به گزارش اکوایران، رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، بار دیگر پیشنهاد جنجالی خود برای به دست گرفتن کنترل غزه تکرار کرده و گفته است که متعهد به «خرید و مالکیت» این منطقه جنگ‌زده است.

ترامپ روز یکشنبه در حین پرواز با هواپیمای نیروی هوایی یک (Air Force One) به خبرنگاران گفت که باید به غزه به‌عنوان یک «سایت بزرگ املاک و مستغلات» نگاه کرد و کشورهای دیگر در خاورمیانه می‌توانند مسئول بازسازی آن شوند.

به گزارش الجزیره، او در مسیر سفر به نیواورلئان برای شرکت در مسابقه سوپر بول گفت: «از نظر بازسازی، ممکن است ما این کار را به دیگر کشورهای خاورمیانه بسپاریم تا بخش‌هایی از آن را بسازند؛ دیگران ممکن است این کار را تحت نظارت ما انجام دهند.»

او افزود: «اما ما متعهد به مالکیت آن، تصرف آن و اطمینان از اینکه حماس دوباره بازنگردد هستیم. چیزی برای بازگشت وجود ندارد. آنجا یک منطقه تخریب‌شده است.»

ترامپ همچنین مدعی شد که فلسطینی‌های آواره ترجیح می‌دهند به غزه بازنگردند، اگرچه پیشنهاد او با واکنش شدید نمایندگان فلسطینی و بسیاری در جامعه بین‌المللی روبه‌رو شده است.

رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «اگر بتوانیم به آنها خانه‌ای در منطقه‌ای امن‌تر بدهیم؛ تنها دلیلی که آنها درباره بازگشت به غزه صحبت می‌کنند این است که جایگزینی ندارند. وقتی جایگزینی داشته باشند، دیگر نمی‌خواهند به غزه برگردند.»

حماس، گروه فلسطینی حاکم بر غزه، روز یکشنبه بار دیگر مخالفت خود را با پیشنهاد ترامپ اعلام کرد و اظهارات اخیر او را «مضحک» خواند.

عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی حماس، در بیانیه‌ای که در تلگرام منتشر شد، گفت: «غزه ملکی نیست که بتوان آن را خرید و فروش کرد و این منطقه بخش جدایی‌ناپذیری از سرزمین اشغالی فلسطین است.»

او افزود: «پرداختن به مسئله فلسطین با ذهنیت یک دلال املاک، دستورالعملی شکست خورده است.»

الرشق همچنین تأکید کرد: «مردم فلسطین تمام برنامه‌های کوچ اجباری و تبعید را ناکام خواهند گذاشت. غزه متعلق به مردم آن است.»

اوایل روز یکشنبه، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در جلسه کابینه که چند ساعت پس از بازگشتش از واشنگتن دی‌سی برگزار شد، پیشنهاد ترامپ را «انقلابی» و «خلاقانه» توصیف کرد. او در سفر خود با رئیس‌جمهور آمریکا دیدار و گفتگو کرده بود.

ترامپ روز سه‌شنبه با پیشنهاد اینکه واشنگتن کنترل غزه را به دست بگیرد، فلسطینی‌ها و جامعه بین‌المللی را شگفت‌زده کرد. او این طرح بلندپروازانه را بخشی از برنامه بازسازی معرفی کرد که به ادعای او می‌تواند این منطقه را به «ریویرای خاورمیانه» تبدیل کند.

در حالی که مقامات دولت او تلاش کردند از شدت واکنش‌ها بکاهند و تأکید داشتند که هرگونه اسکان مجدد فلسطینی‌ها موقتی خواهد بود، رئیس‌جمهور آمریکا روز بعد بار دیگر بر پیشنهاد خود تأکید کرد.

ترامپ، که پیش از ورود به سیاست یک توسعه‌دهنده املاک بود، جزئیات کمی درباره نحوه اجرای این پیشنهاد ارائه داده است. این طرح نه تنها با موانع عملی بزرگی روبه‌روست، بلکه نگرانی‌های حقوقی و اخلاقی نیز در پی دارد.

پس از آنکه ابتدا اعلام کرد که احتمال اعزام نیروهای آمریکایی به غزه را بررسی می‌کند، ترامپ بعداً گفت که برای اجرای این برنامه نیازی به حضور نظامیان آمریکایی نخواهد بود.

علیرغم اینکه ترامپ پیشنهاد داده بود که آنها می‌توانند در «کشورهای دیگری با رویکرد بشردوستانه» اسکان داده شوند، کشورهای همسایه، از جمله مصر و اردن، درخواست‌ها برای پذیرش فلسطینی‌های آواره را قاطعانه رد کرده‌اند.

روز یکشنبه، عربستان سعودی پیشنهاد نتانیاهو را که بر اساس آن از زمین‌های این کشور برای ایجاد یک دولت فلسطینی استفاده شود، محکوم کرد.

وزارت امور خارجه عربستان در بیانیه‌ای اعلام کرد: «پادشاهی عربستان تأکید دارد که مردم فلسطین حق دارند در سرزمین خود باشند، و آنها مهاجر یا بیگانگانی نیستند که بتوان هر زمان که اشغالگری وحشیانه اسرائیل بخواهد، آنان را اخراج کرد.» این بیانیه همچنین نخست‌وزیر اسرائیل را به تلاش برای «منحرف کردن توجهات» از «جنایات مداوم» اسرائیل در غزه متهم کرد.