رزمایش نظامی مشترک ترکیه و آذربایجان همزمان با نشست تهران
اکوایران: آذربایجان و ترکیه روز دوشنبه همزمان با دیدار هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه با همتای ارمنی خود در حاشیه اجلاس منطقهای پنج کشور در ایران، رزمایش نظامی مشترکی را از جمله در منطقه قرهباغ آغاز کردند.

به گزارش اکوایران، آذربایجان و ترکیه روز دوشنبه همزمان با دیدار هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه با همتای ارمنی خود در حاشیه اجلاس منطقهای پنج کشور در ایران، رزمایش نظامی مشترکی را از جمله در منطقه قرهباغ آغاز کردند.
به گفته المانیتور، وزارت دفاع آذربایجان اعلام کرد که حداکثر 3000 پرسنل نظامی، 130 خودروی زرهی و 100 توپخانه در این رزمایش که در مناطق مختلف آذربایجان از جمله منطقه نخجوان در مرز ترکیه و منطقه قرهباغ، پس از مهاجرت ارامنه در پی حمله نظامی آذریها در ماه سپتامبر علیه جدایی طلبان ارمنی، شرکت میکنند.
یاشار گولر، وزیر دفاع ترکیه نیز روز دوشنبه برای پیگیری این رزمایش موسوم به رزمایش مصطفی کمال آتاتورک 2023 به نام بنیانگذار ترکیه مدرن به باکو سفر کرد. این کشور در 29 اکتبر صدمین سالگرد جمهوری را جشن میگیرد.
این رزمایش پس از تهاجم 24 ساعته آذریها در ماه گذشته برگزار می شود که به خودگردانی جدایی طلبان ارمنی در مناطق مورد مناقشه که در سطح بین المللی به عنوان سرزمین آذربایجان شناخته میشود، پایان داد و آن را تحت کنترل کامل باکو قرار داد و باعث مهاجرت گسترده ارامنه شد.
قبل از حمله آذری ها، ایالات متحده و ارمنستان ماه گذشته تمرینات نظامی ترکیبی را برای آموزش نیروهای ارمنی برای شرکت در ماموریتهای بین المللی حفظ صلح برگزار کردند.
این رزمایش همچنین همزمان با اجلاس منطقهای سران ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، ایران و روسیه روز دوشنبه در تهران با هدف تقویت همکاریها و ثبات در جنوب قفقاز برگزار شد.
این گردهمایی اولین نشستی بود که همه بازیگران منطقه به جز گرجستان پس از حمله آذربایجان گرد هم آمدند که خشم تهران و مسکو و همچنین پایتخت های غربی را برانگیخت.
در حالی که ترکیه از همتایان قومی خود در آذربایجان حمایت میکند، ایران یکی از حامیان منطقهای ارمنستان در مناقشه قره باغ بوده است، جایی که نیروهای حافظ صلح روسی برای حفظ آتشبس بین سربازان آذربایجان و ارمنستان مستقر شدهاند.
وزارت امور خارجه ترکیه اعلام کرد فیدان در این اجلاس بر ضرورت توافقنامه صلح جامع بین آذربایجان و ارمنستان تاکید کرد. این دو کشور چندین دهه است که بر سر منطقه قرهباغ با هم درگیر هستند.
فیدان همچنین با اشاره به کریدور موسوم به زنگزور، بر نیاز به پیوندهای حمل و نقل تاکید کرد. آنکارا و باکو به ارمنستان فشار آوردهاند تا کریدور نخجوان را از طریق ارمنستان به سرزمین اصلی آذربایجان متصل کند.
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین در حاشیه این اجلاس با آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان و همچنین ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران دیدار و گفتگو کرد.
دیدار فیدان و میرزویان اولین دیدار این دو پس از حمله آذریها بود که ترکیه صریحاً از آن حمایت کرد. آنکارا و ایروان از سال 2021 در تلاش برای برقراری روابط دیپلماتیک و باز کردن مرز زمینی بین دو کشور درگیر مذاکرات عادیسازی هستند. ترکیه در دهه 1990 برای همبستگی با باکو بر سر مناقشه قره باغ، مرز زمینی خود را با ارمنستان بست.
به عنوان بخشی از مذاکرات جاری عادی سازی، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان از جمله رهبران خارجی بود که در مراسم تحلیف اردوغان در ژوئن شرکت کرد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
طرح جدید فروش محصول ایرانخودرو؛ این محدویتها لغو شد
-
گزینههای روی میز برای جلوگیری از فروپاشی میز مذاکره؛ چراغ سبز ویتکاف به توافق موقت در سایه اختلاف با بیبی؟
-
گروسی: تطبیق خواستههای ایران و آمریکا در مذاکرات غیرممکن نیست
-
ترامپ: ممکن است از نتیجه مذاکرات با ایران شگفت زده شوید/امکان توافق در چند هفته آینده وجود دارد
-
جنجال و آشوب در توزیع کمکهای بشردوستانه در غزه
-
گازوئیل ۳ نرخی منتفی شد/ سخنگوی دولت: کامیونداران با هیچ تغییر قیمتی مواجه نمیشوند
-
طلا کانال از دست داد؛ دلار تغییر فاز داد/ بازدهی اخزا تا سررسید چند درصد است؟
-
پدرام مدنی، جاسوس اسرائیل اعدام شد
-
تهران و ترامپ در جستجوی مسیر مرضیالطرفین؛ کنسرسیوم بنبست شکن میشود؟