به گزارش اکوایران، روز دوشنبه لی کیانگ، نخست‌وزیر چین، در اولین گفتگوهای سه جانبه در چهار سال گذشته، از آنچه که او آن را از سرگیری روابط با ژاپن و کره جنوبی خواند، تمجید کرد. این دیدار با تلاش برای احیای گفت‌وگوهای تجاری و امنیتی که به دلیل تنش‌های جهانی مختل شده است، انجام می‌شود.

نخست‌وزیر چین با یون سوک یول، رئیس‌جمهور کره جنوبی و فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن در حالی در سئول دیدار کرد که تلاش‌ها برای احیای مذاکرات توافقنامه تجارت آزاد سه‌جانبه که از سال 2019 متوقف شده بود، در دستور کار قرار داشت.

به گزارش رویترز، با افتتاح اجلاس، لی گفت که مذاکرات «هم آغازی دوباره و هم شروعی جدید» است و خواستار ازسرگیری همه جانبه همکاری بین قدرت‌های اقتصادی شرق آسیا شد.

او افزود اما برای تحقق این امر باید سیاست را از مسائل اقتصادی و تجاری جدا کرد.

لی گفت: «برای چین، کره جنوبی و ژاپن، روابط نزدیک ما، روحیه همکاری حاصل از واکنش به بحران و ماموریت ما برای حفظ صلح و ثبات منطقه تغییر نخواهد کرد.»

کره

صرف نظر از هر گونه توافقنامه‌ای که در طول مذاکرات امضا شده است، این دیدار خود نشانه پیشرفت در روابط بین سه کشوری است که ارتباطشان به همان اندازه که با تعامل سازنده شناخته می‌شود، با سوء‌ظن و کینه توزی نیز شناخته می‌شود.

چین و متحدان ایالات متحده، ژاپن و کره‌جنوبی در حال تلاش برای مدیریت بی‌اعتمادی متقابل، در بحبوحه رقابت بین پکن و واشنگتن، تنش‌ها بر سر تایوان که چین آن را متعلق به خود می‌داند و برنامه هسته‌ای کره شمالی هستند.

یون و کیشیدا مسیر نزدیک‌تری را با یکدیگر و واشنگتن ترسیم کرده‌اند و همکاری سه جانبه بی سابقه‌ای را با ایالات متحده در زمینه اقدامات نظامی و سایر مسائل آغاز کرده‌اند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، موانعی را برای واردات چین ایجاد کرده و تعرفه‌های گمرکی بر روی مجموعه‌ای از کالاهای وارداتی چین از جمله باتری خودروهای الکتریکی (EV) و تراشه‌های کامپیوتری را افزایش داده است. دونالد ترامپ، رقیب او در انتخابات ریاست‌جمهوری نوامبر، تعرفه‌های 60 درصدی یا بالاتر را برای همه کالاهای چینی وضع کرده است.

در مورد کره شمالی، یون و کیشیدا از پیونگ یانگ خواستند پرتاب موشکی برنامه‌ریزی شده با ماهواره فضایی را که به گفته آنها از فناوری موشک‌های بالستیک که توسط قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل ممنوع شده، استفاده می‌کند، انجام ندهد.

لی از همه طرف‌ها خواست تا خویشتن داری کنند و از پیچیدگی بیشتر اوضاع در شبه جزیره کره جلوگیری کنند. چین تنها متحد نظامی کره‌شمالی و بزرگترین شریک تجاری آن است و همراه با روسیه خواستار کاهش تحریم‌های سازمان ملل علیه کره شمالی شده است.

روابط تجاری

روابط تجاری بین چین، کره جنوبی و ژاپن در دهه گذشته تکامل یافته و به طور فزاینده‌ای رقابتی شده است.

یون گفت که رهبران با ایجاد یک محیط تجاری و زنجیره تامین شفاف و قابل پیش‌بینی موافقت کردند، اما توضیح بیشتری نداد.

رهبران همچنین در مجمعی با مدیران ارشد تجاری سه کشور شرکت کردند که در آن خاطرنشان شد که همکاری به دلیل چالش‌های جهانی به پتانسیل خود نرسیده است، اما توافق کردند که صنایع برای حمایت از تجارت و تثبیت زنجیره‌های تامین با یکدیگر همکاری کنند.

کره جنوبی، ژاپن و چین، پس از شروع مذاکرات در سال 2012، 16 دور مذاکرات رسمی بر سر یک قرارداد آزاد تجاری سه جانبه انجام دادند.

در آخرین دور آن خود در نوامبر 2019، سه کشور در مورد آزادسازی مراودات در سطحی بالاتر از مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای (RCEP) که همگی اعضای آن هستند، توافق کردند که شامل حوزه‌هایی از تجارت کالا و خدمات گرفته تا سرمایه گذاری، حقوق گمرکی و تجارت الکترونیک است.

نشست روز دوشنبه یک روز پس از آن برگزار می‌شود که رهبران به طور جداگانه برای گفتگوهای دوجانبه با یکدیگر دیدار کردند.

در این دیدارها، لی و یون با گفتگوهای دیپلماتیک و امنیتی و از سرگیری مذاکرات تجارت آزاد موافقت کردند، در حالی که کیشیدا و نخست وزیر چین در مورد تایوان گفتگو کردند و توافق کردند که دور جدیدی از گفتگوهای اقتصادی دوجانبه در سطح بالا را برگزار کنند.

یون همچنین از چین خواست تا نقش سازنده‌ای با شرکای خود در کره‌شمالی ایفا کند، کره‌ای که در حال گسترش تسلیحات هسته‌ای و زرادخانه موشکی خود برخلاف قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.