شامخ اردیبهشت به ۵۶,۱۷ واحد رسید
سونامیخرید پیش از جراحی اقتصادی؛ جهش بی سابقه شامخ + نمودار
اکوایران:شاخص مدیران خرید از بنگاههای بزرگ اقتصادی به بالاترین رقم در دوره 32 ماهه خود رسید و با این شرایط می توان گفت بخشی «انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت های اقتصادی» برای خرداد ماه محقق شده است.
به گزارش اکوایران؛ رشد اردیبهشت ماه در حالی ثبت شده که پیش بینی ها برای ماه آینده روند نزولی دارد با این شرایط می توان گفت پس از این رشد باید در انتظار یک رکود بود. شاخص مدیران خرید اردیبهشتماه ۵۶,۱۷ واحد به دست آمده است. این شاخص بیشترین مقدار در دوره ۳۲ ماهه از ابتدای شروع طرح محسوب می شود. اگرچه شدت این افزایش تا حدود زیادی به دنبال عادی شدن فعالیت کسبوکارها بعد از تعطیلات فروردینماه بوده؛ اما به عقیده فعالان اقتصادی، علاوه بر رونق سفارشات بعد از تعطیلات فروردین، بخشی از افزایش تقاضا نیز ناشی به تعجیل مشتریان در خرید قبل از بالا رفتن قیمتها باز می گردد. سونامی که موجب شد تا شاهد رشد شامخ در اردیبهشت ماه باشیم.
از نکات قابلتأمل در گزارش شامخ اردیبهشت این است که «شاخص قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» به بیشترین مقدار در ۱۹ ماه گذشته رسیده و همین مسئله به کاهش شاخص میزان موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداریشده در هر سه بخش اقتصادی «صنعت»، «خدمات» و «کشاورزی» دامن زده است.
همچنین آمارها نشان میدهد که در اردیبهشتماه، شاخص قیمت محصولات تولیدشده و خدمات ارائه شده نیز بهشدت افزایش داشته و به بیشترین مقدار در ۱۹ ماه گذشته رسیده است.
نکته دیگر اینکه باوجود رکوردشکنی شاخص مدیران خرید اقتصاد در ماه اردیبهشتماه، شاخص انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت اقتصادی در خردادماه کاهشی شده که این امر نشاندهنده انتظارات کاهشی فعالان اقتصادی بهویژه در بخش خدمات و کشاورزی است.
در جریان استخراج شاخص مدیران خرید، اگر عدد شاخص بیش از ۵۰ باشد، نشان دهنده این است که اقتصاد به سمت توسعه در حرکت است. اما اگر هر رقمی کمتر از ۵۰ باشد، به معنی قرار گرفتن اقتصاد در مسیر انقباض و رکود است. با این شرایط می توان گفت در بهمن ماه ماه شامخ کل اقتصاد ایران توانسته از مرز رکود عبور کند.
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد
طبق نظرسنجی انجام شده از بنگاههای اقتصادی کشور، شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران در اردیبهشت عدد ۵۶,۱۷ ثبت شد که به بیشترین مقدار ۳۲ ماهه خود از ابتدای شروع طرح رسیده که البته شدت این افزایش به دنبال کاهش شدید فعالیت کسبوکارها در تعطیلات فروردینماه بوده است. در این ماه بهغیراز موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداریشده سایر مؤلفههای اصلی بالای ۵۰ ثبت شدهاند. در اردیبهشتماه شرکتهای صنعتی افزایش قابلتوجهی در فعالیتها داشتند، درحالیکه بخش ساختمان با رکود و کاهش در فعالیت روبرو بودهاند.
از سوی دیگر ارزیابی ها نشان می دهد شاخص میزان «فعالیتهای کسبوکار» در اردیبهشتماه برابر با عدد (۶۱,۳۷) بوده که رشد قابلتوجهی داشته و بعد از کاهش شدید فروردینماه به بیشترین میزان خود از ابتدای شروع طرح رسیده است.
ارزیابی ها همچنین نشان دهنده آن است که شاخص میزان «سفارشات جدید مشتریان» در اردیبهشتماه عدد (۵۵,۱۹) افزایش داشته است، افزایش آن بیشتر متأثر از افزایش در بخش صنعت است این در حالی است که سفارشات در بخش ساختمان با کاهش روبرو بوده و در بخش خدمات و کشاورزی نیز رشد اندکی داشته است.
گزارش شاخص مدیران خرید همچنین نشان دهنده آن است که از میان شاخص های اصلی ارزیابی شده «میزان موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداریشده » تنها شاخصی است که در این دوره زمانی عدد کمتر از 50 به دست آورده است. عدد به دست آمده برای این شاخص عدد (۴۵,۳۴) است که با کاهش در هر سه بخش اقتصادی صنعت، خدمات و کشاورزی همراه بوده البته شدت کاهش نسبت به ماه قبل کمتر است و افزایش شدید قیمت مواد اولیه در کاهش این شاخص تأثیرگذار بوده است.
شاخص قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده عدد (۹۲,۷۵) به بیشترین مقدار ۱۹ ماهه خود از آبان ۹۹ رسیده است، که در برخی از فعالیتها با افزایش بیشتری همراه بوده است. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده، نرخ تورم نقطهای در اردیبهشتماه به عدد ۳۹.۳ رسیده است و در مقایسه با ماه قبل ۳.۷ واحد درصد افزایش یافته و نرخ تورم نقطهای گروه عمده » خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ۶ واحد درصدی به ۴۹.۴ درصد رسیده است. افزایش قیمت مواد اولیه در نهایت به معنی افزایش قیمت کالای نهایی است که این امر نه به نفع تولید و نه مصرف کننده نهایی خواهد بود.
همچنین در این ارزیابی شاخص موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای معوق ۴۹,۶۳ واحد نسبت به ماه قبل کاهش داشته است. به نظر میرسد از یکسو با افزایش میزان سفارشات مشتریان و از سوی دیگر کاهش موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده این شاخص با کاهش روبرو بودهاند.
اما گزارش منتشر شده نشان دهنده آن است که شاخص قیمت محصولات تولیدشده و خدمات ارائه شده در اردیبهشت ماه با عدد (۷۰,۰۵) بهشدت افزایش داشته و طی ۱۹ ماه اخیر از آبان ماه ۹۹ به بیشترین مقادیر خود رسیده است. هرچند به عقیده بسیاری از فعالان اقتصادی قیمت فروش در برخی از رشته فعالیتها متناسب با افزایش هزینههای تولید افزایش نیافته است.
شاخص انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده (۴۳,۸۲) بعد از یک ماه افزایش مجدداً کاهشی شده است و نشاندهنده انتظارات کاهشی فعالان اقتصادی بهویژه در بخش خدمات و کشاورزی است. اکثر فعالان این بخش بهخصوص در بخش کشاورزی که با افزایش قیمت نهادهها روبرو بودهاند معتقدند که به دلیل عدم تناسب قیمت تولید و هزینههای حملونقل با قیمت فروش، ادامه تولید در قیمتهای تعیین شده توسط دولت، صرفه اقتصادی ندارد. از طرفی افزایش قیمت تمامشده تولید باعث شده تا توان رقابت صادراتی را نیز نداشته باشند.
بهطورکلی براساس ارزیابی صورت گرفته روند شاخص کل (تعدیل فصلی نشده) در اردیبهشتماه، طبق روال اردیبهشت سالهای قبل افزایشی بوده است. اگرچه در بخش خدمات و کشاورزی فعالیتها با کاهش رشد روبرو بودهاند. افزایش شدید قیمت مواد اولیه بر روی قیمت فروش محصولات تأثیرگذار بوده و با توجه به شاخص انتظارت پیشبینی میشود طی ماه آینده فعالیتهای بخش خدمات و کشاورزی با کاهش رشد روبرو باشند. همچنین بسیاری از فعالیتها برای حفظ تقاضای مشتریان قیمتها را متناسب با افزایش هزینههای تمامشده بنگاه افزایش ندادهاند. به دلیل شرایط نابسامان قیمتی و کمبود شدید نقدینگی، بنگاهها با مشکل تأمین مواد اولیه روبرو هستند. از طرفی فعالیتهایی که وابسته به ارز ترجیحی بودند با بالا رفتن قیمت مواد اولیه با کمبود شدید نقدینگی موردنیاز برای تأمین مواد اولیه روبرو هستند و قادر به ادامه تولید در قیمتهای دستوری نیستند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق