مسابقه تسلیحاتی جدید در لحظهای پرمخاطره
روسیه: تا غرب آماده گفتگو نباشد، به معاهده هستهای باز نمیگردیم؛ جنگ جهانی سوم در راه است؟
اکوایران: یک روز پس از سفر جنجالی بایدن به کیف، پایتخت اوکراین، پوتین در یک سخنرانی از تعلیق تعهداتش به پیمان کنترل تسلیحات اتمی خبر داد.
به گزارش اکوایران، روسیه اعلام کرد تا زمانی که غرب آماده گفتگو نباشد، به معاهده هستهای باز نخواهد گشت.
روسیه روز چهارشنبه گفت که قبل از بررسی بازگشت به آخرین معاهده هستهای باقیمانده خود با ایالات متحده، نیاز به تغییر در موضع ناتو و تمایل به گفتگو دارد. بنا بر گزارش رویترز، مجلس سفلی پارلمان روسیه به سرعت به تعلیق مشارکت مسکو در معاهده استارت نو رای داد و تصمیمی را که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز سهشنبه اعلام اعلام کرد را قاطعانه تایید کرد.
مسابقه تسلیحاتی جدید در لحظهای پرمخاطره
این معاهده 2010 تعداد کلاهکهای هسته ای مستقر هر کشور را به 1550 محدود میکند. تحلیلگران امنیتی می گویند که فروپاشی احتمالی آن می تواند یک مسابقه تسلیحاتی جدید را در لحظهای پرمخاطره -که پوتین به طور فزایندهای جنگ اوکراین را به عنوان رویارویی مستقیم با غرب به تصویر میکشد- راه اندازی کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در پاسخ به این سوال که روسیه در چه شرایطی به توافق بازمیگردد، گفت: همه چیز به موضع غرب بستگی خواهد داشت... وقتی تمایل به در نظر گرفتن نگرانیهای ما وجود داشته باشد، آنگاه وضعیت تغییر خواهد کرد.
خبرگزاری اینترفاکس به نقل از سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه این کشور گفت: «البته ما اقدامات بعدی ایالات متحده و متحدانش از جمله با هدف اتخاذ تدابیر متقابل بیشتر در صورت لزوم را از نزدیک زیر نظر خواهیم داشت».
او در واکنش به گزارش سیانان مبنی بر آزمایش ناموفق موشک بالستیک قارهپیمای سرمات در اوایل هفته جاری، گفت: «شما نمیتوانید به هر چیزی که در رسانهها ظاهر میشود اعتماد کنید، به خصوص اگر منبع آن سیانان باشد».
بازرسیهای تعلیق شده
معاهده تعلیق شده به هر طرف حق بازرسی از سایت های طرف مقابل را می دهد - هرچند بازدیدها از سال 2020 به دلیل کووید و جنگ اوکراین متوقف شده بود - و طرفین را موظف می کند تا اطلاعیه های دقیق در مورد استقرار مربوطه خود ارائه دهند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز سه شنبه گفت که این اقدام روسیه :عمیقاً تاسف بار و غیرمسئولانه» است. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت که این کار جهان را خطرناکتر کرده و از پوتین خواست در این مورد تجدید نظر کند.با این حال، روسیه اعلام کرد که به محدودیتهای پیرامون تعداد کلاهکهایی که میتواند مستقر کند، پایبند است و آماده است تا تصمیم خود را تغییر دهد.
ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس دومای روسیه، پیش از تصویب رای گیری در دومای دولتی روسیه، ایالات متحده را مسئول این فروپاشی دانست. ولودین در بیانیه ای گفت: «ایالات متحده با توقف تعهدات خود و رد پیشنهادهای کشورمان در مورد مسائل امنیتی جهانی، معماری ثبات بین المللی را از بین برد.
روسیه اکنون خواستار آن است که سلاحهای هستهای بریتانیا و فرانسه که میتوانند علیه روسیه هدف بگیرند باید در چارچوب کنترل تسلیحات گنجانده شود، چیزی که تحلیلگران میگویند پس از بیش از نیم قرن معاهدههای هستهای دوجانبه با مسکو، برای واشنگتن سازنده نیست.
خطونشان پوتین
این در شرایطی است که روز سهشنبه، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با تعلیق معاهده کنترل تسلیحات هستهای، به غرب درباره اوکراین هشدار داد و اعلام کرد که تجهیزات استراتژیک جدیدی در وضعیت رزمی قرار گرفته و تهدید کرد که آزمایشهای هستهای را از سر میگیرد.
یک سال پس از آغاز حمله روسیه به اوکراین که بزرگترین جنگ غرب در شش دهه اخیر بود، پوتین گفت که روسیه به اهداف خود خواهد رسید. او غرب را به تلاش برای نابودی کشورش متهم کرد.
او خطاب به نخبگان سیاسی و نظامی روسیه گفت: نخبگان غرب هدف خود را پنهان نمیکنند. آنها نمیتوانند درک کنند که شکست روسیه در جنگ غیرممکن است.
پوتین با ادعای اینکه ایالات متحده در حال تبدیل نزاع اوکراین به یک جنگ جهانی است، گفت که روسیه پایبندی خود به معاهده «استارت جدید» که آخرین تواهم کنترل تسلیحات اتمی با واشنگتن است را به حالت تعلیق در میآورد.
این معاهده توسط باراک اوباما و دیمیتری مدودف، همتای روسی او در سال ۲۰۱۰، امضا شد. طبق آن، تعداد استقرار کلاهکهای هستهای استراتژیک هر کشور محدود خواهد بود
با توجه به اینکه تاریخ انقضای آن سال ۲۰۲۶ است، کشورها تا آن زمان میتوانند زرادخانه هستهای یکدیگر را به صورت فیزیکی بررسی کنند. اگرچه تنشها جنگ اوکراین فعلا باعث توقف بازرسیها شده است.
رئیسجمهور روسیه بدون استناد به مدرکی گفت که برخی در واشنگتن قصد تعلیق آزمایشهای هستهای را نقض کنند.
پوتین گفت: اگر آمریکا آزمایش انجام دهد، ما هم انجام خواهیم داد. هیچ کس نباید فکر کند که میتواند توازن استرتژیک جهانی را به هم زند. من یک هفته پیش فرمانی مبنی بر استقرار سیستمهای راهبردی زمینی جدیدی در حالت جنگی صادر کردم.
مشخص نیست که منظور او چه سیستمی است.
پوتین با اشاره به پایگاه هوایی «اِنگِلز» گفت که اوکراین قصد حمله به تاسیساتی در اعماق روسیه را داشت که بمبافکنهای هستهای در آنجا نگهداری میشود.
از درگیری محلی به جنگ جهانی
پوتین که در یک سال گذشته بارها گفته بود که روسیه در صورت وقوع تهدید از سلاح هستهای استفاده خواهد کرد، غرب را تهدید میکرد که اگر از اوکراین عقب نکشد، پیمان کنترل تسلیحات هستهای را نقض خواهد کرد.
پوتین گفت که این جنگ، به ویژه به دلیل گسترش ناتو به سمت شرق، بر روسیه تحمیل شده است.او گفت: مردم اوکراین گروگان رژیم کیف و حاکمان غربی آن شده که عملاً این کشور را به لحاظ سیاسی، نظامی و اقتصادی اشغال کردهاند.
کیف و رهبران غربی مانند جو بایدن، که دوشنبه از پایتخت اوکراین بازدید کرد، این روایت را بهانهای بیاساس برای غصب زمین دانست.
تا کنون سه بار، ورق جنگ علیه نیروهای روس برگشت؛ اما آنها هنوز حدود یک پنجم اوکراین را تحت کنترل دارند.
پوتین در سخنرانی یک ساعت و ۴۵ دقیقهای خود در زیر نشان بزرگ عقاب دو سر و در کنار هشت پرچم سه رنگ روسیه، قول داد که مسکو به هدف خود در اوکراین رسیده و ائتلاف ناتو به رهبری ایالات متحده را شکست خواهد داد.
او گفت: آنها قصد دارند یک درگیری محلی را به جنگی جهانی تبدیل کنند. این برداشت ما بوده و بر این اساس واکنش نشان خواهیم داد؛ زیرا بحث موجودیت کشورمان در میان است.
ایالات متحده میگوید نگران ارسال سلاحها توسط پکن به روسیه است. گامی که ممکن است جنگ را به نبرد اتحاد روسیه و چین و اتحاد اوکراین و ناتو تبدیل کند.
روز سهشنبه، وانگ یی، دیپلمات ارشد چینی به مسکو رفته و این نگرانیها را رد کرد. او نسبت به تشدید تنشهای هستهای هشدار داد و در عین حال بر اتحاد گسترده و جدید با روسیه تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاریهای دولتی روسیه، نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه به وانگ گفت که چین اولویت اصلی سیاست خارجی روسیه بوده و دو کشور باید در برابر غرب متحد شوند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تهران و ریاض بر سر تلآویو معامله میکنند؟
-
قیمت جدید محصولات ایران خودرو رسما اعلام شد / توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودروها
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
پاسخ قاطع ایران به قطعنامه شورای حکام/ راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
هشدار اکونومیست درباره درباره ورود «ماسک» به سیاست: خطر ظهور الیگارشی فاسد در آمریکا
-
بازار سهام این هفته مثبت خواهد بود؟