کاهش سهم ایران از تجارت جهانی در سال‌های اخیر واقعیتی انکارناپذیر است. موضوعی که سبب شده تا «ساخت ایران» در بازارهای خارجی جایگاه مناسبی نداشته باشد.

با اینحال این تنها مسیری است که اقتصاد ایران می‌تواند با پیگیری آن راه ورود ارز به کشور را باز نگه دارد. اما بازرگانان و صنعتگران برای تحقق این موضوع احتیاج مبرم به تجارت آزاد دارند. 

محمدمهدی بهکیش؛ اقتصاددان با تاکید بر اهمیت توسعه تجارت خارجی برای رسیدن به اهداف کشور در زمینه صادرات غیرنفتی، پیوستن به پیمان‌های منطقه‌ای را که از سوی سیاستگذار به جد پیگیری می‌شود، مورد بررسی قرار می‌دهد. 

بهکیش معتقد است گرچه توجه به منطقه و توسعه تجارت آزاد با همسایگان ضرورت حیاتی اقتصاد ایران است اما ایران نباید اشتباهاتی که در زمان ایجاد پیمان اکو مرتکب شد را در دوره کنونی مرتکب شود.

به عقیده این اقتصاددان، تا زمانی که پای سیاستگذار در بخش تجارت خارجی باز است و کار صادرات و واردات به بخش خصوصی واگذار نشده، کشور به هدف خود در زمینه ارزآوری از مسیر صادرات «ساخت ایران» نخواهد رسید.

مضاف بر این بهکیش معتقد است ایران باید در مسیر توسعه تجارت، درس‌های تولید در کلاس جهانی را بیاموزد و با دور شدن از ایده خودکفایی صرف و پایان دادن به تحریم، بازی در زنجیره‌های جهانی را بیاموزد.