قسمت هفتم - نتیجه قیمت گذاری دولت در بازارهای مالی: تورم
اگرچه در اقتصاد ایران بسیاری از بازارها زیر ضرب مداخله دولت هستند، اما در هیچ کدام دولت به اندازه بازار وجوه وام دادنی ( Loanable Funds) برای تعیین قیمت مورد پسندش موفق نیست.
دولت بواسطه قدرت خلق پول نرخ بهره را که قیمت این بازار است در سطح مورد نظرش که اختلاف شدیدی با نرخ تعادل طبیعی دارد قرار می دهد و نتیجه آن به جز تورم نیست.
عرضه این بازار پس اندازهای مردم و تقاضا، وام هایی است که سرمایه گذاران می گیرند. دولت با خلق پول چیزی شبیه عرضه این بازار را ارائه می دهد و در نتیجه می تواند به شکل ظاهری کمبود بازار را در نرخ بهره پایین جبران کند. اما رسیدن به نرخ بهره دلخواه با خلق پول نتیجه ای جز تورم ندارد.
اما نتیجه این مداخله در بازار، تنها تورم نیست. دولت منطق حساب و کتاب این که چه تولید و چه صنعتی به درد اقتصاد می خورد را نیز بر هم می زند. در نرخ پایین همه متقاضی وام می شوند و اینجاست که دولت بر مبنای آیین نامه تعیین می کند که بانکها وام به چه کسی برسد. بگذریم از فسادهایی که برای گرفتن وام رخ خواهد داد.
راه حل؛ عدم مداخله دولت، رسیدن نرخ بهره به سطح طبیعی و حکم رانی منطق اقتصادی کسب سود برای بانک هاست. بدین شکل هم تورم کاهش می یابد هم منابع کارامد تخصیص پیدا می کند و هم فساد کم رنگ می شود.
پادکستهای مرتبط
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تمام قدرتهای جهانی در جنگ ۱۲ روزه پشت صهیونیستها صف کشیده بودند
-
پهپادها؛ کلید جنگ نامتقارن / درسهایی از اوکراین که هیچ ارتشی نمیتواند نادیده بگیرد
-
تلاش مصر برای تثبیت آتشبس میان ایران و اسرائیل
-
بازتاب گسترده حضور رهبر معظم انقلاب در حسینیه امام خمینی (ره) در رسانه های خارجی
-
واکنش رئیسجمهور به حضور رهبرانقلاب در مراسم شب عاشورا
-
چرا روایتهای ترامپ درباره ایران گزارشهای اطلاعاتی را نقض میکنند؟
-
حضور رهبر انقلاب در مراسم عزاداری شب عاشورا
-
رهن کامل خانه در ونک؛ از ۱.۵ تا 9 میلیارد تومان
-
واکنش هند به تعرفه خودرویی ترامپ