به گزارش اکوایران، کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در خصوص سفر رئیس مجلس به باکو و شرکت در نشست مجمع مجالس آسیایی در حساب رسمی خود در برنامه ایکس نوشت: پانزدهمین نشست مجمع مجالس آسیایی که در جمهوری آذربایجان و با حضور جناب محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، با موفقیت به کار خود پایان داد.

او افزود: توافق شد ایران ریاست این مجمع را برای سال‌های 2027 و 2028 برعهده بگیرد. نشست کمیته دائمی سیاسی و کمیته دائمی اقتصادی و توسعه پایدار نیز به ترتیب در سال‌های 2025 و 2026 در ایران برگزار خواهد شد.

غریب آبادی همچنین نوشت: رئیس مجلس شورای اسلامی علاوه بر سخنرانی در این اجلاس، در چارچوب دیپلماسی پارلمانی با رئیس مجلس ملی آذربایجان، رئیس مجلس عمان، رئیس مجلس سنای پاکستان و نائب رئیس مجلس امارات متحده عربی نیز دیدار و گفتگو کرد.

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به دیدارهای قالیباف در باکو نوشت: بخش مهمی از این سفر، به دیدار دکتر قالیباف با رئیس‌جمهوری آذربایجان اختصاص داشت و دو طرف بر اراده و عزم جدی دو کشور بر توسعه و تقویت روابط دوجانبه در تمامی حوزه ها تاکید کردند.

او ادامه داد: رئیس مجلس شورای اسلامی توسعه مناسبات با کشورهای همسایه، از جمله آذربایجان، را سیاست قطعی نظام و دولت چهاردهم دانست.

مجمع مجالس آسیایی چیست؟

در این میان باید اشاره کرد که تیر ماه 1400 بود که موافقت‌نامه بین جمهوری اسلامی ایران و مجمع مجالس آسیایی در رابطه با حقوق، مزایا و مصونیت‌های دبیرخانه دایمی مجمع مجالس آسیایی (Asian Parliamentary Assembly-APA) موسوم به موافقت‌نامه مقر مجمع مجالس آسیایی توسط محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت و مجیدی، دبیرکل مجمع مجلس آسیایی در محل وزارت امورخارجه به امضا رسید.

امضای این قراداد پس از تصویب آن توسط هیات دولت و صدور مجوز لازم به وزارت امور خارجه صورت پذیرفت.

موضوع تاسیس «مجمع مجالس آسیایی» (APA) در آبان ماه 1385 در جریان برگزاری هفتمین نشست «انجمن مجالس آسیایی برای صلح» در تهران که با میزبانی مجلس شورای اسلامی صورت گرفت، تصویب شد و بدین ترتیب، ساختار انجمن مجالس آسیایی برای صلح در نشست تهران به مجمع مجالس آسیایی تغییر یافت.

در حال حاضر مجمع مجالس آسیایی دارای 44 عضو از مجالس قانون‌گذاری کشورهای آسیایی و 14 مجلس ملی دیگر به عنوان ناظر می‌باشد. همچنین 10 سازمان بین‌المللی و منطقه ای به عنوان ناظر در این مجمع حضور دارند. طبق مصوبه مجمع مجالس آسیایی مقر دبیرخانه آن از ابتدا تهران تعیین شده‌است.

مجمع مجالس آسیایی به عنوان یک ساز و کار منطقه‌ای پویا در حوزه تعاملات بین پارلمانی دارای حوزه فعالیت گسترده و متنوعی است و طیف قابل توجهی از موضوعات مهم منطقه‌ای و بین‌المللی همچون مبارزه علیه فساد، تحقق عدالت در حوزه سلامت و بهداشت، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، تقویت عناصر همکاری و دوستی میان اعضا، کاهش فقر، حمایت از محیط زیست، حمایت از تنوع فرهنگی، مبارزه با قاچاق اقلام فرهنگی، حقوق زنان، جوانان و سالمندان و همچنین وضعیت‌هایی مانند جنایات رژیم اشغالگر قدس در سرزمین‌های اشغالی فلسطین را شامل می‌شود. مجمع مجالس آسیایی به منظور انسجام و پی‌گیری منظم اقدامات خود در این حوزه‌ها و دیگر موضوعات مورد نظر اعضای آن، قطعنامه‌های سالانه‌ای را تصویب می‌کند.

ایده تاسیس مجمع مجالس توسط مرحوم حسین شیخ‌الاسلام نماینده مجلس هفتم طراحی، پیگیری و در نهایت محقق شد.