هزینه انتقال پایتخت بر گردن بخش خصوصی؟
رئیس امور آمایش و توسعه منطقهای سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: به دلیل آنکه دولت بودجهای برای این پروژه عظیم در اختیار ندارد، احتمالا برای انتقال پایتخت از سرمایهگذاری بخش خصوصی استفاده میشود.
به گزارش اکوایران، طی روزهای گذشته اخبار انتقال پایتخت از تهران به مکران دست به دست میشود و شائبههایی نیز در این میان مطرح میشود. چندی پیش مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم در جلسهای با اشاره به وضعیت تهران گفته بود، تصور میکنم مشکل تهران غیرقابل حل است. این سخنان پزشکیان برخی شائبههایی را مبنی بر انتقال پایتخت تقویت کرد.
شوک اخبار انتقال پایتخت به قیمت مسکن چابهار
با این حال طبق شنیدهها انتشار شایعه پایتخت شدن مکران منجر به تغییر قیمت زمین و مسکن در چابهار و مکران شد؛ حال آنکه اساسا تاکنون هیچ نقطهای به عنوان پایتخت جدید تعیین نشده است.
در این زمینه یک مقام سازمان برنامه و بودجه گفته است: هنوز مطالعه جامعی در خصوص انتقال پایتخت سیاسی انجام نشده و کارهای انجام شده در حد اندیشه ورزی بوده است. سیدجعفر حسینی بر ضرورت ورود یک مشاور بینالمللی باتجربه برای امکانسنجی انتقال پایتخت سیاسی کشور تاکید کرد.
به گزارش ایسنا، رئیس امور آمایش و توسعه منطقهای سازمان برنامه و بودجه کشور تصریح کرد: همانطور که تمامی ارکان دولت نیز تاکید دارند، موضوع قرار نیست با منابع عمومی و دولتی انجام شود زیرا این پروژه، پروژهای پرهزینه است و دولت منابعی را برای این موضوع در اختیار ندارد.
زندگی در تهران به دلایل گوناگون در ذهن ایرانیها دارای مزیت شده است. تا زمانی که این مزیت تنها در تهران باشد نمیتوان با صدور بخشنامه و طرحهای کلان جلوی افزایش جمعیت این شهر و شهرهای اطراف آن را گرفت. گفته میشود اقتصاد ایران باید «دریامحور» بشود. قاعدتاً نخست کالا - آن هم کالای قابل عرضه در بازار جهانی - تولید میکنند، سپس برای جابهجایی آنها اگر تأسیسات کنونی جوابگو نبودند به فکر تأسیسات تازه میافتند.
ضرورت دریافت پیشنهادهای سرمایهگذاری بخش خصوصی
او در بیان پیشنهادهای سازمان برنامه و بودجه توضیح داد: چنانچه بخشهای خصوصی توانمندی وجود دارند که امکان اینکار برای آنها فراهم است، پیشنهادات خود را ارائه دهند و حتما در کنار انجام مطالعات، پیشنهادهای بخش خصوصی دریافت شود. زیرا، تاکنون هیچ بخش خصوصی به شکل بالقوه اعلام آمادگی نکرده است.
حسینی گفت: همه صاحبنظران اذعان دارند که تهران کنونی با توجه به مشکلاتی که دارد نیازمند توجه ویژه است و باید برای رفع مشکلات تهران تصمیمات جدی گرفته شود. سازمان برنامه و بودجه نیز معتقد است ساماندهی و تمرکززدایی از تهران و اجرای اصول آمایش سرزمین باید در تهران با جدیت بیشتری نسبت به شهرهای دیگر، پیگیری شود. زیرا ظرفیت زیستی تهران محدود بوده و عملا به اتمام رسیده و هماکنون شهر با انبوهی از مشکلات مواجه است.
او تاکید کرد: بنابراین آنچه که باید شورا در دستور کار قرار دهد موضوع تمرکززدایی و ساماندهی و مطالعه جدید در موضوع امکانسنجی انتقال پایتخت سیاسی توسط مشاور بین المللی است.
شایعه انتقال پایتخت به مکران از کجا آغاز شد؟
همانطور که پیش از این گفته شد رئیس جمهور در ماههای گذشته به مشکلات غیرقابل حل تهران اشاره کرده بود، اما پس از آن نیز پزشکیان در دیدار و گفتوگو با مجمع نمایندگان استان سمنان در 11 دی به موضوع تغییر پایتخت از تهران به یک شهر در کنار دریا پرداخت و افزود: یکی از دلایلی که ما را بر آن داشته است تا به موضوع تغییر پایتخت بیندیشیم، نابرابری میان منابع و مصارف در تهران است.
در همین روز -یازدهم دی- محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری نیز در همایش مسئولان روابط عمومی دستگاههای اجرایی شرکت کرد و با اشاره به مشکلات فعلی تهران اظهار کرد: دو نظر متفاوت درباره پایتخت وجود دارد؛ یک نظر میگوید پایتخت در همین تهران بماند و نگاهی دیگر نیز تاکید میکند تهران کشش سرویسدهی به جمعیت بالای 10 میلیون نفر را ندارد؛ انتقال پایتخت جز با رضایت و نظر مردم اماکن پذیر نیست.
در حالی که بحث انتقال پایتخت از تهران روز به روز در حال داغ شدن است، معاون اجرایی رئیسجمهوری درخصوص انتقال پایتخت تاکید کرد که انتقال پایتخت به مکران فقط در حد یک ایده است.
کرمان؛ رقیب جدید مکران
البته باید اشاره کرد که فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز در نشست خبری خود در 18 دی ماه درباره موضوع انتقال پایتخت گفت: استان تهران از نظر افزایش تمرکز افرادی که در آن زیست میکنند، نگرانیهایی را ایجاد میکند. یکی از این نگرانیها در حوزه آب است. چیزی که در نظر است، منطقه مکران است. البته دو شورا تخصصی در حوزههای «احصای مشکلات پایتخت» و «اقتصاد دریامحور» تشکیل شده است.
در این میان باید گفت که مکران تنها گزینه مطرح شده برای انتقال پایتخت نبود. محسن هاشمی رفسنجانی در 18 دی، در همایش وفاق و اعتدال که به مناسبت گرامیداشت هشتمین سالگرد درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی در تالار فرهنگ و هنر کرمان برگزار شد، اظهار داشت: کرمان در تاریخ بیش از ۲۰۰ سال پایتخت بوده، موقعیت و ویژگیهای زیادی دارد و گزینه مناسبی برای انتقال پایتخت است.
اکوایران: در حالی که بحث انتقال پایتخت از تهران بهدلیل مشکلات زیستمحیطی و تمرکز بیشازحد جمعیتی دوباره داغ شده و دولتیها از مکران بهعنوان گزینه اصلی جانشینی تهران یاد میکنند، محسن هاشمی از ظرفیتهای کرمان برای پایتختی سخن گفت.
انتقال پایتخت زیبنده نیست
در بیستم دی ماه نیز رئیس شورای عالی استانها درباره بحث انتقال پایتخت گفت: یکی دو کشور این کار را انجام دادند اما بعد از ۵۰،۴۰ سال هنوز گرفتار این جا به جایی هستند. ما میتوانیم پایتخت اقتصادی را تغییر دهیم اما زیبنده نیست اگر بخواهیم پایتخت را منتقل کنیم.
او افزود: قطعا در سواحل مکران میتوان پایلوت اقتصادی و گردشگری را انجام داد و جامعه شورایی کشور پای کمک به دولت خواهد بود اما پیشنهادمان این است که چنین مدلی خوب نیست. اگر دولت برنامهای دارد باید در حوزه مسکن در جزایری مثل ابوموسی کار را شروع کند. نمیشود بگوییم ابوموسی متعلق به ایران است اما کار را راکد نگه داریم. باید سرمایهگذاری کنیم، مسکن بسازیم و در این حوزه ارتقا پیدا کنیم.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
آینده طلا با حضور ترامپ
-
۱۰ روز برفی برای ایران؛ نیمی از کشور سفیدپوش می شود
-
واکنشها به اظهارات کوچکزاده؛ روزگار طوری چرخید که تو روی آن صندلی نشستی
-
پاسخ قالیباف به دلواپسان اف ای تی اف
-
شام بالکانیزه شده و آغاز بازی بزرگ تهران، تلآویو و آنکارا
-
چشم بازارهای جهانی به دادههای تورمی آمریکا؛ دوران جدیدی برای دلار آغاز میشود؟
-
عربستان: اورانیوم را غنی میکنیم و میفروشیم
-
رونمایی از جدیدترین برنامه جدید سپاه در دریا؛ بسیج اقیانوسها کلید خورد
-
لبنان در آستانه انتخاب نخست وزیر جدید با وجود توافق قبلی با حزبالله