به گزارش اکو‌ایران، دیپلمات ارشد آمریکای فعال در امور خاورمیانه انتظارها در باب این مسئله که عادی‌سازی رابطه میان اسرائیل و ایالات متحده به زودی اتفاق می‌افتد را کاهش داد.

از شایعه تا واقعیت

به ادعای نشریه هارآتص، باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا هنگام شهادت در برابر کمیته فرعی خاورمیانه روابط خارجی سنا دربار گزارش‌های نادرست بسیار و انتشارشان در مطبوعات در باب پیشرفت در جبهه دیپلماسی هشدار داد. او اشاره کرد که در گزارش‌های رسانه‌ها در باب این موضوع شایعه‌های هیجان انگیز زیادی وجود دارد بالاخص در مطبوعات اسرائیلی.

به گفته لیف، آنها صرفا با این ایده که عربستان سعودی ممکن است در مسیر عادی‌سازی رابطه با اسرائیل گام بردارند، تلاش می‌کنند تا گزارش‌های خود را خواندنی‌تر کنند.او در ادامه خاطر نشان کرد: شکی نیست که هدف نهایی ایالات متحده این است که عربستان و اسرائیل به یکدیگر نزدیک شوند. ما دوست داریم کل منطقه در این مسیر قرار بگیرند.

لیف در ادامه اذعان کرد که عربستان سعودی محرکی واقعی در این جغرافیا است. پس منصفانه است که بگوییم ولیعهد با افراد خارج از دولت، آمریکایی‌ها و دیگران صریح بوده و این موضوع در ذهنش نقش بسته است. با این همه لیف به پیشرفت‌های حاصله در باز شدن حریم هوایی عربستان به روی پروازهای اسرائیل برای زیارت اشاره کرده و آن را گامی برجسته قلمداد می‌کند.

222222222222222222

 شهادت لیف در حالی ایراد شد که همزمان هارآتص گزارش داد که مقام‌های اسرائیلی تصریح کردند که گفتگوهای تجاری با هدف عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل به دلیل چندین مقوله که بر برتری نظامی اسرائیل و هژمونی هسته‌ای تاثیر می‌گذارد، تا بلوغ فاصله دارد. از طرفی دیگر، برخی منابع اسرائیلی به هاآرتص گفتند، شروط ریاض، انعقاد توافق عادی سازی را دشوار می‌کند و ممکن است سفر فلسطینیان سرزمین‌های اشغالی ۴۸ به حج (از طریق پروازهای مستقیم از تل‌آویو به ریاض) را مختل کند.این منابع بر این باورند که حتی برقراری روابط اعتمادساز میان ریاض و تل‌آویو مانند اجازه به حجاج فلسطینی برای سفر مستقیم به مکه، به دلیل اختلافات میان دو طرف  دور از انتظار به نظر می‌رسد.

عادی‌سازی رابطه اسرائیل و عربستان تا واقعیت فاصله دارد

به گفته یک مقام بلندپایه اسرائیلی، خواسته‌های عربستان شامل دستیابی ریاض به تسلیحات پیشرفته آمریکایی و موافقت واشنگتن با برنامه هسته‌ای غیرنظامی ریاض است که تل‌آویو با آن مخالف است. زیرا دستیابی عربستان به تسلیحات پیشرفته برتری نظامی اسرائیل در منطقه را از بین می‌برد. همچنین برنامه هسته‌ای غیرنظامی عربستان از نظر اسرائیل مقدمه‌ای برای توسعه سلاح هسته‌ای سعودی قلمداد می شود. امری که با مخالفت ایالات متحده آمریکا و اسرائیل به دلیل هراس شدید از پیامدهای آن روبه رو است.

مخالفت آمریکا با شروط ریاض

این مقام اسرائیلی گفت، با این وجود، بایدن به دنبال تحقق دستاوردی است که در کمپین‌ انتخاباتی خود در سال آینده ارائه دهد، اما اگر دستیابی به توافق عادی سازی به قیمت برنامه هسته‌ای عربستان باشد، این گزاره چالشی برای بایدن خواهد بود.همزمان روزنامه اسرائیل هیوم، پیش از این به نقل از یک مقام آمریکایی فاش کرد که دولت ریاض در مذاکرات با آمریکا چهار پیش‌شرط برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل مطرح کرده است که عبارتند از: حق برخورداری برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای، افزایش روابط دفاعی با آمریکا، تحکیم تجارت با آمریکا و توقف انتقادات واشنگتن در خصوص قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار سعودی.

444444444444

یک مسؤول برجسته اسرائیلی روز سه شنبه احتمال تحقق گشایش دیپلماتیک با عربستان با میانجیگری آمریکا را کم دانست و گفت که چ بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اطلاعی از تحقق هیچ پیشرفتی در مذاکرات مربوطه میان ریاض و واشنگتن ندارد.پیشتر در گزارش روزنامه نیویورک تایمز در مارس اعلام شد، ریاض که روابطش با دولت جو بایدن متشنج شده، برای عادی سازی با اسرائیل این شرط را گذاشته که فروش تجهیزات دفاعی آمریکا به عربستان افزایش یابد و همچنین واشنگتن با برنامه‌ هسته‌ای عربستان موافقت کند.مسئولان ریاض این امر را تایید نکرده اند، اما تساحی هنگبی، مشاور امنیت داخلی اسرائیل به نظر رسید که این مساله را روز سه شنبه تایید کرد، چراکه در مصاحبه‌ای گفت که عربستانی‌ها در چارچوب دیپلماسی سه جانبه، شروط خود را بر ایالات متحده دیکته کردند.هنگبی گفت که این درخواست‌های عربستان، در حال حاضر معضلی برای آمریکا شده است.