به گزارش اکوایران، رحمن قهرمانپور تحلیلگر روابط بین‌الملل، در همایش چشم‌انداز اقتصاد ایران ۱۴۰۴، سناریوها‌ی کشور در مساله هسته‌ای ایران در سال پیشرو را بررسی و سه سناریوی توافق هسته‌ای ایران را تشریح کرد.

«توافق جامع»، «توافق غیرجامع» و «ادامه وضعیت موجود»، سه سناریوی احتمالی بودند که قهرمانپور به بررسی آنها پرداخت.

به گفته این تحلیلگر روابط بین‌الملل، در سناریوی توافق جامع، این توافق مانع بازگشت مکانیزم ماشه می‌شود و این توافق ثبات قابل توجهی در روابط ایران با غرب به‌وجود می‌آورد.

از نظر قهرمان‌پور رسیدن به توافق جامع به معنای برداشته شدن تحریم‌ها و پایان فشارهای حداکثری اقتصادی و سیاسی بر ایران است.

قهرمانپور در ادامه درباره توافق غیرجامع هم توضیح داد که این سناریو به‌عنوان گزینه‌ای بینابینی مطرح است که از بازگشت مکانیزم ماشه جلوگیری می‌کند، اما همچنان سطحی از تنش‌ها و اختلاف نظرها در روابط ایران با غرب باقی می‌ماند. در این حالت، ایران از مزایای برخی تحریم‌های لغو شده بهره‌مند می‌شود، اما فضای کلی تنش در روابط بین‌المللی همچنان پابرجاست.

سناریوی سوم هم، ادامه وضعیت موجود بود که به گفته قهرمانپور، درصورت عدم دستیابی به توافق، مکانیزم ماشه دوباره فعال خواهد شد و تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل طبق قطعنامه۲۲۳۱، به همراه فشارهای جدید نفتی و احتمال درگیری‌های نظامی، بر ایران تحمیل می‌شود.

به گفته این تحلیلگر روابط بین‌الملل تحریم‌های شورای امنیت، برخلاف تحریم‌های اولیه و ثانویه، با مشروعیت بین‌المللی همراه است. به این معنا که تمام کشورهای عضو سازمان ملل ملزم به گزارش‌دهی دوره‌ای یعنی ۶ ماهه یا سالانه به کمیته مخصوص در خصوص اقداماتشان در این زمینه هستند. این کمیته که پس از برجام تعلیق شده بود، در صورت بازگشت مکانیزم ماشه، دوباره فعال خواهد شد و متحدان و مخالفان ایران را ملزم به ارائه گزارش‌هایی علیه ایران می‌کند.