سیودومین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران برگزار شد
تبعات اقتصادی بحران روسیه و اوکراین در دنیا
اکوایران: تبعات اقتصادی بحران روسیه و اوکراین و سایه این جنگ بر امنیت غذایی در دنیا شرایط اقتصادی دنیا را با بحرانی تازه مواجه کرده است. به گفته فعالان اقتصادی تاکنون قیمت نفت، گاز، انرژی، فلزات، گندم، ذرت، روغن آفتابگردان و هزینههای حملونقل و بیمه از این جنگ تاثیرگرفته اند و افزایش داشته اند.
به گزارش اکوایران؛ نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران علاوه بر بررسی تبعات جنگ روسیه و اوکراین فعالان بخش خصوصی انتقاداتی نیز به دولت وارد کردند. به گفته نمایندگان بخش خصوصی آخرین نشست سال 1400 اتاق بازرگانی تهران در حالی برگزار می شود که که هنوز جای خالی نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت در جلسات محسوس است و از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم تاکنون، تنها چهار نماینده از سوی وزارت جهادکشاورزی به اتاق تهران معرفی شدهاند. به گفته رییس اتاق بازارگانی تهران طبق قانون، 20 نفر از اعضای هیئت نمایندگان اتاق تهران را نمایندگان دولت تشکیل میدهند، اما هنوز این نمایندگان از سوی دولت معرفی نشدهاند. از سوی دیگر نمایندگان پیشین هم که از سوی وزرای دولت قبل معرفی شده بودند، از طرف دولت جدید نه تایید شده و نه رد شدهاند. با این حال همچنان برخی از آنان به خاطر وظیفهای که بر دوششان گذاشته شده در نشستها شرکت میکنند. خوانساری در ادامه بر این نکته تاکید کرد که تاکنون تنها چهار نماینده از سوی وزارت جهاد کشاورزی به اتاق معرفی شدهاند و امیدواریم وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز هر چه سریعتر نمایندگان خود را به اتاق معرفی کند تا از سال جدید جلسات با حضور همه نمایندگان بخش خصوصی و دولتی تشکیل شود.
به گزارش اتاق بازارگانی تهران؛ در این نشست که سیودومین جلسه هیات نمایندگان اتاق تهران در دور نهم محسوب میشود، مسائل مختلفی مانند شاخصهای کلان اقتصاد کشور، تبعات جنگ روسیه و اوکراین و مساله مهم امنیت غذایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مشکل امنیت غذایی به دنبال تحول منطقه
در این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق نیز در سخنانی، به موضوع امنیت غذایی کشور پس از بروز بحران و کشمکش اخیر میان روسیه و اوکراین به ویژه در زمینه تامین غلات از این دو کشور، پرداخت و گفت: طی یک سال اخیر، روسیه بر صادرات غلات خود به دیگر کشورها محدودیت و عوارضهایی که پیش از این سابقه نداشت، اعمال کرد و تصورها بر این بود که این محدودیتها ناشی از شیوع ویروس کرونا و افزایش ذخایر داخلی این کشور است، اما خریداران غلات از روسیه امروز متوجه شدند که محدودیتهای اعمال شده، به دلیل پیشبینی این کشور از بروز جنگ با اوکراین و پیامدهای پس از آن بوده است.
کاوه زرگران با اشاره به افزایش قیمت غلات در بازارهای جهانی و یادآوری اینکه طی یک سال گذشته، قیمت گندم تا 70 درصد افزایش پیدا کرده بود و به دنبال تنشهای اخیر میان روسیه و اوکراین، طی هفتههای گذشته نیز این محصول با افزایش 30 درصدی در قیمتها مواجه شده، افزود: محصول ذرت از جمله فرآوردههای عمده تولیدی و صادراتی کشور اوکراین است و این کشور یکی از بزرگترین تامینکنندگان ذرت برای دیگر کشورها محسوب میشود. این در حالی است که طی یک هفته اخیر قیمت ذرت در بازارهای جهانی بیش از 100 دلار در هر تن افزایش یافته است.
او با این توضیح که ایران سالانه 10 میلیون تن ذرت وارد میکند، نگرانی برای تامین این محصول در داخل را جدی دانست و گفت: با توجه به اتفاقات رخ داده در اوکراین، ما باید تا اوایل ماه جولای بتوانیم از کشورهای دیگر تا 3.5 میلیون تن ذرت که مورد نیاز کشور است، تامین کنیم، بنابراین ضروری است که دولت در این زمینه تدابیر و پیشبینیهای لازم را هرچه سریعتر انجام دهد.
زرگران در خصوص خرید و تامین گندم مورد نیاز داخل نیز یادآوری کرد که این محصول را میتوان از دیگر کشورها به غیر از روسیه و اوکراین، نیز تامین کرد و منابع دیگری نیز وجود دارد. او افزود: با این حال، اتفاقات رخ داده اخیر در منطقه و تقابل نظامیمیان روسیه و اوکراین، باعث شده که گندم با قیمت بالاتر از گذشته برای خریداران از کشورهای مختلف، تامین شود و این در حالی است که تامین ذرت به مراتب برای کشور سختتر از قبل شده است.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین در رابطه با تامین روغن آفتابگردان خوراکی نیز گفت: اتفاقات اخیر مشکلاتی را برای تامین به موقع و موردنیاز روغن خوراکی کشور ایجاد کرده و این در حالی است که پیشبینی میشود تامین این محصول در اروپا طی ماههای آتی به مراتب سخت و دشوار شود و افزایش قیمت برای آن قابل تصور است، بنابراین بسیاری از کشورها در حال برنامهریزی برای تامین روغن پالم هستند تا در این مقطع، نیاز خود را به این صورت برطرف کنند.
به گفته زرگران، قیمت روغن پالم در بازارهای جهانی از 1400 دلار به بیش از 2 هزار دلار در هر تن افزایش یافته است. وی پس از این توضیحات، افزود: دولتمردان کشور باید به طور جدی بازار غلات و روغن خوراکی را رصد کرده و تدابیری بیندیشند که طی بهار سال آینده علاوه بر تامین مایحتاج سفره مردم، نیاز کشاورزان و مرغداران و دیگر تولیدکنندگان نیز دچار اخلال نشود.
رشد قابل توجه تجارت خارجی
رئیس اتاق تهران در ادامه به بررسی مباحث اقتصادی کشور پرداخت و گفت: حجم تجارت خارجی کشور در 11 ماه گذشته 90 میلیارد دلار بوده که نسبت به سال گذشته 38 درصد رشد داشته است. طبق این آمار هم صادرات و هم واردات در ماههای گذشته رشد کرده است. همچنین حجم ترانزیت کالا در مسیر ایران به 12 میلیون تن رسیده که نسبت به سال قبل 70 درصد رشد داشته است. البته اگرچه این رشد قابل توجه بوده اما نسبت به جایگاه ایران و موقعیت جغرافیایی کشور ما، رقم بسیار پایینی است. باتوجه به اینکه کشور ما با 8 کشور محصور در خشکی همسایه است، موقعیت منحصر به فردی دارد و میتواندهاب هم دریایی و هوایی منطقه باشد و هم به شاهراه شرق به غرب و جنوب به شمال تبدیل شود. با این حال متاسفانه در دهههای اخیر از این ظرفیت غافل بودهایم و میبینیم مسیرهایی که برای تجارت بینالمللی طراحی میشود، مانند ابتکار کمربند-جاده، اغلب ایران را دور زده میزنند و در کریدورهای هوایی، زمینی و حتی مسیرهای انتقال نفت و گاز هم کشور ما را نمیبینند. ایران موقعیت جغرافیایی ویژهای دارد و این فرصت، علاوه بر موقعیت مهم استراتژیک و سوقالجیشی، میتواند برای کشور درآمدهای ارزی بسیار زیادی داشته باشد.
تبعات اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین
خوانساری در بخش دیگری از صحبتهایش به اثرات اقتصادی جنگ روسیه و اوکراین پرداخت و گفت: در کنار این تحولات که به آنها اشاره کردم، هفته گذشته شاهد بروز درگیری و جنگ بین روسیه و اوکراین بودیم که اثرات بسیار زیادی در اقتصاد جهان داشته و خواهد داشت. هنوز اثر همهگیری کرونا بر اقتصاد جهان تمام نشده، جنگ روسیه و اوکراین شرایط اقتصادی دنیا را با بحرانی تازه مواجه کرده است. تاکنون قیمت نفت، گاز، انرژی، فلزات، گندم، ذرت، روغن آفتابگردان و هزینههای حملونقل و بیمه نوسان کرده و افزایش یافته است.
او گفت: صادرات کالایی (بدون نفت خام) ایران به کشور روسیه در 11 ماهه گذشته 539 میلیون دلار و صادرات به اوکراین 67 میلیون دلار بوده است. در مقابل واردات ما از روسیه یک میلیارد و 45 میلیون دلار و از اوکراین حدود 112 میلیون دلار طی همین بازه زمانی بوده است. به طور طبیعی باتوجه به تحولات اخیر و محدودیتهایی که بر اثر جنگ برای تجارت با این دو کشور به وجود میآید، باید به فکر جایگزینی برای واردات و صادرات از این دو کشور باشیم.
خوانساری ادامه داد: این دو کشور حدود 29 درصد از صادرات گندم، 19 درصد از صادرات ذرت و 80 درصد صادرات روغن آفتابگردان جهان را به خود اختصاص دادهاند. کارشناسان سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) معتقدند شرایط حاضر باعث ایجاد ناامنی در بازار جهانی غذا به خصوص در خاورمیانه خواهد شد زیرا کشورهای خاورمیانه 70 درصد نیاز غلات خود را از روسیه و اوکراین تامین میکنند و با طولانی شدن جنگ این اثرات بسیار بیشتر و جدیتر خواهد شد.
رئیس اتاق تهران با اشاره به این که میزان صادرات کل روسیه 425 میلیارد دلار است که حدود 275 میلیارد دلار آن به صادرات نفت و گاز اختصاص دارد، گفت: به طور طبیعی جنگ کنونی هم روی اقتصاد روسیه اثر میگذارد و هم اقتصاد جهانی را متاثر خواهد کرد؛ تا جایی که اثرات شدید آن را روی قیمت جهانی نفت، بنزین و گاز را هم اکنون میبینیم و قیمت نفت تا این لحظه به بیش از 120 دلار در هر بشکه رسید.
خوانساری افزود: ادامه جنگ روسیه و اوکراین برای اقتصاد جهانی بسیار خطرناک است و امیدواریم هرچه سریعتر این بحران حل شود، البته در این بین ما با خبرهای خوبی که از وین میرسد روبهرو هستیم؛ اگر توافق بینالمللی در خصوص برجام نهایی شود و به سرانجام برسد، با توجه به تورمیکه در ترکیه به وجود آمده و بالا رفتن قیمت نفت میتوانیم از این موقعیت به خوبی بهره برده و تنگناهایی که در سالهای گذشته وجود داشته را کاهش دهیم.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند