به گزارش اکوایران، در اواسط ماه می، گروهی از سناتورها پس از اینکه رابرت مالی - نماینده دولت آمریکا در امور ایران - در جلسه توجیهی محرمانه درباره مذاکرات پیرامون توافق هسته‌ای ایران حضور نداشت، بی‌سروصدا پیگیر قضیه شدند.

به عنوان دیپلمات ارشد آمریکا در مذاکرات با تهران، عدم حضور مالی در مقابل کنگره سؤالاتی را از سوی قانون‌گذاران برانگیخت. به نوشته واشنگتن فری بیکن،‌ منابع می‌گویند که در آن زمان، مقامات دولت بایدن به قانون‌گذاران گفتند که مالی در مرخصی شخصی طولانی‌مدت به سر می‌برد.

با این حال یک ماه بعد مشخص شد که مالی در مورد سوءاستفاده از اطلاعات محرمانه تحت تحقیقات قرار گرفته است؛ اتهامی بسیار جدی که باعث شد بعداً تحقیقات از دفتر امنیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه به اف‌بی‌آی منتقل شود. از آن زمان تاکنون، شایعاتی پیرامون علل و جزئیات تعلیق موجز مالی و تحقیقات اف‌بی‌ای در چرخش است؛ شایعاتی که صحت آن‌ها هنوز مشخص نیست.

نشت اطلاعات به دشمنان آمریکا

جدی‌ترین احتمال این است که مالی عمداً مطالب طبقه‌بندی‌شده را به ایران یا یک کشور خارجی دیگر داده باشد.

گزارش‌های مطبوعاتی ایران حاکی از آن است که مالی با دیپلمات‌های ایرانی در سازمان ملل متحد (حتی شاید بدون مجوز وزارت خارجه آمریکا) گفت‌وگوهای محرمانه داشته است. مالی در واقع سابقه برگزاری جلسات غیرمجاز با دشمنان آمریکا را دارد. از جمله در سال ۲۰۰۸، زمانی که به دلیل گفت‌وگو با گروه حماس، از ستاد انتخاباتی اوباما اخراج شد. علاوه بر سوءاستفاده از اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، حتی عدم اطلاع‌دادن به مافوق در مورد گفت‌وگو با خارجی‌ها نیز می‌تواند باعث تعلیق مجوز امنیتی شخص شود.

روزنامه ایرانی تهران‌تایمز در اوایل این ماه ادعا کرد که مالی درگیر «تعامل مشکوک با مشاوران غیررسمی ایرانی‌تبار» بوده و در ابتدا، مجوز امنیتی وی در اواخر آوریل تعلیق شده بود. افشای این جزئیات در مطبوعات ایران حاکی از آن است که ممکن است منابعی در تهران بیشتر از رسانه‌های آمریکایی از این وضعیت مطلع باشند.

افشای اطلاعات طبقه‌بندی‌شده به حامیان ایران در آمریکا

برخی منابع به واشنگتن فری بیکن گفته‌اند که ممکن است مالی اطلاعات طبقه‌بندی‌شده را برای شبکه‌ای از طرف‌داران تهران که از توافق دولت اوباما با ایران حمایت می‌کردند، افشا کرده باشد. مالی و سایرین که در توافق اولیه ایران دخیل بودند به طور روتین با این گروه در تماس بوده تا اطمینان حاصل کنند که آن‌ها تبلیغات دولت اوباما در مورد توافق را تکرار کنند. حامیان توافق ایران و طرف‌داران آن به عنوان «اتاق پژواک» شناخته شدند.

این منابع می‌گویند که ممکن است مالی در حالی که جو بایدن برای احیای مجدد توافق با ایران تلاش می‌کرده، تماس و اطلاع‌رسانی به اتاق پژواک را از سر گرفته باشد و احتمالاً در یکی از این جلسات، اطلاعاتی را که مجاز به افشای آن نبوده، افشا کرده باشد.

تهران‌تایمز در گزارش ژوئن خود مدعی شد که مالی به طور معمول با تعدادی از حامیان ایران مانند تریتا پارسی از مؤسسه کوئینسی در تماس بوده و این متحدان به عنوان واسطه‌ای برای مذاکره با دولت ایران عمل می‌کردند.

این فرضیه در برخی رسانه‌های آمریکایی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

لی اسمیت، تحلیلگر کهنه‌کار امنیت ملی این هفته در مقاله‌ای برای مجله تبلت نوشت: «بخش بزرگی از کار مالی این بود که اطلاعاتی را در سراسر دیاسپورای ایرانی مستقر در ایالات متحده به گردش درآورد که در نهایت، خبر آن به تهران راه یافت. اینکه جزئیات قضیه تعلیق مالی از رسانه‌های ایرانی و نه آمریکایی می‌آید، سرنخ بزرگی است مبنی بر اینکه مهره بزرگی در آمریکا از دست رفته است».