بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی صمت در مجلس
مخالف: درمورد شبهات تحصیلی و حقوق نجومی پاسخ دهید / علیآبادی: فارغالتحصیل شریف، تهران و خواجه نصیر هستم / علیآبادی وزیر شد
اکوایران: جلسه علنی مجلس شورای اسلامی برای بررسی رای اعتماد به وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت صبح امروز آغاز شد و در ابتدای روند بررسی، کمیسیون اقتصادی و کمیسیون صنایع مجلس موافقت خود را گزینه پیشنهادی اعلام کردند. در نهایت، علیآبادی به عنوان وزیر صمت از مجلس رای اعتماد گرفت.
به گزارش اکوایران، در جلسه امروز (سهشنبه 23 خرداد) مجلس شورای اسلامی بررسی برنامه و صلاحیت عباس علیآبادی برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت و اخذ رأی اعتماد انجام شد. در این جلسه ابراهیم رئیسی - رئیسجمهور - که به ونزوئلا سفر کرده است، حضور نداشت.
این جلسه قرار بود بکشنبه هفته آینده برگزار شود اما به درخواست دولت و با وجود عدم حضور رئیسی در ایران، به امروز موکول شد.
موافقت کمیسیونهای اقتصادی و صنایع با وزیر پیشنهادی
با شروع جلسه رای اعتماد وزیر پیشنهادی صمت، سخنگوی کمیسیونهای صنایع و اقتصادی مجلس گزارش این کمیسیونها درباره صلاحیت گزینه پیشنهادی را قرائت کردند و از موافقت با این برنامهها خبر دادند.
با وجود حرف و حدیثهایی که از دیروز در فضای مجازی دست به دست شد و مدعی بود که مدارک دانشگاهی علیآبادی صحیح نیست، روحالله عباسپور - سخنگوی کمیسیون صنایع - با قرائت گزارش این کمیسیون، اعلام کرد که کمیسیون صنایع با استعلام از مراجع ذیصلاح، مدارک دانشگاهی وزیر پیشنهادی صمت را تایید میکند.
این نماینده مجلس اظهار کرد: «در راستای بررسی صحت مدارک تحصیلی وزیر محترم پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت در مقاطع دانشگاهی موضوع، طی نامه شماره ۲۰۲۶۱ مورخ ۱۷/۰۳/۱۴۰۲ از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری استعلام گردید که بر اساس مکاتبه شماره ۵۳۷۴۸ مورخ ۲۱/۰۳/۱۴۰۲ آن وزارتخانه مدارک تحصیلی مشارالیه در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری که در سوابق وزیر پیشنهادی اشاره گردیده مورد تایید قرار گرفت.»
به گفته وی، نتایج بررسی تطبیقی برنامههای ارائه شده وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با اسناد بالادستی توسط کمیسیون، حکایت از آن دارد که ۵۰ درصد برنامههای پیشنهادی با احکام فوقالذکر منطبق و ۴۱ درصد از موارد همسو است. این نماینده مجلس میگوید نتایج حاصله نشان میدهد 9 به احکام اشارهای نشده است.
عباسپور اعلام کرد: در مجموع پس از بحث و تبادل نظر، اعضای کمیسیون صلاحیت ایشان را برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت مورد تائید قرار داد.
در ادامه، مهدی طغیانی - سخنگوی کمیسیون اقتصادی - نیز با اشاره به برنامههای وزیر پیشنهادی صمت بیان کرد: «تنظیم بازار کالاهای اساسی، ارتقاء تجارت جهانی ایران، انتخاب افراد توانمند در عرصه تجارت خارجی، حذف قیمت دستوری، همچنین تبدیل وظایف وزارتخانه از تصدیگری به سیاستگذاری و تنظیمگری در کنار کارآمدسازی ساختار بازار و برنامهریزی جامع برای بنگاههای خرد و متوسط از جمله برنامههای وزیر پیشنهادی بود.»
او افزود: برنامههای وزیر پیشنهادی با توجه به مأموریتهای وزارتخانه صمت، در صورت عملیاتی شدن مورد قبول واقع شد و اعضای کمیسیون با اکثریت آرا، عباس علیآبادی را به عنوان گزینه مقبول برای تصدی وزارت صمت معرفی کردند.
مخالفان وزیر پیشنهادی صمت چه گفتند؟
در ادامه جلسه نوبت به اظهارات مخالفان و موافقان وزیر پیشنهادی صمت رسید. ابتدا، مهدی عسگری - عضو کمیسیون صنایع - پشت تریبون رفت و در مخالفت با برنامههای وزیر پیشنهادی گفت: آقای علیآبادی را مدیری موفق در بنگاههای بزرگ صنعتی میدانم، اما امروز در مورد جایگاه حکمرانی صنعت، معدن و تجارت صحبت میکنیم و به نظر میرسد موفقیت یک مدیر در بنگاه بزرگ صنعتی با همان طرز فکر و کار در وزارت صمت کارساز نباشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم با اشاره به برنامههای کتبی و شفاهی وزیر پیشنهادی صمت و کلیدواژههایی مانند نرخ ارز و قیمت بازار، حذف قیمتگذاری دستوری و حذف یارانههای پنهان در برنامههای او گفت: با تفکر اقتصاد سرمایهداری و نئولیبرالی، همان اقتصادی که حدود سه دهه است به ایران تحمیل شده، نمیتوان این وزارتخانه را مدیریت کرد و این کلیدواژهها شبیه به همان تفکر اقتصاد سرمایهداری است.
وی یادآور شد: آقای علیآبادی باید پاسخ دهد که در مسیر مدیریت خود از صاحبان این تفکر بهره میگیرد یا نسبت تفکر ایشان با این تفکرات چیست؟ وزیر پیشنهادی از تکنرخی شدن ارز بر اساس نرخ بازار آزاد صحبت میکند، اما منظور ایشان کدام بازار است؟ بر اساس کدام نرخ قرار است این موضوع سنجیده شود؟ ما باید شرایط شکست بازار و مداخلات دولت را مورد توجه قرار دهیم. از سوی دیگر درباره حذف قیمتگذاری دستوری صحبت کردهاند، اما کدامیک از صنایع بزرگ ما در شرایط رقابتی کامل است که بخواهد با حذف قیمتگذاری دستوری مدیریت شود؟ فولاد، خودرو، سیمان و پتروشیمی عموماً انحصاری و شبهانحصاری است.
پس از عسگری، سیدغنی نظری خانقاه - نماینده مردم خلخال - هم در مخالفت با برنامههای عباس علیآبادی گفت: در برنامههای وزیر پیشنهادی مشاهده میشود که به مناطق کمترتوسعهیافته و محروم بیتوجهی شده است. صنایع عمده و شرکتهای عظیم دولتی نظیر ایمیدرو مجددا میخواهند در شهرهای توسعهیافته سرمایهگذاری کنند یا نیمنگاهی هم به مناطق محروم دارند؟
نظری خانقاه اضافه کرد: ایشان در حوزه بخش خصوصی موفق بودند و بنده منکر آن نیستم اما به عنوان یک دولتمرد ثابت نشده که تعاملشان با مجلس چگونه خواهد بود. روز گذشته در حین بررسی برنامه وی در کمیسیون اقتصادی هیچ توجهی به اعضا نداشتند و این نشاندهنده ضعیف بودن تعامل وی با مجلس است.
وی با اشاره به صحبتهای وزیر پیشنهادی در خصوص مخالفت با قیمتهای دستوری، اضافه کرد: روبروی قیمت دستوری، قیمتهای رهاشده است و این به معنای آن است که تنظیم بازار را رها کرده و هرکس هرگونه بخواهد قیمتگذاری کند و کالاهای خودش را عرضه کند. این امر به هیچ عنوان قابل قبول نیست و باید تقویت تعزیرات و تنظیم بازار و حمایت از مصرفکننده مورد توجه قرار بگیرد تا موجب هرج و مرج در کشور نشود. این جمله آقای علیآبادی بسیار خطرناک بوده و در برخی از موارد حتما باید قیمتگذاری به صورت دستوری صورت بگیرد. وزیر پیشنهادی باید توضیح بدهد که در برابر حذف قیمت دستوری چه برنامهای برای تنظیم بازار دارد.
نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس خطاب به گزینه پیشنهادی وزارت صمت اظهار کرد: شما فرمودید که هیچکدام از نیروهای وزارت صمت با شما همراه نیستند و میخواهید نیرو بیاورید. این حجم از نیروی اتوبوسی و اینکه هرکسی که میآید اتوبوسی از نیرو بیاورد، برای کشور سم مهلک است. باید از نیروهای توانمند خوشسابقه و مسلط به امور در وزارت صمت استفاده شود.
همچنین جلال محمودزاده - نماینده مردم مهاباد - در مخالفت با برنامههای وزیر پیشنهادی گفت: از نحوه انتخاب وزرای دولت انقلابی و دولت سیزدهم همیشه متعجب و متأسفم شدهام. دایره انتخاب مدیران و وزرای دولت آقای رئیسی به حدی کوچک است که معمولا برای انتخاب وزیر و معاون وزیر با کمبود نیرو مواجه میشویم. انتخاب وزرا از دانشگاههای امام حسین (ع) و امام صادق (ع) و آستان قدس یعنی انتخاب افراد از بین کسانی که در دوران تصدی آقای رئیسی حضور داشتهاند.
محمودزاده تصریح کرد: مشکل بعدی در خصوص آقای علیآبادی این است که در مسئولیتهای قبلی وی مطرح میکند عدم همفکری، عدم مشورتپذیری و نوعی دیکتاتوری در تصمیمگیری است که اگر اینگونه باشد میتواند برای بدنه وزارت مهم و کلیدی صنعت، معدن و تجارت مشکلاتی را به همراه داشته باشد. امروز صبح در فراکسیون انقلاب اسلامی از بین 140 نفر نماینده حاضر، 91 رأی مثبت گرفتهاید؛ میتوانید پاسخ دهید چرا این تعداد رأی مخالف از همفکران خود دریافت کردهاید؟
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس عنوان کرد: لازم است به نمایندگان در خصوص افشاگریهایی که در رسانهها مطرح شده توضیح دهید. آیا درست است که شما در مپنا با یورو حقوق ماهیانه 600 میلیون تومان میگرفتهاید و از حقوق نجومی برخوردار بودهاید؟ موضوع مدرک تحصیلی شما چیست؟ تاریخ ورود شما به دانشگاه در مقطع لیسانس سال 1358 بوده، تاریخ اخذ لیسانس مکانیک از دانشگاه شریف سال 1368 است، یعنی شما پس از 10 سال توانستهاید مدرک لیسانس را دریافت کنید. آیا درست است که مدرک لیسانس شما را آقای روستاآزاد صادر کرده در حالی که وی سال 1384 رئیس دانشگاه شریف شده؟ یعنی 16 سال پس از اینکه شما از مقطع لیسانس فارغالتحصیل شدهاید، فوق لیسانس شما را آقای رهبر از دانشگاه تهران و بر روی یک کاغذ ساده و بدون سربرگ در سال 1390 صادر کرده است؟ انشاءالله برای این موارد حتما شما پاسخی دارید که برای نمایندگان ارائه کنید.
این نماینده مجلس یازدهم گفت: ضروری است که به تناقض آشکار سال اخذ مدرک تحصیلی و سال استخدام خود پاسخ بدهید، بر اساس مدارک ارائه شده در سال 1365 عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع) شدهاید، یعنی زمانی که حتی لیسانس نداشتید عضو هیأت علمی دانشگاه شدید، آقای علیآبادی اطلاعاتی که به عنوان هیأت علمی و معاون دانشگاه به شرکت مپنا در زمان شروع مسئولیت دادهاند با سال اخذ مدرک تحصیلی وی همخوانی ندارد. آیا درست است که خانواده شما سالها ساکن آلمان بودهاند؟ آیا تابعیت خانواده خود را تأیید یا رد میکنید؟ بر اساس اطلاعاتی که در رسانهها وجود دارد، آیا شما قصد داشتید در صورت عدم اعتماد مجلس به خود برای مدیریت خاورمیانه شدن شرکت زیمنس تلاش کنید؟ امیدوارم درمورد شبهات مدرک تحصیلی، حقوق نجومی، مسئولیتهای قبلی در دانشگاه و شرکت مپنا و برنامههای راهبردی خود به ویژه در بحث خودروسازی داخلی و صنایع معدنی شفافسازی کنید.
در ادامه جلیل رحیمی جهانآبادی در مخالفت با علیآبادی، گفت: شما در حال تصمیمگیری برای وزارتخانهای هستید که سرنوشت مردم را رقم میزند. 40 درصد تولید ناخالص داخلی، 33 درصد اشتغال کشور، 75 درصد صادرات غیرنفتی، واحدهای صنعتی نیمه کاره، ارز تأمین نشده، خودروهای لگن و بی کیفیت با برنامه هایی که از میدان انقلاب هم میتوان آنها را پرینت گرفت و ارائه کرد، قابل حل نیست.
وی در ادامه خطاب به علیآبادی گفت: شما خودرو را 8 برابر قیمت در خارج از نظم به ملت می فروشید. در حال حاضر مصوب شده که 176 درصد سود بازرگانی از خودرو گرفته می شود و شما می گویید موافق واردات خودرو هستید اما سابقه شما نشان می دهد زمانی که سمتی داشتید مانع واردات لوکوموتیو به کشور شدید پس چه برنامه ای برای واردات خودرو با عوارض 176 درصد دارید.
رحیمی جهانآبادی در ادامه برنامههای وزیر پیشنهادی صمت را یک انشای کلی توصیف کرد و افزود: تولید حداکثری در معدن و سیمان یک انشا است. شما نمایندگان امین مردم هستید و در حال رأی دادن به یک انشا به جای برنامه برای وزارتخانه صمت هستید و ممکن است 6 ماه دیگر همینجا بایستید و بگویید وزیر باید استیضاح شوید.
اظهارات موافقان وزیر پیشنهادی صمت
در ادامه جلسه علنی مجلس، محمدمهدی زاهدی - نماینده مردم کرمان - از برنامههای علیآبادی دفاع کرد و با اشاره به مدرک تحصیلی او گفت: به عنوان کسی که مدتی سکانداری وزارت علوم را برعهده داشته و سالها عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بوده، بیان میکنم که تحصیلات وزیر پیشنهادی در بهترین دانشگاههای کشور انجام شده و باید قدردان چنین مدیران خبره، تیزهوش و فهیم باشیم. ایشان فوق لیسانس دانشگاه تهران و دکترای خود را از دانشگاه خواجه نصیر گرفته است و در خصوص زمانبندی دریافت مدارک باید گفت که در دانشگاهها چنین اتفاقاتی میافتد.
این نماینده مجلس یازدهم با اشاره به برنامههای راهبردی وزیر پیشنهادی بیان کرد: برنامههای راهبردی او با تکیه بر بهرهگیری فناوریهای نو و توجه به صنعت دیجیتال نسل چهارم است که بسیاری از مدیران کشور حتی با واژگان صنعت دیجیتال نسل چهارم آشنایی ندارند اما علیآبادی به ریز در برنامههای خود به این نسل از فناوری توجه کرده است. او در مپنا نشان داد توانمندی بهرهگیری و هدایت به سمت صنعت دیجیتال را دارد و باید از حضور چنین شخصی استقبال کنیم.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: از وزیر پیشنهادی خواهش میکنم در حوزه معدن به موضوع زنجیره تولید توجه کند. اولویت کشور در حوزه معدن خامفروشی است که باید مدیرانی در این حوزه آورده شوند تا زنجیره تولید در معادن را مورد توجه قرار دهد. همچنین در باب خودروسازی باید به سمت خودروهای هوشمند برویم، چراکه تا سال 2030 در دنیا دیگر خبری از خودروهای معمولی نخواهد بود و در زنجیره تولید باید به خودروهای هوشمند برقی و هیبریدی توجه کنیم.
حبیبالله دهمرده - نماینده مردم زابل در مجلس- از دیگر موافقان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت بود. او در دفاع از علیآبادی گفت: آقای علیآبادی دارای برنامه علمی، کارشناسی در ابعاد کوتاهمدت، بلندمدت و میانمدت است. وزیر پیشنهادی صمت افق دید وسیعی دارد و ریسکپذیری و خطرپذیری را در دستور کار خود قرار داده است. همچنین وی دارای شجاعتِ «نه» گفتن است و اهل رانت و باج دادن نیست.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: تجربه دیگری که از وی دارم مربوط به نیروگاه بادی میل نادر است. با وجود اینکه این پروژه ظرفیت بسیاری داشت اما چندین سال بلاتکلیف مانده بود که ایشان آن را عملیاتی کرد.
مهرداد گودرزوندچگینی - نماینده مردم رودبار - نیز در موافقت با وزیر پیشنهادی صمت بیان کرد: اگر می خواهیم وزیر توانمندی در وزارت صمت داشته باشیم باید سوابق وزیر پیشنهادی را در ابعاد علمی، اجرایی و فردی مورد بررسی قرار داده و سپس اقدام کنیم اما اینکه برنامه های وی را نخوانده و به یک صفحه خالی در برنامه های وی اشاره کنیم و ندانیم که در برنامه های وی چه چیزی نوشته شده و در محضر نمایندگان مجلس موارد را توجیه کرده و منافع فردی را بر منافع ملت اولویت قرار دهیم ظلم به مردم و مجلس است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه برخی از نمایندگان برنامه های وزیر پیشنهادی صمت را نخوانده و نسبت به آن مخالفت می کنند، اظهار کرد: مطالب برنامه های وزیر پیشنهادی در حوزه سیمان را مطالعه کرده و سپس قضاوت کنیم، چرا نخوانده مخالفت می کنید، این رفتار ظلم به مجلس است، ایکاش برنامه های وی را می خواندید و سپس مخالفت می کردید، چرا حرف هایی زدید که با برنامه های وزیر پیشنهادی همخوانی ندارد.
وی خطاب به نمایندگان، افزود: امروز نباید اسیر جوسازی های افرادی شویم که برنامه ها را نخوانده و نسبت به آن انتقاد شدید دارند. بنده پرونده و برنامه های آقای علی آبادی را با دقت مورد مطالعه قرار دادم و خدا را شاهد و ناظر قرار می دهم که جز به برنامه های وزیر پیشنهادی به چیز دیگری رأی نخواهم داد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: آقای علی آبادی در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکتری در بهترین دانشگاه های ایران تحصیل کرده اند، یکی از ویژگی هایی که ما برای وزیر صمت در نظر می گیریم سوابق تحصیلی آن است لذا نباید بحث را با اشاره به دانشگاه هایی نظیر امام حسین (ع) و امام صادق (ع) تقلیل دهیم، این دانشگاه ها نیز جزو دانشگاه های کشور هستند لذا باید انتقادات با دلیل و منطق باشد.
محمدرضا پورابراهیمی- نماینده مردم کرمان- هم در موافقت با برنامههای علیآبادی گفت: روز گذشته کمیسیون اقتصادی مجلس با وزیر پیشنهادی جلسه ای داشت و مشخص شد چارچوب فکری آقای علی آبادی با رویکردهای حوزه ماموریت کمیسیون اقتصادی منطبق است، اما لازم است چند سرفصل اقتصادی را مطرح کنم که پس از اخذ رأی اعتماد، انتظار می رود وزارت صمت در این چارچوب حرکت کند.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس یازدهم با بیان اینکه ماموریت صادرات کشور برعهده وزارت صمت است، تاکید کرد: تغییرات نرخ ارز که در روزهای اخیر اتفاق افتاده است، فرصت مناسبی برای صادرات از کشور فراهم کرده و تراز منفی صادرات که در دولت قبل رقم خورده است مثبت کند و شاهد جهش صادرات در کشور باشیم.
این نماینده مجلس با بیان اینکه تنظیم بازار داخلی به دلیل وسعت به حلقه مفقوده تبدیل شده است، گفت: مردم نگران رها شدن بازار هستند، علاوه بر عوامل بیرونی، عدم مدیریت بازار باعث رها شدن بازار شده است که در وزارت صمت نیازمند اتخاذ تصمیم جدی درخصوص بازار داخلی هستیم که وزیر پیشنهادی توضیحاتی در این زمینه در کمیسیون اقتصادی داده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر محورهای مدنظر اجرایی شود، شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود، همچنین آقای علی آبادی مورد تایید مقام معظم رهبری است. ایشان در بازدید از مجموعه مپنا تاکید داشتند که این مجموعه باعث مباهات است و خودباوری، اعتماد به نفس و اعتماد به کمک های الهی در این مجموعه موج می زند.
علیآبادی: هشت برنامه راهبردی برای تصدی وزارت صمت ارائه کردهام
در ادامه این جلسه عباس علیآبادی وزیر پیشنهادی صمت به دفاع از برنامههای خود پرداخت و گفت: دشمن با تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی حدود 40 سال است که تلاش میکند بگوید شما نمیتوانید؛ اما با برنامههایی که ارائه دادم ثابت خواهم کرد که «ما میتوانیم» را محقق خواهیم کرد.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با اشاره به رزومه کاری خود گفت: فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی شریف در رشته مهندسی مکانیک هستم، کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران دریافت کردم و همچنین مدرک دکترای خود را از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی دریافت کردم و سالهاست در دانشگاه تهران تدریس میکنم. به عنوان عضو حقیقی شورای گسترش آموزش عالی و شورای عالی برنامهریزی در وزارت علوم و تحقیقات فعالیت دارم و همچنین رئیس انجمن مهندسان مکانیک و برق آبی ایران هستم.
وی به فعالیتهای خود در استان سیستان و بلوچستان و شهرستانهای خاش، سراوان، زابل، کهک و خواجه احمد اشاره کرد و گفت: آخرین اقدام ما ایجاد نیروگاه بادی در زابل بود که برای اولینبار چاه نفتی را به کمک برادران و نمایندگان منطقه و با کمک وزارت نیرو توانستیم پتانسیل عظیم انرژی را در این منطقه ثابت کنیم.
علیآبادی با بیان اینکه هشت برنامه راهبردی برای تصدی وزارت صمت ارائه کردهام، گفت: در موسسهای سالها کار و آن را اداره کردم که با دهها موسسه بینالمللی کار میکند. مپنا فقط مورد توجه مقام معظم رهبری نبود، بلکه صدها وزیر، رئیسجمهور و نخستوزیر از مپنا بازدید کردند و دفترچه و کتاب ارزشمندی از افتخارات جمهوری اسلامی را در آنجا ثبت کردند.
آنطور که خانه ملت گزارش داده، علیآبادی در ادامه افزود: اولین برنامه راهبردی ما تمرکز بر تاکید بر توسعه صنعت صادرات محور است، 8 استراتژی بسیار مهم در برنامه من آمده که در برنامه های قبلی نبوده است. به عنوان کسی که کف صنعت را می شناسم و هم در دولت حضور داشته ام، به نظرم این راهبردها استثنایی و باارزش است. امیدوارم با تاکید بر این راهبردها بتوان بسیاری از مسائل مانند حمایت تولید مشترک با برندهای معتبر دنیا و... محقق شود.
وی توسعه زیرساخت های کشور از طریق دیپلماسی تجاری اقتصادی را دومین استراتژی خود برشمرد و ادامه داد: ما باید به سمت ساختار ژئواکونومیک حرکت کنیم. نمی توان از یک کشور، کالا وارد کنیم و بعد به همان کشور کالا صادر نکنیم. باید ارز مورد نیاز برای واردات را داشته باشیم، این ارز باید حاصل صادرات کالا یا خدمات به آن کشور باشد.
وزیر پیشنهادی صمت اضافه کرد: ما باید بتوانیم در بازار منطقه و روسیه، ترکیه، عراق، کشورهای حاشیه خلیج فارس، پاکستان، افغانستان، کشورهای CIS ارتباط ارگانیک و اقتصاد صنعتی برقرار کنیم تا بتوان کالاهایی که در آن مزیت نسبی بالایی داریم را به این کشورها صادر کنیم و در مقابل از این کشورها کالاهایی که مزیت نسبی بالایی دارد را بخریم. این موضوع در حوزه خودرو، گندم، یخچال و... وجود دارد. همه چیز باید در تعامل مشترک با دنیا انجام شود. اگر با دنیا تعامل نداشته باشیم از همین جا دچار مشکل می شویم.
علی آبادی ادامه داد: بازآفرینی و اصلاح حکمرانی بخش صنعت و معدن با تاکید بر تنظیم گری، تسهیل گری و نظارت و کاهش تصدی گری و عدم قطعیت محیط های کلان دیگر استراتژی ما است. دولت باید تصدی گری را کاهش دهد، به طور مثال در حوزه خودرو یکی چالش ها تصدی گری است، باید تا جای ممکن تصدی گری را کاهش دهیم. با اعمال این موضوع می توان فضا را برای اعمال سیاست های بهتر و مدیریت بهتر و تنظیم گری آماده کرد.
وی با اشاره به موضوع ایجاد زنجیره ارزش به عنوان راهبرد بعدی تصریح کرد: در بحث معدن متاسفانه ما خام فروشی می کنیم و هنوز زنجیره پایین دستی در بسیاری از بخش ها ایجاد نشده است. ما باید در حوزه پتروشیمی به صمت زنجیره های پایین تر از " پلی پروپیلن " حرکت کنیم، نه تولید این محصول. هر چند پلی پروپیلن ارزش افزوده بالایی دارد، اما زنجیره های پایین دستی آن ارزش بالاتری دارند. ما در حوزه صنایع معدنی به این موضوع تاکید بسیاری داریم و تلاش می کنیم افزایش بهره وری و رقابت پذیری در سطح بین المللی را از این طریق ایجاد کنیم.
وزیر پیشنهادی صمت، حمایت از نوآوری و قابلیت ارتقای فناورانه را با تمرکز بر تحول دیجیتال را دیگر استراتژی خود برشمرد و ادامه داد: دنیا از انقلاب صنعتی اول، دوم و سوم عبور کرده و حتی به زودی از انقلاب صنعتی چهارم نیز عبور خواهد کرد و به دوره انقلاب صنعتی پنجم ورود می کند. در انقلاب صنعتی پنجم دیگر هوش مصنوعی محور نیست و هوش انسانی و ارتباط ارگانیک با ربات محور است. ما هنوز اندر خم برقی کردن خودرو هستیم و هنوز خودروهایمان برقی نشده است که ما توجه جدی به این موضوع خواهیم داشت، زیرا این کار، اقدامی خوب است. ما در داخل کشور با توجه به فرصت های مناسب موجود و قوانین و مقررات نیازهای مالی این موضوع را تامین می کنیم.
علی آبادی تصریح کرد: استفاده از ابزارهای تامین مالی بنگاه های تولیدی و توسعه سرمایه گذاری داخلی و خارجی یکی دیگر از راهبردها است؛ یکی از مشکلات جدی صنعت ما تامین مالی است. علت طولانی شدن اجرای بسیاری از پروژه ها عدم تامین مالی به موقع است.
وی ادامه داد: مدل های تامین مالی فقط دولتی نیستند، امروز اقتضا می کند ما از سرمایه های خرد مردم و از بازارهای سرمایه با تاسیس صندوق پروژه تامین کنیم. من در مپنا این موضوع را تجربه کردم. نیروگاه پرند، عسلویه و فردوسی محصول همین روش است.
وزیر پیشنهادی صمت افزود: تجمیع مجموعه شرکت های کوچک در شهرک های صنعتی از دیگر راهبردهاست. شهرک های صنعتی بسیاری تاسیس شدند اما فعال نیستند، زیرا برخی از آنها متناسب با پتانسیل ها و مزیت های منطقه ای خود ایجاد نشده اند. باید متناسب با پتانسیل مناطق، صنایعی راه اندازی شود.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: اساساً مشکل ما یله نگه داشتن بازار است، بزرگترین چالش ما در قیمتها این است که کسی دقت نمیکند که صنایعی که قیمتگذاری میکند از برق و آب ارزان قیمت استفاده میکند. باید این مسائل را گوشزد کرد اما باید با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف قیمت گذاری صورت گیرد. باید عقلی، علمی و منطقی قیمتها تعیین شوند. کاملاً معتقد هستم که این تنظیم صورت گیرد.
وی ادامه داد: در حوزه تجارت، مباحث بسیار مهم هستند. باید در این بخش خیلی کار کنیم، اولین اقدام باید بپذیریم و قبول کنیم که در سیستم فعالیت کنیم، اگر در قالب سیستم کار نکنیم شک نکنید که موفقیت ممکن نیست. وزارتخانه های مختلف باید دست به دست یکدیگر در یک حکمرانی واحد مدیریت شوند. ارز باید در این حکمرانی قرار گیرد تا بتوانیم زنجیرهای از ارزش افزوده و زنجیرهای از مدیریت استراتژیک را برقرار کنیم.
علیآبادی افزود: موضوع اصلاح ساختار یک بحث اساسی و صحیح است، متأسفانه تلاش میکنیم ساختارها را به صورت عرضی توسعه دهیم، حتماً اصلاح ساختار را به صورت عالمه مورد بررسی قرار میدهیم، تیمهای کارشناسی با کمک مجلس و تعامل نزدیک با نمایندگان فعال خواهند شد تا ساختاری را ایجاد کنیم که نیاز به تغییر نداشته باشیم، اینکه هرازگاهی مجبور به تغییر ساختار هستیم دلیل آن این است که بدون دقت و مطالعه ساختارها طراحی میشود.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: میتوان با تمرکز و با همکاری مجلس راهکارهایی را ارائه کنیم که افرادی که به دنبال روزنههای فساد هستند، ناامید شوند.
وی عنوان کرد: موضوع زنجیره تولید تا مصرف، موضوع بسیار مهمی محسوب میشود. افزایش صادرات غیرنفتی و تنوعبخشی به سبد صادراتی حرفی است که همیشه میزنیم اما از خودمان انتقاد کنیم، بر روی این موضوع به شدت تمرکز میکنم و برای آن ایدههایی دارم. امروز در مپنا صادرکننده کالاهای بسیار راهبردی هستیم و به همسایه شمالی قدرتمند خود که در سطح کشورهای برتر دنیا است توربین گاز صادر میکنیم، توربین گاز یک کالای راهبردی محسوب میشود، خودمان را باید باور کنیم، باور کنیم که تفکر انقلاب اسلامی و تفکر ما میتوانیم، تفکری درست است. ما توانستیم افتخارآمیزترین مصنوع بشر را به جهان صادر کنیم، در رقابت با بهترینهای دنیا توانستیم در الجزایر و عراق برنده شدیم و توانستیم در منطقه اندونزی، عمان و بسیاری از کشورهای دنیا به صورت رقابتی برنده شویم، نه با رانت و استفاده از تعرفههای آنچنانی. باور کنید که میتوانیم.
علیآبادی تصریح کرد: جذب و حمایت از سرمایهگذاری خارجی با بهرهگیری حداکثری از دیپلماسی تجاری، راهبرد اساسی است که همواره گفته شده اما کمتر بر آن تأکید شده است. این برنامه را خود من نوشتهام و به آن عمل کرده و در مپنا آن را اجرا کردهام. سال گذشته به عنوان صادرکننده ممتاز ملی یکی از بزرگترین صادراتها و تاریخیترین صادرات کشور را انجام دادیم. توربین گاز و ژنراتور گاز را صادر کردیم، زمانی که صادراتی صورت میگیرد مجموعهای از شرکتها در آن حضور دارند و این زنجیره فعال میشود و اقتصاد و اشتغال رونق میگیرد.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: تدوین استراتژی توسعه تجارت خارجی بحث بسیار مهمی است، اگر استراتژی نداشته باشیم ارتباط برقرار نمیشود و اگر برقرار شود دوامی ندارد، تسهیل مبادلات و ساده سازی قوانین و مقررات و بهبود فضای تجاری کشور در برنامهها وجود دارد. متأسفانه مقررات دست و پاگیر زیادی وجود دارد و باید کار بزرگی صورت گیرد. باید موانع را برداریم و تسهیلگری کنیم، موانع را میشناسم و سعی میکنم آنها را رفع کنم.
وی ادامه داد: توسعه فناوری و گسترش زیرساختهای تجارت الکترونیک یکی دیگر از مباحث است، باید حلقهای را درست کنیم که از ابتدا تا انتها به یکدیگر متصل باشد. تجارت الکترونیک تنها یک نرمافزار نیست. این نرمافزار زمانی که بتواند دیتا دریافت کند قابل اتکاء است. جلساتی را با این بخش داشتهام و کارهای خوبی صورت گرفته اما باید در زمینه تأمین دیتای مورد نیاز که قابل اتکاء باشد خروجی سیستم باید فعالیت کنیم.
علیآبادی عنوان کرد: توسعه و تقویت برندهای داخلی و نشان سازی تجاری به منظور حمایت از تولید داخلی از جمله اهداف راهبردی من است، تلاش میکنم با تأکید بر عنصر کیفیت و رقابتی کردن کالا، برندهایی را بسازیم که دنیا به دنبال آنها باشد. امروز در موضوع فرش در دنیا برند هستیم. باور کنید که در توربین گاز نیز یک برند ممتاز هستیم. امروز از سرتاسر دنیا حتی اروپاییها به دنبال ما هستند تا تجهیزات را خریداری کنند زیرا برند شدیم.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: افزایش کارایی نظام توزیع کالا افزایش کارایی نظام توزیع کالا، خدمت و تسهیل عرضه مستقیم کالا به مصرف کنندگان بسیار مهم است و ما نیازمند ایجاد ساختارهای مناسب در تحقق این آرمان و هدف بزرگ هستیم.
وی ادامه داد: طراحی و توسعه پیمانهای تجارت آزاد منطقهای و دوجانبه با اولویت کشورهای همسایه و منطقه همانگونه که راهبرد دولت بوده و در اقدامات اخیر موفقیتهایی کسب شد، به شدت دنبال میشود. این گذرگاه اقتصاد و توسعه صنعت است، بسیاری از کالاها را داریم که در منطقه مزیت رقابتی دارند و باید از آن استفاده کنیم.
علی آبادی در ادامه با اشاره به برخی مقدمات و زیرساخت ها که نیاز به اصلاحاتی دارد، گفت: ما قطعا با نمایندگان و کمیسیون ها تعامل خواهیم داشت و با تیم کارشناسی و تخصصی وزارتخانه با نمایندگان و مرکز پژوهش ها همکاری خواهیم کرد.
وزیر پیشنهادی صمت در ادامه با اشاره به تأکیدات امام راحل(ره) مبنی بر محرومیت زدایی، عنوان کرد: گاهی به بهانه محرومیت زدایی می توان هر اقدامی کرد از این رو باید بتوانیم با الگوهای صحیح، نظارت مناسب و با استفاده از مقررات و قوانینی که در این زمینه وجود دارد اقداماتی در حوزه محرومیت زدایی انجام دهیم.
وی یادآور شد: پروژه هایی در کرخه داشتیم و برای آبادانی منطقه، اقدام به جاده کشی کردیم. هر کجا که صنعت و پروژه ای می آید باید مردم منطقه نیز از آن بهره مند شوند و این بهره مندی صرفا شامل اشتغال نمی شود بلکه باید برای آنها آرامش و آسایش نیز آورده شود. برخی صنایع با حضور خود در یک منطقه، آرامش و بهداشت منطقه را از بین می برند که در جایابی ها باید به این موضوع دقت شود.
علی آبادی در ادامه با اشاره به موضوع خودرو و طرح جامعی که به زودی در این خصوص ارائه خواهد کرد، گفت: ما می توانیم به زودی این مشکل را با توجه به راهکارهای عالمانه و هوشمندانه در تعامل با دنیا برطرف کرد. واردات هوشمند و به موقع می تواند بازار را تنظیم کند؛ از سوی دیگر همکاری های تخصصی با بنگاه های بزرگ دنیا به صورتی که تولید مشترک داشته باشیم و در نهایت به سمت صادرات برویم نیز از دیگر برنامه هایی است که در این خصوص وجود دارد.
این وزیر پیشنهادی دولت با تأکید بر تمرکز بر افزایش تولید، بیان داشت: استفاده از نیروهای متخصص و متعهد از دیگر برنامه های ما برای پروژه های مختلف است. باید توجه داشته باشیم که در حال حاضر بزرگ ترین سرمایه ما معادن نیستند بلکه نیروی انسانی است که در اختیار داریم اما متأسفانه مدتی است از خروج برخی از این نیروهای توانمند رنج می بریم لذا باید جاذبه های لازم برای حفظ این نیروها را با شایسته گزینی ایجاد کنیم.
وی در ادامه تخصص را شرط لازم برای ورود افراد به یک حوزه مدیریتی دانست و افزود: از سوی دیگر خام فروشی یکی از موضوعات مهم است که باید به آن توجه کرد که البته باید توجه داشت تمام موضوعات مطرح شده باید بر اساس اسناد بالادستی باشد که برنامه حاضر تمام تلاش را داشته است تا کمترین خطا را داشته باشد.
علی آبادی با اشاره به فهرستی که از انتظارات رهبری، قانون و اساسنامه وزارتخانه صمت و بیانیه گام دوم انقلاب تهیه شده است، عنوان کرد: ما تلاش کردیم مبتنی بر این موارد، الگوی راهبردی را تدوین کنیم که بتواند به صورت پویا موارد را دنبال کرده و فرصت ها، تهدیدها و چالش ها را بررسی و نقشه راه صحیح و قابل اتکایی ارائه کند. معتقدیم سند مقدماتی خوبی در این زمینه تهیه شده است.
وی با اشاره به موضوع آب و برق که از سوی نمایندگان مطرح شد، ادامه داد: پروژه آلومینیوم المهدی متعلق به مپنا است و بزرگ ترین نگرانی ما این است که وزارت نیرو نتواند در فصل تابستان آب این صنعت را تأمین کند از این رو خود ما باید به سمت تأمین آب برویم.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت در پایان بر این اساس تصریح کرد: برای جبران این قضیه، احداث نیروگاه هایی در صنایع مختلف در دست اقدام داریم برای مثال در ذوب آهن اصفهان این کار آغاز شده است. از سوی دیگر با استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و افزایش بهره وری که بزرگ ترین چالش کشور است تلاش داریم تا ناترازی ها برطرف شود و با استفاده از سرمایه صنایع و معادن کشور در کنار محرومیت زدایی برای مردم و تأمین نیازهای اصلی و زیرساختی آنها، صنایع را از موانعی که سر راه توسعه شان وجود دارد، نجات دهیم.
علیآبادی وزیر صمت شد
در نهایت، عباس علیآبادی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت موفق به کسب رای اعتماد نمایندگان مجلس شد.
نمایندگان مجلس با 187 رأی موافق، 58 رأی مخالف، 8 رأی ممتنع و 2 رأی باطله و از مجموع 255 نماینده حاضر در صحن، تصدی وزارتخانه صمت را به علیآبادی سپردند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
چرا غرب از گروسی ناامید شد؟/ واکنش تهران به صدور قطعنامه احتمالی چه خواهد بود؟