به گزارش اکوایران، قانون‌گذاران کره جنوبی روز چهارشنبه پس از آنکه رئیس‌جمهور یون سوک یول حکومت نظامی اعلام کرد و تنها چند ساعت بعد آن را لغو کرد، خواستار استیضاح او شدند. این اقدام بزرگ‌ترین بحران سیاسی دهه‌های اخیر در چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا را رقم زد.

اعلام غیرمنتظره حکومت نظامی در اواخر روز سه‌شنبه، تقابل شدیدی با پارلمان ایجاد کرد که تلاش او برای ممنوعیت فعالیت‌های سیاسی و سانسور رسانه‌ها را رد کرد. همزمان، نیروهای مسلح با زور وارد ساختمان مجلس ملی در سئول شدند.

به گزارش رویترز، ائتلافی از قانون‌گذاران احزاب مخالف اعلام کردند که قصد دارند روز چهارشنبه لایحه‌ای برای استیضاح یون ارائه دهند که باید ظرف ۷۲ ساعت به رأی گذاشته شود.

هوانگ اون‌ها، یکی از نمایندگان این ائتلاف، به خبرنگاران گفت: «پارلمان باید فوراً بر تعلیق فعالیت‌های رئیس‌جمهور تمرکز کرده و لایحه استیضاح را هر چه سریع‌تر تصویب کند.»

وو وون شیک حکومت نظامی کره جنوبی

رهبر حزب حاکم قدرت مردم، که متعلق به یون است، خواستار برکناری وزیر دفاع، کیم یونگ هیون، و استعفای کل کابینه شد.

یون در یک سخنرانی تلویزیونی در اواخر سه‌شنبه به ملت گفت که حکومت نظامی برای دفاع از کشور در برابر کره شمالی مسلح به سلاح هسته‌ای و نیروهای ضد دولتی طرفدار کره شمالی، و همچنین برای حفاظت از نظم قانون اساسی آزاد ضروری است، اگرچه تهدید خاصی را ذکر نکرد.

پس از آن صحنه‌های آشفته‌ای شکل گرفت؛ نیروهای کلاه‌خوددار از پنجره‌های شکسته وارد ساختمان پارلمان شدند و هلیکوپترهای نظامی بالای سر در حال پرواز بودند. کارکنان پارلمان با استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی سعی کردند سربازان را عقب برانند و معترضان نیز در بیرون با پلیس درگیر شدند.

ارتش اعلام کرد که فعالیت‌های پارلمان و احزاب سیاسی ممنوع خواهد بود و رسانه‌ها و ناشران تحت کنترل فرماندهی حکومت نظامی قرار خواهند گرفت.

اما تنها چند ساعت پس از این اعلامیه، پارلمان کره جنوبی با حضور ۱۹۰ نفر از ۳۰۰ نماینده خود، به‌اتفاق آرا مصوبه‌ای را تصویب کرد که خواستار لغو حکومت نظامی شد. حتی ۱۸ نماینده حاضر از حزب یون نیز به این مصوبه رأی دادند. پس از آن، رئیس‌جمهور اعلامیه خود را لغو کرد.

معترضان در بیرون ساختمان مجلس ملی با فریاد و کف زدن خوشحالی کردند. آنها شعار می‌دادند «ما پیروز شدیم!»، و یکی از معترضان بر طبل می‌کوبید.

حکومت نظامی کره جنوبی

انتظار می‌رود اعتراضات بیشتری روز چهارشنبه برگزار شود. بزرگ‌ترین ائتلاف اتحادیه‌های کارگری کره جنوبی، کنفدراسیون اتحادیه‌های کارگری کره، اعلام کرده است که در سئول تجمع خواهد کرد و وعده داده است تا زمان استعفای یون اعتصاب کند.

سفارت آمریکا از شهروندان آمریکایی در کره جنوبی خواست از مناطقی که در آنها اعتراضات برگزار می‌شود، دوری کنند. در همین حال، برخی از کارفرمایان بزرگ از جمله شرکت نور کورپ و LG Electronics Inc به کارمندان خود توصیه کردند که از خانه کار کنند.

در همین حال بازارهای مالی نیز نوسانات زیادی داشتند؛ شاخص بورس کره جنوبی حدود ۲ درصد کاهش یافت و وون پس از سقوط به پایین‌ترین سطح دو ساله خود رسید. معامله‌گران گزارش دادند که احتمالاً مقامات کره جنوبی برای جلوگیری از سقوط وون مداخله می‌کنند.

وزیر دارایی، چوی سانگ-موک و رئیس بانک مرکزی کره، ری چانگ-یونگ، شبانه جلسات اضطراری برگزار کردند. وزارت دارایی اعلام کرد که در صورت لزوم برای حمایت از بازارها مداخله خواهد کرد.

دولت در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما تا زمان عادی‌سازی کامل شرایط، نقدینگی نامحدود به بازار سهام، اوراق قرضه، بازار پول کوتاه‌مدت و بازار ارز تزریق خواهیم کرد.»

جلوگیری از بحران

مردم سئول به دقت تحولات را از طریق تلویزیون و تلفن‌های هوشمند دنبال می‌کردند و آنلاین درباره آن بحث می‌کردند، اما زندگی روزمره چهارشنبه تا حد زیادی طبق روال معمول ادامه داشت.

کیم بیونگ-این، ۳۹ ساله، به رویترز گفت: «من عمیقاً از این وضعیت ناراحت هستم و نگرانی زیادی درباره آینده کشور دارم.»

حکومت نظامی کره جنوبی

حزب اصلی مخالف، حزب دموکراتیک، خواستار استعفای یون، که از سال ۲۰۲۲ در قدرت است، یا استیضاح او به دلیل اعلام حکومت نظامی شد که اولین بار از سال ۱۹۸۰ تاکنون در کره جنوبی اتفاق افتاده است.

پارک چان-دائه، نماینده ارشد حزب دموکرات، در بیانیه‌ای گفت: «حتی اگر حکومت نظامی لغو شود، او نمی‌تواند از اتهام خیانت فرار کند. این موضوع به‌طور آشکار به تمام ملت نشان داد که رئیس‌جمهور یون دیگر نمی‌تواند کشور را به‌طور عادی اداره کند. او باید کناره‌گیری کند.»

مجمع ملی اگر بیش از دو سوم نمایندگان به آن رأی دهند، می‌تواند رئیس‌جمهور را استیضاح کند. پس از آن، دادگاه قانون اساسی با رأی شش قاضی از نه قاضی می‌تواند این تصمیم را تأیید کند.

حزب یون ۱۰۸ کرسی از ۳۰۰ کرسی مجلس قانون‌گذاری را در اختیار دارد.

اگر یون استعفا دهد یا از قدرت برکنار شود، نخست‌وزیر هان دوک-سو به‌عنوان رهبر موقت کشور فعالیت خواهد کرد تا انتخابات جدید ظرف ۶۰ روز برگزار شود.

دنی راسل، معاون مؤسسه سیاست آسیا در ایالات متحده، گفت: «کره جنوبی به‌عنوان یک ملت از یک بحران جدی جان سالم به در برد، اما رئیس‌جمهور یون ممکن است به خودش آسیب زده باشد.»

این بحران در کشوری که از دهه ۱۹۸۰ دموکراسی بوده، متحد آمریکا و یکی از اقتصادهای بزرگ آسیا است، باعث نگرانی بین‌المللی شده است.

وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، اعلام کرد که از تصمیم یون برای لغو اعلام حکومت نظامی استقبال می‌کند.

بلینکن در بیانیه‌ای گفت: «ما همچنان انتظار داریم که اختلافات سیاسی به‌طور مسالمت‌آمیز و مطابق با قانون حل‌وفصل شوند.»

کره جنوبی به‌عنوان میراث جنگ کره (۱۹۵۰-۱۹۵۳)، میزبان حدود ۲۸,۵۰۰ نیروی آمریکایی است.

حکومت نظامی کره جنوبی

خبرگزاری یونهاپ گزارش داد که مذاکرات دفاعی برنامه‌ریزی‌شده و تمرینات نظامی مشترک بین کره جنوبی و ایالات متحده به تعویق افتاده‌اند. همچنین، نخست‌وزیر سوئد سفر خود به کره جنوبی را به تعویق انداخت.

یون، که یک دادستان حرفه‌ای است، در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۲ با اختلافی ناچیز، که تنگاتنگ‌ترین رقابت در تاریخ کره جنوبی بود، پیروز شد. او با موجی از نارضایتی عمومی درباره سیاست‌های اقتصادی، رسوایی‌ها و جنگ‌های جنسیتی به قدرت رسید.

اما محبوبیت او پایین بوده و ماه‌هاست که حمایت مردمی از او در حدود ۲۰ درصد باقی مانده است.

حزب قدرت مردم (حزب یون) در انتخابات پارلمانی ماه آوریل امسال شکست سنگینی خورد و کنترل مجلس  را به احزاب مخالف واگذار کرد که نزدیک به دو سوم کرسی‌ها را به دست آوردند.

از زمان تأسیس جمهوری کره جنوبی در سال ۱۹۴۸، بیش از دوازده مورد اعلام حکومت نظامی وجود داشته است.

در سال ۱۹۸۰، گروهی از افسران نظامی به رهبری چون دو-هوان، رئیس‌جمهور وقت چوی کیو-ها را مجبور کردند تا برای سرکوب درخواست‌های مخالفان، کارگران و دانشجویان برای بازگشت حکومت دموکراتیک، حکومت نظامی اعلام کند.