قسمت هفتم - نتیجه قیمت گذاری دولت در بازارهای مالی: تورم
اگرچه در اقتصاد ایران بسیاری از بازارها زیر ضرب مداخله دولت هستند، اما در هیچ کدام دولت به اندازه بازار وجوه وام دادنی ( Loanable Funds) برای تعیین قیمت مورد پسندش موفق نیست.
دولت بواسطه قدرت خلق پول نرخ بهره را که قیمت این بازار است در سطح مورد نظرش که اختلاف شدیدی با نرخ تعادل طبیعی دارد قرار می دهد و نتیجه آن به جز تورم نیست.
عرضه این بازار پس اندازهای مردم و تقاضا، وام هایی است که سرمایه گذاران می گیرند. دولت با خلق پول چیزی شبیه عرضه این بازار را ارائه می دهد و در نتیجه می تواند به شکل ظاهری کمبود بازار را در نرخ بهره پایین جبران کند. اما رسیدن به نرخ بهره دلخواه با خلق پول نتیجه ای جز تورم ندارد.
اما نتیجه این مداخله در بازار، تنها تورم نیست. دولت منطق حساب و کتاب این که چه تولید و چه صنعتی به درد اقتصاد می خورد را نیز بر هم می زند. در نرخ پایین همه متقاضی وام می شوند و اینجاست که دولت بر مبنای آیین نامه تعیین می کند که بانکها وام به چه کسی برسد. بگذریم از فسادهایی که برای گرفتن وام رخ خواهد داد.
راه حل؛ عدم مداخله دولت، رسیدن نرخ بهره به سطح طبیعی و حکم رانی منطق اقتصادی کسب سود برای بانک هاست. بدین شکل هم تورم کاهش می یابد هم منابع کارامد تخصیص پیدا می کند و هم فساد کم رنگ می شود.
پادکستهای مرتبط
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
انتقاد تند ثابتی از مذاکرات مسقط: منت آمریکا را نکشید، تحریمها با مذاکره لغو نمیشود
-
خالی شدن قفسههای فروشگاهها از روغن و شکر / بزودی کالاها شارژ میشوند
-
تصویب وام ۴۰۰ میلیونی ودیعه مسکن برای مستأجران
-
افت شدید قیمت تخممرغ در بازار/ نگرانی تولیدکنندگان بالا گرفت
-
اعلام جزئیات جدید از مذاکرات مسقط
-
پیشبینی بازار دلار بعد از چراغ سبز عمان
-
رالی تاریخی فلز زرد؛ چرا 2025 سالِ طلا خواهد بود؟
-
بورس آماده رهایی از محدودیت دامنه نوسان؟
-
واکنش امارات به مذاکرات ایران و آمریکا