به گزارش اکوایران، روز گذشته،‌ چهارشنبه 29 آذر 1403، مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم به همراه عبدالناصر همتی، وزیر اقتصادی کشور و مهدی سنایی، معاون سیاسی رئیس جمهوری برای شرکت در یازدهمین نشست سران کشورهای اسلامی به مصر سفر کرد؛ البته سه‌شنبه هم سیدعباس عراقچی برای شرکت در این نشست زودتر از رئیس جمهور عازم این کشور شده بود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز -پنجشنبه، ۲۹ آذر- پیش‌از برگزاری یازدهمین نشست سران کشورهای اسلامی در حال توسعه اظهار کرد: نزدیک به ۳۰ سال است که از تأسیس گروه دی ۸ می‌گذرد، اما آن‌طور که باید و شاید رشد نکرد؛ در حالی که می‌توانست رشد بیشتری داشته باشد.

به گزارش ایرنا، او افزود: هدف گروه دی ۸، توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی کشورهای عضو است؛ حجم تجارت بین کشورهای عضو خوب است اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله دارد.  هدف‌گذاری تجاری بین کشورهای گروه دی ۸، رسیدن به حجم ۵۰۰ میلیارد دلار تا پایان سال ۲۰۳۰ است.

هدف رئیس‌جمهوری از این سفر محدود به موضوع اقتصادی نیست

همچنین، مهدی سنایی گفت: نزدیک به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون نفر مسلمان در کشورهای گروه دی‌ ۸ زندگی می‌کنند. هدف اولیه این گروه،‌ موضوع اقتصاد و بنگاه‌‌های اقتصادی است.

معاون سیاسی رئیس‌جمهوری ادامه داد: البته هدف رئیس‌جمهوری در این سفر،‌ محدود به موضوع اقتصادی نیست و همکاری‌های بین اعضا هم در دستور کار است.

 سنایی با بیان اینکه بیش از چهار دهه است که ایران و مصر روابط سیاسی ندارند، عنوان کرد: ولی در یک سال گذشته تعامل بهتری ایجاد شده است. گفت‌وگوی خوبی در آبان سال جاری بین روسای دو کشور صورت گرفت؛‌ اقداماتی هم بین دو کشور آغاز شده و گفت‌گوهای سیاسی آغاز شده است.

معاون سیاسی رئیس‌جمهوری در پایان خاطر نشان کرد: اراده لازم برای هر دو کشور برای از سرگیری روابط وجود دارد و امیدواریم با اقداماتی که صورت گرفته در آینده‌ای نزدیک به سطح بازگشایی سفارتخانه‌ها برسیم.

پایه گذار گروه دی 8  نجم‌الدین اربکان، نخست‌وزیر اسبق و اسلام‌گرای ترکیه بود که با سفر به 8 کشور عضو در تیر ماه سال 1375 زمینه تأسیس این گروه را فراهم کرد؛ و بر این اساس نخستین اجلاس سران دی 8 با حضور سه رئیس‌جمهوری و چهار نخست‌ وزیر و یک وزیر خارجه در خرداد 1376 در شهر استانبول ترکیه برگزار شد. در آن زمان از ایران، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رئیس‌جمهوری وقت در این اجلاس حضور داشت. 

اهداف اصلی دی‌ 8، چگونگی همکاری و هم‌فکری اعضای گروه، ایجاد امکان عضویت سایر کشورهای در حال توسعه، برقراری رابطه با سایر سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه سازمان کنفرانس اسلامی و نحوه انتصاب مدیر اجرایی به تصویب رسید.