پیگیری انتقال انبارهای نفت غرب پایتخت از سوی مدیران شهری قدمتی طولانی دارد. از شورای سوم تا شورای پنجم.

 بعد از انفجار در بندر بیروت، مجید فراهانی، عضو شورای شهر پنجم، توجه اهالی پایتخت را به انبار نفت شمال غرب تهران در منطقه شهران جلب کرد؛ مخزن نفت بزرگی که به گفته او در صورت انفجارش، می‌تواند مثل عروس خاورمیانه که در آتش سوخت، بخش زیادی از تهران را هم تبدیل به تلی از خاکستر کند.

او در توییترش نوشت: «انبار نفت محله شهران همچون یک‌ بمب هیدروژنی داخل شهر، روی گسل زلزله مشا بنا شده است. انبار نفت شهران با مخازنی غول‌پیکر درست در بطن بافت مسکونی شمال غرب تهران در محله شهران قرار گرفته و هر روز حدود ۳۰۰ تانکر ۳۰ هزارلیتری حمل سوخت از ابرمخازن این انبار نفت بارگیری می‌کنند و سپس از وسط بافت مسکونی و خیابان‌ها و کوچه‌های شهران می‌گذرند و نهایتا وارد بزرگراه می‌شوند».

اما کارشناسان حوزه ایمنی هشدار او را بزرگ‌نمایی دانستند و همان زمان اعلام کردند: انبارهای نفت شهران از نظر ایمنی در شرایط مطلوبی قرار دارند و آسیب پذیری آنها در حوادث مترقبه و غیرمترقبه در مقایسه با دیگر ساختمان‌ها و تاسیسات شهری ناچیز است. 

 در همان مقطع (سال ۱۳۹۹) مدیرکل مدیریت بحران استان تهران در گفت‌وگو با رسانه‌ها  تاکید کرد: زمانی که انبار نفت شهران ساخته شد، فاصله قابل‌توجهی با محدوده مسکونی داشت اما این ساخت‌وساز خانه‌ها بود که موجب شد تا بافت مسکونی تا نزدیکی آن منطقه توسعه یابد.

این مقام مسئول تاکید کرد که خطری تهران را از جانب انبارهای نفت تهدید نمی‌کند و هیچ جای نگرانی از این نظر وجود ندارد.

به تازگی احسان شریفی شهردار منطقه 5 در نشستی که با حضورمعاون امور شهری و فضای سبز، معاون برنامه ریزی و توسعه منابع انسانی، رئیس ستاد بحران و شهردار ناحیه 1 شهرداری منطقه 5 برگزار شد، به موضوع وضعیت ایمنی انبار نفت در شمال غرب تهران (شهران) پرداخته و گفته است: «انبار نفت شمال غرب تهران به وسعت 22.5 هکتار و ظرفیت ذخیره‌سازی 220 میلیون لیتر نفت، بالغ بر 37درصد بنزین بخش‌های شمالی و شمال غربی استان تهران به شعاع 135 کیلومتر از حد فاصل صفادشت در شهریار تا جایگاه سوخت ولنجک را تامین می‌کند. این انبار به صورت شبانه‌روزی با 96 دستگاه نفتکش و جمعا 185 نفر پرسنل خدمات‌رسانی می‌کند. بنزین این مجموعه از تاسیسات نفتی ری، با خط لوله‌ای 14 اینچی به انبار نفت شهران وارد می‌شود. در این انبار فراورده‌هایی مانند بنزین، نفت و گاز با اکتان 88 به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد. انبار نفت شهران با مخازنی غول‌پیکر درست در بطن بافت مسکونی شمال غرب تهران در محله شهران قرار گرفته و هر روز حدود 300 تانکر 30 هزار لیتری حمل سوخت از ابر مخازن این انبار نفت بارگیری می‌کنند و سپس از وسط بافت مسکونی عبور می‌کنند».

 پس از این نشست مدیریت شهری منطقه از مسیر جایگزین تردد نفتکش‌های توزیع سوخت از اتوبان باکری بازدید کرد.

به نظر می‌رسد مسیر ایجاد شده جهت افزایش امنیت تانکرهایی است که سوخت را به بخش‌های شمالی و شمال غربی استان تهران انتقال می‌دهند.

 شهردار منطقه 5 اسفندماه سال ۱۴۰۰ هم در خصوص انبار نفت و وضعیت ایمنی آن گفته بود: «برای اینکه خودروهای نفتکش انبار نفت در مسیر شهران تردد نکنند، یک دسترسی از مسیر جنوب انبار نفت با ایجاد یک پل روی سیمون بولیوار و سپس خروجی به بزرگراه شهید باکری جنوب طراحی شده است و در آخرین جلسه کمیته ایمنی شورای پنجم بر این موضوع تأکید شد. در حال حاضر در خصوص اینکه چه کسی این پل را اجرا کند، محل اختلاف است و اخیراً نیز با توجه به اینکه وزارت نفت به تعهد خود عمل نکرده و این مسیر در طرح تفصیلی نشسته است، شهردار تهران نامه‌ای را خطاب به وزیر نفت تنظیم و درخواست کردند که در اجرای این دسترسی تسریع کنند.».

به گفته شهردار منطقه 5 مدیریت انبار نفت با شهرداری نیست و قرارگاه ثارالله در این زمینه مسئولیت دارد.