اختلاف بر سر برنامه هستهای ایران؛ اروپا از آمریکا سرخورده شد؟
اکوایران: جو بایدن با طرح تنبیهی بریتانیا و فرانسه برای محکومکردن پیشرفتهای هستهای ایران مخالف است.

به گزارش اکوایران، دیپلماتهای درگیر در مذاکرات مدعی شدند که بریتانیا و فرانسه قصد دارند در جریان نشست اوایل ماه ژوئن شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران را محکوم کنند؛ اما دولت بایدن با هدف اجتناب از تشدید تنشها پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بوده و با این اقدام مخالفت خواهد کرد.
به نوشته روزنامه میرور، گفته میشود دولت بایدن با تلاش بریتانیا و فرانسه برای محکومکردن ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اوایل ژوئن مخالفت خواهد کرد. مقامات آمریکایی هرگونه لابیگری علیه قطعنامه را تکذیب میکنند، اما دیپلماتها میگویند دولت از کشورهای دیگر میخواهد در رأیگیری برای محکومیت ایران شرکت نکنند.
با توجه به دادههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به اندازهای مواد شکافتپذیر غنیشده با درجه بالا در اختیار دارد که برای گریز هستهای کافی خواهد بود. این موضوع باعث نگرانی مقامات غربی در مورد فعالیتهای هستهای ایران شده است.
مقامات آمریکایی نگرانند که با نزدیکشدن به انتخابات ریاستجمهوری جدید ایران پس از درگذشت ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط هلیکوپتر، تهران رویکرد تندتری در پیش بگیرد. با این حال، دولت بایدن مدتهاست اعلام کرده که به دنبال راهحل دیپلماتیک است.
با این حال، طبق گزارش والاستریت ژورنال، دیپلماتهای اروپایی از تلاش آمریکا برای تضعیف رویکرد آنها در قبال اقدام علیه ایران، ابراز سرخوردگی کردهاند. اما یک مقام آمریکایی با تکذیب این ادعا گفته که پیش از نشست ماه آینده شورای حکام آژانس، واشنگتن «هماهنگی نزدیکی» با شرکای اروپایی خود دارد.
یک مقام رسمی گفت که آمریکا از طریق تحریمها و انزوای بینالمللی «فشار بر ایران را افزایش میدهد» و خاطرنشان کرد که «هرگونه گمانهزنی در مورد تصمیمات اشتباه است». مقام دیگری به والاستریت ژورنال گفت که این ادعا که واشنگتن در تلاش است قبل از انتخابات آمریکا از تنش با ایران اجتناب کند، «کاملاً نادرست» است.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی آخرین بار در نوامبر ۲۰۲۲ قطعنامهای را علیه ایران تصویب کرد و از آن زمان، مقامات آمریکایی و اروپایی هشدار دادهاند که در صورت عدم توقف پیشرفتهای هستهای ایران و افزایش همکاری با آژانس، اقداماتی انجام خواهند داد. از آنجایی که برخی کشورهای اروپایی، به ویژه فرانسه و بریتانیا، نگرانند که واشنگتن استراتژی مشخصی برای مقابله با پیشرفتهای هستهای ایران نداشته باشد، تنشها افزایش یافته است.
از طرفی، مقامات آمریکایی استدلال میکنند که اروپا میتواند برای افزایش فشار بر تهران کار بیشتری انجام دهد؛ به عنوان مثال، ارتباط بانکهای ایرانی که در این قاره فعالیت میکنند را قطع کرده و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروههای تروریستی قرار دهد. یکی از استراتژیهای آمریکا تهیه گزارشی جامع از تمام اطلاعات موجود در مورد عدم همکاری ایران است، اما مقامات اروپایی ادعا میکنند که این گزارش پس از انتخابات آمریکا در نوامبر ارائه خواهد شد.
در غرب ترس فزایندهای وجود دارد که ایران به دنبال توسعه برنامه هستهای خود بوده و در اواخر آوریل، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داد که این کشور تنها «چند هفته» با گریز هستهای فاصله دارد. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس مدعی شد که فعالیتهای هستهای ایران «نگرانیهایی» را برانگیخته و تهران «تنها چند هفته» با توانایی گریز هستهای فاصله دارد.
او اذعان کرد: «البته این به این معنا نیست که ایران در این بازه زمانی به گریز هستهای برسد». گروسی افزود: «برای داشتن یک کلاهک هستهای کاربردی، به بسیاری موارد دیگر به جز تولید مواد شکافپذیر نیاز است». او همچنین گفت که اهداف ایران «روشن» نیست.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
عراقچی: میلیگرم به میلیگرم از اورانیوم غنی شده در ایران تحت نظارت کامل و مستمر آژانس بین المللی انرژی اتمی است
-
اثر مذاکرات ایران و آمریکا بر سفره مردم
-
وام خرید خودرو مشمولان خود را شناخت / این افراد می توانند وام قرض الحسنه بگیرند
-
چهار محور کلیدی؛ برادر بن سلمان حامل چه پیامی برای تهران بود؟/ خیز ریاض برای میزبانی مذاکرات غیررسمی؟
-
ادعای مشاور امنیت ملی ترامپ: توافق جدید بند غروب ندارد
-
تا 40 روز دیگر روغن در بازار هست
-
پشت پرده تعویق مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط افشا شد
-
چراغ سبز تهران به آژانس
-
عبور نخستین قطار روسیه-پاکستان از مسیر ایران