قسمت دوازدهم اکوپدیا: حفاظت از آزادی
هایک در کتاب مشهور "راه بردگی" نشان می دهد که چگونه مداخله دولت در حیطه خصوصی آدمیان برای رسیدن به یک خیر اجتماعی باعث بردگی آنان می شود. آزادی بزرگ ترین ودیعه ای است که هیچ خیر جمعی نباید آن را تحت الشعاع قرار دهد.
با وجود این، جوامع لیبرال از قرن نوزدهم به این سو وظایفی را برای دولت تعریف کرده اند که لازمه اش تحدید آزادی های فردی بوده است. از منظر بسیاری این وظایف غیرقابل انکار در جهان امروز است. نقش دولت ها در بحران مالی اخیر و کمک به شهروندان در دوره کرونا مثال هایی از مداخلات دولتی در جهت حمایت از شهروندان بوده است. اما این اقدامات به معنای نقش پررنگ دولت در حیطه خصوصی و قدم گذاردن در راه بردگی نیست؟
عجم اوغلو رابینسون در کتاب "جاده باریک آزادی" نشان می دهند که اگر نظارت و قدرت جامعه بر دولت حاکم شود و دولت به طور مستمر پاسخگوی جامعه باشد و به اصطلاح لویاتان در غل و زنجیر ایجاد شود، اقدامات دولت به شکل استثنایی در جهت خیر عمومی می تواند قابل توجیه باشد. هر چند اگر این استثنائات در جامعه ای که دموکراسی و جامعه مدنی ضعیفی داشته باشد اجرا شود و یا تبدیل به قاعده شود همانطور که هایک می گوید می تواند به بردگی انسانها منتهی شود.
پادکستهای مرتبط
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
نقشه راه ضدایرانی در شورای حکام/ چرا مذاکرات گروسی در تهران بیثمر شد؟
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟