نوسان نرخ کامودیتیها میان امید به دادههای اقتصادی چین و ترس از کرونا ادامهدار شد
انتقال بیثباتی بازارهای کالایی به سال 2021
اکوایران: سال 2021 سالی ناهموار برای بازارهای کالایی بود، کامودیتیها در این سال تجربه سقوط، صعود و مجدد سقوط قیمتی را تجربه کردند. در این میان تصمیمات اقتصادی دولت چین و اخبار مربوط به کرونا و سیاستهای اخذ شده در مقابله با شیوع این بیماری و حفاظت اقتصادی دولتهای بزرگ از مردم و کسبوکارهای خود در مقابل تبعات اقتصادی این ویروس مهمترین سیگنالهای اثرگذار بر بازارهای کالایی بود که برآورد میشود این سیگنالها در سال آینده میلادی نیز همچنان بازارها را تحت شعاع قرار دهند.
بررسی اجمالی بازارهای کالایی در سال 2021 بیانگر روزهای خوش برای محصولات این بخش در این سال است؛ در ظاهر، کامودیتیها سال قدرتمندی را پشت سر گذاشتند و عملکرد بهتری نسبت به سایر طبقات دارایی داشتند. شاخص کالای S&P گلدمن ساکس در سال جاری میلادی با جهش 35 درصدی روبرو شد و این شاخص برای اولین بار مرتبه در یک دهه گذشته رکورد شاخص سهام S&P 500 ایالات متحده را شکست.
اما این آمار و ارقام بیانگر بیثباتی بازارهای کالایی در سال جاری میلادی نیست. ظرف یک سال اخیر بازارهای کالایی تجربه رکود، جهش قیمتی و مجدد رکود را تجربه کردند. در عین حال اتفاقات متعددی در بخش عرضه و تقاضای کامودیتیها رخ داد و این موضوع باعث شد تا این بخش نوسانات بزرگی را تجربه کنند.
چین بازیگر اصلی بازار فلزات
سیگنالهای چینی یکی از مهمترین پارامترهایی بود که بازارهای کالایی را در سال 2021 دچار نوسان کرد، البته با توجه به جایگاه این کشور بهعنوان بزرگترین اقتصاد کالا محور دنیا این موضوع تعجبآور نبود. چین بزرگترین واردکننده نفت خام، سنگ آهن، زغال سنگ، مس و حتی گاز طبیعی مایع (LNG) در دنیا است و بنابراین هر اتفاقی در این کشور میتواند به سرعت بر بازارهای کالایی دنیا اثرگذار شود.
اثرگذاری چین بر بخش فلزات در سال جاری میلادی بسیار محسوس بود. ظرف نیمه ابتدایی سال جاری میلادی رشد تقاضا برای سنگآهن از سوی فولادسازان چینی باعث شد تا بهای سنگآهن در ماه مه امسال به رکورد تاریخی خود یعنی 235 دلار و 55 سنت به ازای هر تن صعود کند. در عین حال تقاضای چینیها برای مس باعث شد تا بهای هر تن مس در بورس فلزات لندن نیز در ماه مه امسال به رکورد قیمتی 10 هزار و 747 دلار صعود کند.
ظرف نیمه دوم سال جاری میلادی فلزات صنعتی از رکوردهای قمیتی خود فاصله گرفتند. البته مس توانست بخش قابل توجهی از رشد قیمتی خود را در این سال حفظ کند و میانگین نرخ معامله آن در رقمی بالاتر از نرخ آن در سال قبل قرار گیرد. اما تغییر رویه دولت چین در خصوص بخش مسکن این کشور توانست به سقوط قیمتی در بخش فولاد و سنگآهن بینجامد. بهای سنگآهن در ماه نوامبر امسال تا 87 دلار به ازای هر تن نیز کاهش یافت. البته این روند کاهش نرخ در هفتههای پایانی امسال ادامهدار نشد و در هفته سوم ماه دسامبر مجدد تا 122 دلار و 70 سنت نیز صعود قیمتی داشت. این در حالی است که سنگآهن در روزهای پایانی سال 2020 رقیم برابر 159 دلار و 90 سنت داشت و به این ترتیب سنگآهن سال 2021 را با نرخی به مراتب کمتر از قیمت در سال 2021 به پایان میرساند.
در این شرایط برآورد میشود که در سال آینده میلادی نیز اثرگذاری سیگنالهای چینی و کرونایی مهمترین پارامترهای اثرگذار بر بخش کامودیتیها و به خصوص فلزات باشند. تلاش چین برای بازیابی اقتصادی این کشور محرک رشد قمیتی در بخش سنگآهن و فلزات خواهد بود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
از قطع روابط تا دیدار ژنرالها؛ واکاوی تلاشهای ریاض برای نزدیکی به تهران
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
پشت پرده معامله قرن بن سلمان با پوتین
-
چرا غرب از گروسی ناامید شد؟/ واکنش تهران به صدور قطعنامه احتمالی چه خواهد بود؟