داد: این شرکت در راستای اجرای دقیق این دستورالعمل و شفاف‌سازی برای سهامداران، اقدام به انتشار فراخوان عمومی جهت فروش این سهام خواهد کرد. با توجه به تصمیم دولت مبنی بر واگذاری سهام خود در شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا،  سازمان گسترش و نوسازی و سازمان خصوصی سازی عمل خواهند نمود.

سهام تودلی‌ها واگذار می‌شود؟

تقدسی گفت: مطابق ماده 5 قانون برنامه هفتم توسعه، وزارت اقتصاد موظف به اجرای اقداماتی در راستای خصوصی‌سازی است. با این حال، اصل 44 قانون اساسی و دستورالعمل اجرایی آن، به دولت اجازه می‌دهد تا در برخی شرکت‌ها مانند ایران‌خودرو و سایپا، سهام مشخصی را حفظ کند. لذا، واگذاری سهام این شرکت‌ها باید با در نظر گرفتن تعادل بین اهداف خصوصی‌سازی و الزامات قانونی صورت پذیرد.

معاون اقتصادی ایران خودرو اضافه کرد: البته در دوره قبل با توجه به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا، بخشی از سهام شرکت‌های خودروسازی نظیر ایران‌خودرو و سایپا توسط ایدرو در دستور کار واگذاری بوده است. در هر صورت ما طبق قانون حاکمیت شرکتی واگذاری سهام تو‌دلی ها را دستور کار داریم.

برگزاری مجمع مهم ایران خودرو تا پایان سال و انجام افزایش سرمایه

او با اشاره به این که در همین راستا و  برای خروج از زیان انباشته تجدید ارزیابی در دستور کار قرار گرفته، توضیح داد: راستای بهبود ساختار مالی و افزایش سرمایه، گروه ایران‌خودرو فرآیند تجدید ارزیابی جامع دارایی‌های خود را آغاز کرده است. هدف از این اقدام، تعیین دقیق ارزش دارایی‌ها و سهام شرکت و در نهایت، خروج از محدودیت‌های ماده 141 قانون تجارت است. پیش‌بینی می‌شود نتایج این ارزیابی تا پایان سال جاری مشخص شده و با مشخص شدن ارزش گروه،  این موضوع به عنوان مبنایی برای تصمیم‌گیری در خصوص افزایش سرمایه و برنامه‌های آتی واگذاری سهام مورد استفاده قرار گیرد.

آخرین تجدید دارایی چه زمانی بود؟

اما در این میان این سوال مطرح می‌شود که از آخرین تجدید دارایی دو شرکت ایران خودرو و سایپا چقدر می‌گذرد؟ معاون اقتصادی ایران خودرو در این باره توضیح داد: آخرین افزایش سرمایه قابل توجه شرکت حدود 5 سال پیش و در روزهای پایانی سال 98 انجام گرفت. 

به گفته او، آخرین تجدید ارزیابی  دارایی‌های گروه صنعتی ایران‌خودرو در سال 1398 انجام شده است. با توجه به گذشت 5 سال و الزامات قانونی، فرآیند تجدید ارزیابی جدیدی در سال 1403 آغاز شده است.

تقدسی اضافه کرد که در این تجدید ارزیابی، تمامی دارایی‌های گروه صنعتی ایران خودرو، دارایی ثابت سرمایه گذاری بلند مدت و هر دارایی که در اختیار  داریم از جمله زمین، ساختمان، ماشین‌آلات و حتی سایر دارایی‌ها  به صورت کامل مورد تجدید ارزیابی و ارزشیابی جدید قرار خواهند گرفت.

خروج از ازیان ایران خودرو با 240 همت

تقدسی گفت: پس از دریافت گزارش نهایی کارشناس رسمی، گروه کارشناسی داخلی ما اقدام به بررسی دقیق آن خواهد نمود در حال حاضر عدد دقیقی از میزان تجدید ارزیابی قابل محاسبه دقیق نیست. براساس برنامه‌ریزی موجود، انتظار می‌رود این فرآیند تا پایان دی ماه به نتیجه رسیده و در بهمن ماه مراحل اخذ مجوزهای لازم از بورس آغاز گردد و تا آخر سال هم ثبت شود.

او  تاکید کرد: پس از آخرین تجدید ارزیابی دارایی، سرمایه شرکت به حدود 30 هزار میلیارد تومان افزایش یافت. با توجه به زیان انباشته فعلی که به حدود 128 هزار میلیارد تومان می‌رسد، برای خروج از  ماده 141 ، نیازمند سرمایه‌ای معادل حداقل دو برابر زیان انباشته هستیم. لذا سرمایه مورد نیاز برای خروج از این محدودیت، حدود 240 هزار میلیارد تومان خواهد بود.